Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ίων (Ιωάννης) Δραγούμης

Ion Dragoumis.jpg

31 Ιουλίου 1920  πέθανε: Ίων Δραγούμης Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας

Ο Ίων (Ιωάννης) Δραγούμης (Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου (π.η.) / 14 Σεπτεμβρίου (ν.η) 1878 - Αθήνα, 31 Ιουλίου 1920) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Πρωταγωνίστησε στο γλωσσικό κίνημα του δημοτικισμού, ενώ με το συγγραφικό του έργο άσκησε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της ελληνικής ιδεολογίας των αρχών του εικοστού αιώνα.

Μέσα στο ασταθές πολιτικό κλίμα που ακολούθησε την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, συνελήφθη και τελικά δολοφονήθηκε στην Αθήνα, από βενιζελικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείας, μπροστά σε περαστικούς.

///////////////////////

31 July 1920 died: Ion Dragoumis Greek diplomat and writer 

 Ion (Ioannis) Dragoumis (Athens, 2 September (BC) / 14 September (NA) 1878 - Athens, 31 July 1920) was a Greek diplomat, politician and writer. He was a key organizer of the Greek communities during the Macedonian struggle. He played a leading role in the language movement of municipalism, while with his writing he exerted a significant influence on the formation of Greek ideology at the beginning of the twentieth century. In the unstable political climate that followed the assassination attempt of Eleftherios Venizelos in Paris, he was arrested and finally murdered in Athens, by a Venizelian military security force, in front of passers-by.

Σήμερα 31 Ιουλίου Οσίου Ευδοκίμου δικαίου, Αγίου Ιωσήφ Αριμαθαίας

Σήμερα 31 Ιουλίου Οσίου Ευδοκίμου δικαίου, Αγίου Ιωσήφ Αριμαθαίας
εορτάζουν
Ευδόκιμος, Ευδόκιμη
Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα
Φρειδερίκος, Φρειδερίκη
///////////////////////
Այսօր՝ հուլիսի 31-ին, Սուրբ Եվդոկիմոս արդար, Սուրբ Հովսեփ Արիմաթացի. 
 նշում են 
 Եվդոկիմոս, Եվդոկիմի Ջոզեֆ, Սիֆիս, Ժոզեֆինա, Ժոզեֆինա Ֆրեդերիկ, Ֆրեդերիկ
////////////////////////////
Днес, 31 юли, Св. праведен Евдоким, Св. Йосиф Ариматейски  
те празнуват  
Евдоким, Евдоким Йосиф, Сифис, Жозефин, Жозефин Фредерик, Фредерик 
////////////////////////////
Astăzi, 31 iulie, Sfântul Eudochim cel drept, Sfântul Iosif din Arimateea  
ei celebreaza  
Eudokimos, Eudokimi Joseph, Siphis, Josephine, Josephine Frederick, Frederick 
/////////////////////////////
Сегодня, 31 июля, преподобный Евдоким праведный, преподобный Иосиф Аримафейский 
 они празднуют  
Евдоким, Евдокими Джозеф, Сифис, Жозефина, Жозефина Фредерик, Фредерик 
 

Ὁ ἅγιος Ἰωσήφ, «εὐσχήμων βουλευτής», ἦταν ἀπό τήν Ἀριμαθαία καί ὅπως μᾶς λένε τά Εὐαγγέλια ὑπῆρξε κρυφός μαθητής τοῦ · Χριστοῦ. Μετά τή Σταύρωση ζήτησε ἀπό τόν Πιλάτο τό σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Ὅταν τό πῆρε, τό τύλιξε μέ καθαρό σεντόνι καί τό ἔβαλε «ἐν καινῷ μνημείῳ».
/////////////////////////
Святой Иосиф, «счастливый наместник», был родом из Аримафеи и, как сообщает нам Евангелие, был тайным учеником Христа. После распятия он попросил у Пилата тело Христово. Когда взял, завернул в чистую простыню и поставил «в новый памятник».
///////////////////////
Sfântul Iosif, „fericitul deputat”, era din Arimateea și, după cum ne spun Evangheliile, a fost un ucenic secret al lui Hristos. După răstignire, i-a cerut lui Pilat trupul lui Hristos. Când l-a luat, l-a înfășurat într-un cearșaf curat și l-a pus „într-un monument nou”.
//////////////////////////
Свети Йосиф, „щастливият наместник“, бил от Ариматея и, както ни казват евангелията, бил таен ученик на Христос. След разпятието той поиска от Пилат тялото на Христос. Като го взел, го завил в чист чаршаф и го сложил "в нов паметник".
//////////////////////////
Սուրբ Հովսեփը՝ «երջանիկ փոխանորդը», Արիմաթեայից էր և, ինչպես Ավետարաններն են ասում, նա Քրիստոսի գաղտնի աշակերտն էր։ Խաչելությունից հետո նա Պիղատոսին խնդրեց Քրիստոսի մարմինը։ Երբ վերցրեց, մաքուր սավանով փաթաթեց ու դրեց «նոր հուշարձանի մեջ»։   

"Η Κίνα στην αρχή του 21ου αιώνα"

 



για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

εικόνες από τα παλιά...

 

Προς τέρψιν οφθαλμών και ψυχής .....το άλμπουμ των εικόνων που φτιάχναμε παλιά..... έτσι για να διασκεδάζουμε τον ελεύθερο χρόνο ....
Πριν πετάξουμε κάποιο παλιό περιοδικό του κάναμε απόσβεση φτιάχνοντας λευκώματα
για να μην πάει χαμένο το ωραίο υλικό του....
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τσίλι/cayenne

 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Παγωμένο σουφλέ λεμόνι

 

  
     για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

"'Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου" ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ

 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό
Μια πρόταση για τους μεγάλους - μικρούς μας φίλους

Πολπέτες

 



για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Γιάννης Σπάρτακος

Relaxing with Yiannis Spartacus-LP.jpg 

Ο Γιάννης Σπάρτακος ήταν Έλληνας συνθέτης και πιανίστας της ελαφράς μουσικής και της τζαζ. Το πραγματικό όνομά του ήταν Σπάρτακος-Ιωάννης Αναστασίου. Λέγεται ότι καθιέρωσε το καλλιτεχνικό Γιάννης Σπάρτακος για χάρη της συζύγου του. Σύμφωνα με τον Χρήστο Χαιρόπουλο, ο Γιάννης Σπάρτακος, με την εμφάνισή του στην ελληνική μουσική σκηνή, άλλαξε τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, υποτάσσοντας το ρυθμό, που μέχρι τότε κυριαρχούσε, στη μελωδία.

Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1914 στην Αθήνα.Διδάχθηκε πιάνο από μικρή ηλικία. Σπούσασε στο Ελληνικό Ωδείο με τη Σοφία Σπανούδη και θεωρητικά με τον Αλέκο Κόντη. Ως έφηβος συνόδευε τις προβολές βουβών ταινιών σε κινηματογράφο των Αθηνών. Τη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε την καθαρά επαγγελματική του καριέρα ως πιανίστας στα βαριετέ και στα καμπαρέ της εποχής. Το 1940 γνώρισε τη Ρένα Βλαχοπούλου, με την οποία συνεργάστηκε για πρώτη φορά, αλλά η καλλιτεχνική επαφή τους διακόπηκε λόγω του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της επιστράτευσης. Συναντήθηκαν πάλι στη διάρκεια της Κατοχής και συνεργάστηκαν σε επιθεωρήσεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, με μεγάλη επιτυχία. Ο Σπάρτακος άσκησε μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Βλαχοπούλου ως τραγουδίστριας, η οποία κέρδισε τότε από το κοινό τον τίτλο «βασίλισσα της τζαζ» και ο Σπάρτακος τον αντίστοιχο του «βασιλιά».

Ο Σπάρτακος συνέχισε την καλλιτεχνική παρουσία του στις δεκαετίες 1940-1960, κυρίως ως επικεφαλής μουσικών σχημάτων σε διάσημα κέντρα των Αθηνών, όπως τα «Αστέρια» (όπου η Νανά Μούσχουρη τραγούδησε το 1957 για πρώτη φορά συνοδευόμενη από ορχήστρα) και το «Κing's Palace», το ξενοδοχείο «Ακροπόλ», αλλά και το κέντρο «Κάστρα» της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, περιόδευε τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός Ελλάδος, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, παίζοντας ακόμη κι ενώπιον του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ και του Σάχη της Περσίας. Την περίοδο 1946-1951 περιόδευσε με τη Βλαχοπούλου, η οποία είχε πρωτοτραγουδήσει στην Κατοχή την μετέπειτα παγκόσμια επιτυχία του «Θα σε πάρω να φύγουμε» (στο κινηματοθέατρο «Σινέ Νιους» της Οδού Σταδίου, ο μεταγενέστερος κινηματογράφος «Άστορ). Το τραγούδια αυτό ηχογραφήθηκε, με τον τίτλο «Greek Βolero», από τη διάσημη ορχήστρα του Κουβανο-ισπανού Σαβιέ Κουγάτ (Ξαβιέ Κουγκάτ) στην Αμερική.

Στις γνωστές συνθέσεις του συγκαταλέγονται τα τραγούδια «Εσένα» (1959), τρίτο βραβείο στο Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (Αθήνα, 1959), με το οποίο καθιερώθηκε ως ερμηνευτής ο Γιάννης Βογιατζής, τα «Τι κρίμα αγάπη μου», «Ένα φιλάκι να σού 'δινα», «Αν είχατε τα μάτια τα δικά μου», «Σιγοψιχαλίζει» κ.άλ. Στον Σπάρτακο ανήκει και το τραγούδι «Θα γυρίσεις ξανά», που υπήρξε η πρώτη ηχογράφηση της Σοφίας Βέμπο το 1935. Ο Σπάρτακος προτίμησε να το δώσει σε εκείνην, παρά στη Σούλα Καραγιώργη, που τότε μεσουρανούσε. Στους παλιότερους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν συνθέσεις του περιλαμβάνεται η γνωστή τραγουδίστρια Ροζίτα (Ροσίτα) Σεράνο από τη Χιλή] καθώς και οι Σούλα Καραγιώργη, Πάνος Παπαθανασίου, Δανάη, Ζωίτσα Κουρούκλη. Από τη νεώτερη γενιά, τραγούδια του ερμήνευσαν -μεταξύ άλλων- οι Μαρινέλλα, Τάνια Τσανακλίδου, Μπέσσυ Αργυράκη, ο Δάκης και ο Γιάννης Πετρόπουλος.

Ο Γιάννης Σπάρτακος απεβίωσε στην Αθήνα, στις 31 Ιουλίου 2001, στον Ευαγγελισμό, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

/////////////////////////

Yiannis Spartakos was a Greek composer and pianist of light music and jazz. His real name was Spartakos-Ioannis Anastasiou. It is said that he established the artistic Yannis Spartakos for the sake of his wife. According to Christos Hairopoulos, Yiannis Spartakos, with his appearance on the Greek music scene, changed the form of the Greek song, subordinating the rhythm, which until then dominated, to the melody. He was born on January 7, 1914 in Athens. He learned piano from an early age. He studied at the Hellenic Conservatory with Sofia Spanoudis and theoretically with Alekos Kontis. As a teenager he accompanied the screenings of silent films in an Athens cinema. In the 1930s, he began his purely professional career as a pianist in the variety shows and cabarets of the time. In 1940 he met Rena Vlachopoulou, with whom he collaborated for the first time, but their artistic contact was interrupted due to the Greek-Italian war and conscription. They met again during the Occupation and collaborated in inspections by Alekos Sakellarios and Christos Giannakopoulos, with great success. Spartakos exerted a great influence on the formation of Vlachopoulos' personality as a singer, who then won the title "queen of jazz" from the public and Spartakos the equivalent of "king". Spartakos continued his artistic presence in the 1940s-1960s, mainly as head of musical groups in famous centers of Athens, such as "Asteria" (where Nana Mouschouri sang in 1957 for the first time accompanied by an orchestra) and "King's Palace" , the "Acropolis" hotel, but also the "Castle" center of Thessaloniki. At the same time, he regularly toured for long periods of time outside of Greece, in the USA, in Europe and in the Middle East, even playing before the King of Egypt Farouk and the Shah of Persia. In the period 1946-1951 he toured with Vlachopoulos, who had first sung in the Occupy the subsequent worldwide success of "I'll take you away" (at the cinema "Cine News" on Odu Stadiou, the later cinema "Astor"). This song was recorded, under the title "Greek Bolero", by the famous orchestra of the Cuban-Spanish Xavier Cugat (Xavier Cugat) in America. His well-known compositions include the songs "Esena" (1959), third prize at the 1st Greek Song Festival (Athens, 1959), with which Yannis Vogiatzis established himself as a performer, "Ti krima agapi mou", "A kiss to sou 'dina', 'If you had my eyes', 'He sizzles', etc. Spartakos also owns the song "You'll come back", which was the first recording of Sofia Vembo in 1935. Spartakos preferred to give it to her, rather than to Soula Karagiorgis, who was mixing at the time. Among the earlier artists who performed his compositions is the well-known singer Rosita (Rosita) Serrano from Chile] as well as Soula Karagiorgis, Panos Papathanasiou, Danai, Zoitsa Kouroukli. Among the younger generation, Marinella, Tania Tsanaklidou, Bessy Argyraki, Dakis and Yiannis Petropoulos performed his songs. Giannis Spartakos died in Athens, on July 31, 2001, in Evangelismos, from an acute myocardial infarction.

Γλυκό σιροπιαστό με ινδική καρύδα

 

Υλικά

α) για τη ζύμη :
2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι ,
1 ποτήρι αλεύρι αλατίνη για όλες τις χρήσεις,
1 ποτήρι ινδική καρύδα,
1 ποτήρι ζάχαρη,
7 αβγά,
2 1/2 κουταλιές μπέικιν,
1 βανίλια,
ξύσμα 1λεμόνι,
1 κεσεδάκι βούτυρο Άλτις,
1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

β) για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη,
3 1/2 ποτήρια νερό,
ξύσμα 1 λεμόνι,
2 κουταλιές μέλι,
1 βανίλια

Εκτέλεση
2-3 ώρες πριν βγάζουμε από το ψυγείο το βούτυρο και τα αβγά.
Πρώτα απ'όλα ετοιμάζουμε το ταψί. Για τη συγκεκριμένη δοσολογία είναι κατάλληλο ένα ταψί στρογγυλό με διάμετρο γύρω στους 30 πόντους.
Άν χρησιμοποιήσετε παραλληλόγραμο υπολογίστε να αναλογεί στο μέγεθος με αυτό που αναφέρω. Άν το ταψί σας είναι μεγαλύτερο του ζητούμενου απλώς το γλυκό σας δεν θα έχει μεγάλο πάχος. Το ταψί το βουτυρώνουμε με το ίδιο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη να περιμένει.
Έπειτα σε μια λεκανίτσα ανακατεύομε καλά (να γίνουν ένα μίγμα) τα στεγνά υλικά : σιμιγδάλι, αλεύρι,καρύδα, μπέικιν.
Το επόμενο βήμα είναι να χτυπήσουμε τη μαρέγκα. Πρέπει πρώτα να φέρουμε τα αβγά σε μια θερμοκρασία προς το θερμό. Ανάβουμε λίγο τον φούρνο στους 30 βαθμούς μετά τον σβήνουμε και μέσα σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα αβγά και το κεσεδάκι το βούτυρο και τα βάζομε στον φούρνο για 3 λεπτά. ΄Επειτα βγάζουμε τα αβγά και χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια αρκετά ώστε η μαρέγκα να γίνει όσο γίνεται πιο αφρώδης και την αφήνουμε στην άκρη να περιμένει.
Έπειτα σε ένα ευρύχωρο σκεύος βάζουμε το βούτυρο σχεδόν λιωμένο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε να αφρατέψει , προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τους κρόκους ένα -ένα χτυπώντας πάντα, ακολουθεί το γιαούρτι το ξύσμα και τη βανίλια. Μετά αφήνουμε το μίξερ
΄Ηρθε η ώρα για τη μαρέγκα . Ρίχνουμε τον αφρό και αν από κάτω υπάρχει υγρό το δουλεύουμε λίγο με το σύρμα και το προσθέτουμε κι αυτό. Μετά με το χέρι απαλά απαλά για να μή ξεφουσκώσει η μαρέγκα ανακατεύομε το μίγμα και συγχρόνως ρίχνουμε το μίγμα με τα στεγνά υλικά σιγά-σιγά.
Όταν έχει αναμιχθεί τέλεια όλο το υλικό , το βάζουμε στο ταψί . Φροντίζουμε να έχουμε έτοιμο προθερμασμένο το φούρνο στους 180 βαθμούς. Το γλυκό είναι έτοιμο σε μισή ώρα περίπου, αλλά καλύτερα να το τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι . Το τρυπάμε κιάν βγεί καθαρό έχει ψηθεί.
Μόλις το βγάλουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το αφήνουμε 5-6 λεπτά και μετά το σβήνουμε. Η εφαρμογή γίνεται με καυτό το σιρόπι και το γλυκό λίγο ζεστό. Με ένα κουτάλι βάζουμε το σιρόπι ήρεμα και προσεκτικά ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα σε όλο το γλυκό.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με καρύδα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για να κοπεί σωστά. Από την επομένη το βάζουμε στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι από παλιό περιοδικό

//////////////////////

Materials 

a) for the dough: 2 glasses of fine semolina, 1 glass of all-purpose saltine flour, 1 glass of coconut, 1 glass of sugar, 7 eggs, 2 1/2 tablespoons baking powder, 1 vanilla, zest of 1 lemon, 1 stick of Altis butter, 1 1/2 cups of 2% yogurt 

b) for the syrup: 2 glasses of sugar, 3 1/2 glasses of water, zest of 1 lemon, 2 spoons of honey, 1 vanilla 

 Implementation 2-3 hours before we take the butter and eggs out of the fridge. 

First of all, we prepare the pan. A round pan with a diameter of around 30 points is suitable for this dosage. If you use a parallelogram, calculate that it is proportional to the size I mention. If your pan is larger than requested, your dessert will simply not be very thick. Butter the pan with the same butter and sprinkle with a little sugar. We set it aside to wait. Then, in a small bowl, mix well (make a mixture) the dry ingredients: semolina, flour, coconut, baking powder. The next step is to whip the meringue. We must first bring the eggs to a temperature towards the warm. Turn on the oven a little at 30 degrees, then turn it off and place the eggs and a knob of butter in a pan and put them in the oven for 3 minutes. Then we take out the eggs and separate the whites from the yolks. Beat the egg whites enough to make the meringue as foamy as possible and set it aside to wait. Then put the almost melted butter in a large bowl and beat it with a hand mixer until it becomes foamy, add the sugar little by little while continuing to beat, add the egg yolks one by one while always beating, followed by the yogurt, the zest and the vanilla. Then we leave the mixer It's time for the meringue. Pour the foam and if there is liquid underneath, work it a little with the wire and add it too. Then gently by hand, so that the meringue does not deflate, mix the mixture and at the same time pour the mixture with the dry ingredients slowly. When all the material is perfectly mixed, put it in the pan. Make sure the oven is preheated to 180 degrees. The dessert is ready in about half an hour, but it is better to check it with a knife. We pierce it and it comes out clean, it is cooked. As soon as we take it out, we prepare the syrup. From the moment it starts to boil, leave it for 5-6 minutes and then turn it off. The application is done with the syrup hot and the dessert slightly warm. With a spoon, put the syrup calmly and carefully so that it is distributed evenly throughout the dessert. At the end sprinkle with coconut. Let it cool completely so it can be cut properly. From the next day we put it in the fridge. Good luck! The recipe is from an old magazine