Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ελληνικό Αυγοτάραχο & Γαλλική Λεμονάδα

Το αβγοτάραχο και πώς θα το απολαύσουμε

Πορτοκαλί χρώμα, έντονη μυρωδιά από ιώδιο, μοναδική υφή. Ένα από τα πιο ξεχωριστά γκουρμέ προϊόντα του κόσμου παράγεται στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το ότι αρκετοί το θεωρούν ανώτερο από το χαβιάρι της Κασπίας Θάλασσας, 

Το αβγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ουσιαστική και σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο των αρχαίων. Ενώ ήταν γνωστό και στο Βυζάντιο. 

Η μέθοδος παραγωγής του αυγοτάραχου δεν έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες ούτε και ο φημισμένος τόπος προέλευσής του, που είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κλείσσοβας και Μπούκας μια περιοχή φυσικά οριοθετημένη από τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Εύηνου.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αποκτήστε το χρυσό μπαστουνάκι και δοκιμάστε το με λεμόνι και λάδι ή μόνο του πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, κομμένο σε λεπτές φέτες, αφού καθαριστεί από το κερί που το προστατεύει.

Παραδοσιακή γαλλική λεμονάδα

Στην αρχή με κέρδισε με τη συσκευασία της. Ήθελα να αποκτήσω μια τέτοια φιάλη στο ψυγείο μου. Όταν τη δοκίμασα, με κέρδισε και με τη γεύση. 

Πρόκειται για μια artisanal -χειροποίητη- sparkling λεμονάδα που κυικλοφορεί σε πέντε ιδιαίτερες γεύσεις. κλασσική λεμόνι, ρόδι & μύρτυλου pink lemonade από σταφύλια, καθώς και πορτοκάλι-λεμόνι. 

Αυτό που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι παρασκευάζεται χωρίς ίχνος συντηρητικών και πρόσθετων, αλλά έχει και χαμηλές θερμίδες. Η γεύση είναι υπέροχη. Δεν είναι τυχαίο που παρασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο εδώ και 100 χρόνια. 

Πιείτε την παγωμένη σκέτη ή συνοδεύοντας μια πιατέλα με φρέσκα φρούτα και γλυκά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε κοκτέιλ.  Θα τη βρείτε στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Fresh

Βλήτα με φέτα...

Βλήτα με φέτα στο τηγάνι

Βλήτα με φέτα... από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μικρές ανακαλύψεις...

Τα βλήτα είναι ίσως τα πιο αδιάφορα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Αποκαλούνται και κουτόχορτο και μεταφορικά όσοι δεν έχουν καλή αντίληψη αποκαλούνται και βλήτα. Παρά ταύτα, και το πιο κουτό χόρτο έχει τις αναλαμπές της εξυπνάδας του. 

Οι βαθείς γνώστες της λαϊκής κουζίνας τα βράζουν ταυτόχρονα με ένα ματσάκι στίφνο (τον βρίσκετε στη λαϊκή). Ένα χορταρικό πικρό που ανακατεμένο με το βλήτο δίνει μια εξαιρετική ισορροπία. 

Στα ορεινά της Ελλάδας που ταξίδεψα πρόσφατα το κάνουν τσιγαριστό, δίνοντάς του μια εντελώς ξεχωριστή άποψη, που το κάνει ένα πλούσιο κυρίως πιάτο.

Υλικά για 5 άτομα

1 κιλό βρασμένα βλήτα 

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 

4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

150 γραμμ, φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. 

Αμέσως μετά ρίχνετε τα βλήτα και τα σοτάρετε δυναμώνοντας ελαφρά τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίστε το ανακάτεμα τουλάχιστον για 5-10 λεπτά. Ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε κομματάκια και συνεχίστε το ανακάτεμα ακόμα νια 2-3 λεπτά. 

Τα βλήτα σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σημείωση:

Α. Παρά την απλότητά της, η συνταγή μπορεί να αξιοποιήσει πολύ δυναμικά τα χθεσινά γλιτσιασμένα βλήτα, που έτσι κι αλλιώς τα προορίζατε για πέταμα.

B. Εάν θέλετε την ώρα που σοτάρετε το στο βούτυρο, ρίξτε μέσα και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα βλήτα σας θα κοκκινίσουν και θα πάρουν μία άλλη διάσταση.

Γ. Μην πιείτε τίποτα με τα βλήτα. Αν όμως μετά το φαγητό ακολουθήσει κανένα παϊδάκι στα κάρβουνα, τότε ένα Ξυνόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας είναι ότι πρέπει.

Μια θάλασσα βιβλία...από τον Ψυχογιό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Δεν είναι νέα βιβλία , αλλά μπορείτε να τα βρείτε αν όχι σε βιβλιοπωλεία, σε κάποιο μπαζάρ παλιών βιβλίων ή σε κάποιο παλαιοπωλείο.....στην έσχατη περίπτωση σε δανειστική βιβλιοθήκη...

Σήμερα 20 Μαϊου Αγίου Θαλλελαίου ...

Στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
Στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας φ. Μ.Κυμάκη

Σήμερα 20 Μαϊου Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Χρόνια Πολλά!
Θαλλελαίος, Λυδία, 

για μμεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου 

μια πρόταση από τον Ηλία Μαμαλάκη


Πόσο έχουν λείψει τα παραμύθια από τη ζωή μας... και πόσο χάρηκα όταν ήρθε στα χέρια μου ετούτο το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ.

Μια μέρα του χειμώνα ο κύριος Αγησίλαγος, βραβευμένος μάγειρας, αποφασίζει να φτιάξει μουστοκούλουρα. Βγαίνοντας να αναζητήσει μούστο από τον Τσαμπίκο, το γίδι τον αμπελουργό και τον οινοποιό τον Λάκη το Φροίνο βρίσκεται σε μια περιπλάνηση κατά την οποία μαθαίνει τα πάντα γύρω από την καλλιέργεια των αμπελιών, τα μηχανήματα ενός οινοποιείου, την οινοποίηση, εμφιάλωση, τις εποχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμπελιού...

Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Κτήματος Γεροβασιλείου, σε μια προσπάθεια να μυήσει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο του αμπελιού και του σταφυλιού. Με ποιηματάκια όπως:

«.„κάθισε λίγο, θαύμασε, τα αμπέλια πώς ανθίζουν Σσσώπασε λίγο κι άκουσε, στ' αλήθεια ψιθυρίζουν» ο κόσμος της οινοποίησης γίνεται πιο προσιτός στα παιδιά.

Εύγε σε τέτοιες πρωτοβουλίες!

Σαπωναρία

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

ένα λευκαντικό βότανο από το φυλλάδιο "Τα βότανα στη ζωή μας"

Ροφός αυγολέμονο

Παραδοσιακή συνταγή από την Λήμνο

Υλικά

(Για 4 άτομα) 

1 ροφός κομμένος οε μερίδες (περίττου 2 κιλά) 

1φλιτζάνι λάδι 

2-3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για το αβγολέμονο 

2 αβγά

χυμός από 2 λεμόνια

1/2 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι. ηροσΟέτετε τις ντομάτες, το ψάρι, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι κα: βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ψάρι και να μείνει με το λάδι του.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο λίγο περίπου μισό φλιτζάνι από τον ζωμό του ψαριού. Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό και το ανακινείτε να πάει παντού μέσα στην κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία!