Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του

14 Αυγούστου 1971 : Το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

Το Βασίλειο του Μπαχρέιν (αραβικά: مملكة البحرين), είναι μία μικρή αραβική μοναρχία της Μέσης Ανατολής. Το όνομα Μπαχρέιν στα αραβικά σημαίνει «Δύο θάλασσες». Στους Έλληνες της Ελληνιστικής περίοδου ήταν γνωστό ως Τύλος. Είναι μια νησιωτική χώρα, που αποτελείται από ένα μικρό αρχιπέλαγος που βρίσκεται γύρω από τη νήσο Μπαχρέιν. Βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Κατάρ και στη βορειοανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία συνδέεται μέσω του υδατόδρομου του Βασιλιά Φαχντ, μήκους 25 χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 1.234.567 κάτοικοι (απογραφή 2010). Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 666.172 αλλοδαποί. Η έκταση της χώρας είναι 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην Ασία, μετά από τις Μαλδίβες και τη Σιγκαπούρη.

Το Μπαχρέιν είναι ο χώρος του αρχαίου πολιτισμού Ντιλμούν. Η περιοχή έχει γίνει γνωστή από την αρχαιότητα για την αλιεία μαργαριταριών, τα οποία κατά τον 19ο αιώνα χαρακτηρίζονταν ως τα καλύτερα του κόσμου. Το Μπαχρέιν ήταν μία από τις πρώτες περιοχές που προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ το 628 μ.Χ. Το 1521 καταλήφθηκε από Πορτογάλους και το 1602 από Πέρσες, από τον Σάχη Αμπάς Α΄ της δυναστείας των Σαφαβιδών. Το 1783, ο κλάδος Μπάνι Ουτμπάχ κατέλαβε το Μπαχρέιν από το Νασρ Αλ-Μαντχούρ και από τότε κυβερνιέται από τη βασιλική οικογένεια Αλ Χαλίφα. Ο πρώτος χακίμ του Μπαχρέιν ήταν ο Αχμέντ αλ Φατέχ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, μετά από την υπογραφή συμφωνιών με τους Βρετανούς, το Μπαχρέιν έγινε βρετανικό προτεκτοράτο. Στις 15 Αυγούστου του 1971, το Μπαχρέιν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Το 2002, το Μπαχρέιν μετετράπη από εμιράτο σε βασίλειο. Το 2011, έγιναν διαδηλώσεις, λόγω της Αραβικής Άνοιξης.

Το Μπαχρέιν έχει την πρώτη μεταπετρελαϊκή οικονομία στον Περσικό Κόλπο.Από τα τέλη του 20ου αιώνα, το Μπαχρέιν έχει επενδύσει στους τομείς της τραπεζικής και του τουρισμού.Η πρωτεύουσα Μανάμα αποτελεί έδρα πολλών μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων. Το Μπαχρέιν έχει υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και αναγνωρίζεται ως χώρα με υψηλό εισόδημα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Υπήρξε βρετανική αποικία από το 1882 μέχρι το 1892. Με συνθήκη που έγινε στις 15 Αυγούστου 1971 αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του. Το Μπαχρέιν αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 33 μικρών νησίδων στον Αραβικό Κόλπο (πρώην Περσικός Κόλπος) μεταξύ της χερσονήσου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Έχει συνολική έκταση 780 τ.χλμ. με τρεις κύριες νήσους: τη νήσο Μπαχρέιν, τη νήσο Μουχάρακ και τη νήσο Σίτρα.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μανάμα. Η χώρα έχει συνολικό πληθυσμό 1.748.000[3] κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021. Επίσημη γλώσσα του Μπαχρέιν είναι τα αραβικά, ενώ η επίσημη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Νόμισμα της χώρας είναι το δηνάριο του Μπαχρέιν, που υποδιαιρείται σε 100 φιλς.

14 أغسطس 1971: البحرين تعلن استقلالها عن بريطانيا. مملكة البحرين مملكة عربية صغيرة في الشرق الأوسط. اسم البحرين يعني "بحرين" في اللغة العربية. كانت تعرف باسم Tylos عند الإغريق في الفترة الهلنستية. إنها دولة جزيرة تتكون من أرخبيل صغير يقع حول جزيرة البحرين. تقع بين شبه الجزيرة القطرية والساحل الشمالي الشرقي للمملكة العربية السعودية ، وترتبط بها بممر الملك فهد المائي بطول 25 كم. يبلغ عدد سكان البلاد 1،234،567 نسمة (تعداد 2010). ومن بينهم 666172 أجنبياً. تبلغ مساحة الدولة 780 كيلومترًا مربعًا ، وهي ثالث أصغر دولة في آسيا بعد جزر المالديف وسنغافورة. البحرين هي موقع حضارة دلمون القديمة. عُرفت المنطقة منذ العصور القديمة بصيد اللؤلؤ ، والتي وُصفت في القرن التاسع عشر بأنها الأفضل في العالم. كانت البحرين من أوائل المناطق التي اعتنقت الإسلام عام 628 م. في عام 1521 احتلها البرتغاليون وفي عام 1602 احتلها الفرس شاه عباس الأول من الأسرة الصفوية. في عام 1783 ، استولى فرع بني عتبة على البحرين من نصر المدهور ، ومنذ ذلك الحين تحكمها عائلة آل خليفة المالكة. أول حكيم في البحرين كان أحمد الفاتح. في أواخر القرن التاسع عشر ، بعد توقيع اتفاقيات مع البريطانيين ، أصبحت البحرين محمية بريطانية. في 15 أغسطس 1971 ، أعلنت البحرين استقلالها. في عام 2002 ، تحولت البحرين من إمارة إلى مملكة. في عام 2011 ، كانت هناك احتجاجات بسبب الربيع العربي. تمتلك البحرين أول اقتصاد بعد النفط في الخليج العربي ، ومنذ أواخر القرن العشرين ، استثمرت البحرين في قطاعي البنوك والسياحة ، والعاصمة المنامة هي موطن للعديد من المؤسسات المالية الكبرى. تتمتع البحرين بمؤشر تنمية بشرية مرتفع ومعترف بها كدولة ذات دخل مرتفع من قبل البنك الدولي. كانت مستعمرة بريطانية من عام 1882 إلى عام 1892. وبإبرام معاهدة في 15 أغسطس 1971 ، تم الاعتراف باستقلالها. البحرين تتكون من أرخبيل من 33 جزيرة صغيرة في الخليج العربي (الخليج الفارسي سابقا) بين شبه الجزيرة القطرية والمملكة العربية السعودية. تبلغ مساحتها الإجمالية 780 كيلومتر مربع. مع ثلاث جزر رئيسية: جزيرة البحرين وجزيرة المحرق وجزيرة سترة. عاصمة البلاد المنامة. يبلغ عدد سكان البلاد 1748000 نسمة [3] وفقًا لتقديرات الأمم المتحدة لعام 2021. اللغة الرسمية للبحرين هي اللغة العربية ، في حين أن الدين الرسمي هو الإسلام. عملة البلاد هي الدينار البحريني الذي ينقسم إلى 100 فلس.

 

για ίσια πλάτη

Μυστικά για ίσια πλάτη 

Εκείνοι οι έντονοι πόνοι που ξεκίνησαν στην περίοδο της εγκυμοσύνης επιδεινώνονται τώρα που είστε αναγκασμένες να σηκώνετε το μωρό αγκαλιά. Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Η αλήθεια είναι πως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα είναι δραστικές και σίγουρα περισσότερο εμφανείς στο μυοσκελετικό σύστημα. Η απότομη αύξηση βάρους, η πολύ συγκεκριμένη κατανομή του πρόσθετου βάρους σε συνδυασμό με τη σταδιακή αλλαγή στη στάση του σώματος, η χαλάρωση των συνδέσμων, καθώς και η ταχεία επαναφορά του σώματος της μητέρας στην αρχική του κατάσταση, αφού γεννηθεί το βρέφος, είναι λογικό να προκαλούν εντάσεις και πιέσεις στο σώμα της. Για τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτή την περίοδο, ευθύνεται το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως στο να στηρίζεται στα δύο πόδια -ξεκινώντας ιστορικά από τα τέσσερα-, και άρα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Οικογενειακά «βάρη»
Ο τρόπος που η μητέρα σηκώνει το μωρό (καθώς και το πώς και πόσο το κρατάει) είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή σωματική της κατάσταση. Η αλλαγή της πάνας, για παράδειγμα, πρέπει να γίνεται σε μέρος όπου η μητέρα δεν χρειάζεται να σκύψει καθόλου, ενώ η μέση της κουράζεται πολύ λιγότερο αν μπορεί να έχει το ένα πόδι της λίγο πιο μπροστά από το άλλο. Όταν κρατάει το μωρό της, μπορεί να χρησιμοποιεί ένα από τα πολλά είδη ειδικών ιμάντων (μάρσιπο). Μία άλλη λύση είναι να μην κρατάει το βρέφος αποκλειστικά από τη μία πλευρά, αλλά να συνηθίσει να αλλάζει χέρια. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η στάση της όταν κάθεται ή εργάζεται, καθώς και η στάση της κατά το θηλασμό. Μία από τις πιο ξεκούραστες και βολικές στάσεις για θηλασμό αποτελεί να είναι η μητέρα ξαπλωμένη στο πλάι με το μωρό δίπλα της. Με τη στάση αυτή, αποφεύγει την παρατεταμένη κάμψη του σώματος από την μία πλευρά, οπότε και μοιράζει το βάρος.

Μήπως φταίνε οι ορμόνες;
Ωστόσο, εκτός από τη λανθασμένη στάση ή το επιπλέον βάρος, για τα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα πριν και μετά τον τοκετό ευθύνεται και η ορμόνη ρηλαξίνη (relaxin). Πρόκειται για μια λιγότερο γνωστή ορμόνη, η οποία ουσιαστικά έχει παρόμοιο ρόλο με αυτόν της ινσουλίνης, και παράγεται στις ωοθήκες. Μαλακώνει τους συνδέσμους της πυέλου διευκολύνοντας τον τοκετό και βοηθά στην εξάλειψη (μαλάκωμα και λέπτυνση) του τραχήλου την ώρα της γέννας. Η συγκεκριμένη ορμόνη ευθύνεται για τη χαλάρωση των ιστών που περιέχουν κολλαγόνο, όπως είναι οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, οι αρθρώσεις, καθώς και το δέρμα και ο υποδόριος συνδετικός ιστός. Αυτή η χαλάρωση των ιστών μπορεί να δημιουργήσει αδυναμία του μυοσκελετικού συστήματος και μυϊκή κόπωση. Τα επίπεδα της ρηλαξίνης δεν εξαφανίζονται απότομα μετά τον τοκετό, αλλά μειώνονται σταδιακά μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί που περιέχουν κολλαγόνο συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την επήρειά της για αρκετό καιρό, και επανέρχονται στην αρχική μορφή τους προοδευτικά, άρα το μυοσκελετικό σύστημα παραμένει ευάλωτο για όλο αυτό το διάστημα. Γι' αυτό είναι και εξαιρετικά σημαντικό η γυναίκα να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά και να συνεχίσει ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής σε όλη τη διάρκειά της.

Στρες, ένας ακόμη ένοχος
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το άγχος, μολονότι δεν είναι ικανό από μόνο του να δημιουργήσει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, εντούτοις αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που θα εντείνει οποιαδήποτε μυοσκελετική δυσλειτουργία εμφανιστεί. Αυτό συμβαίνει λόγω του μηχανισμού επίδρασης του στρες, ιδιαίτερα του χρόνιου, το οποίο προκαλεί στους μυϊκούς ιστούς έντονες συσπάσεις ή ακόμη και βραχύνσεις.

Συμβουλές για να καταπολεμήσετε τους πόνους
Λυγίστε τα πόδια: Όταν σηκώνετε το μωρό ή οποιοδήποτε άλλο βάρος, να λυγίζετε τα γόνατα ή να κάνετε βαθύ κάθισμα, κρατώντας ίσιο τον κορμό σας, και να έχετε τα χέρια με το «βάρος» κοντά στο σώμα σας.

Τεντωθείτε: Το ότι είστε μπροστά στον υπολογιστή δεν αποτελεί δικαιολογία. Τεντωθείτε, ανοίξτε τα χέρια σας, και οπωσδήποτε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας ανά 20λεπτο ή μισάωρο. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στρέτσινγκ των μυών των άνω άκρων και της πλάτης, το οποίο θα σας υποδείξει ο φυσίατρος.

Καθίστε ίσια: Ενώ δουλεύετε, κρατήστε το σώμα σας στητό και την πλάτη σας σε ίσια θέση. Οι αγκώνες πρέπει να δημιουργούν ορθή γωνία. Τοποθετήστε ειδικό μαξιλάρι στη μέση σας στην καρέκλα ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας, ιδιαίτερα αν πρόκειται να κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι και ήδη έχετε μικρές ενοχλήσεις.

Αποφύγετε τα βάρη: Μη σηκώνετε αντικείμενα που είναι πολύ βαριά για εσάς. Όταν σηκώνετε κάτι, λυγίστε τα γόνατα σας και όχι την πλάτη σας. Διατηρείτε την πλάτη σας ευθεία και το κεφάλι κάτω, στην ίδια γραμμή με την πλάτη σας. Κρατήστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας και μη στρίβετε τον κορμό σας όταν το σηκώνετε. Αντί να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο, είναι προτιμότερο να το σπρώχνετε ή να το τραβάτε.

Γυμναστείτε: Οι τακτικές ασκήσεις με χαμηλή πρόσκρουση, όπως το ελαφρύ τρέξιμο, το κολύμπι ή το στατικό ποδήλατο, για 30 λεπτά κάθε μέρα, μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη και την ευκαμψία. Καλό είναι να δυναμώσετε τους εκτείνοντες μυς της μέσης σας και τους κοιλιακούς σας, με κλασικές ασκήσεις, με σουηδική γυμναστική ή με γιόγκα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη στάση του σώματος. Πάντοτε να κάνετε προθέρμανση και τεντώματα των μυών πριν από τη σωματική άσκηση ή άλλες έντονες σωματικές δραστηριότητες, για να προλαμβάνετε βλάβες στην πλάτη σας

Περπατήστε: Το περπάτημα βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει όλο το σώμα.

Ξεχάστε το ασανσέρ: Ανεβείτε τις σκάλες με τα πόδια, αλλά φροντίστε να κρατάτε το σώμα στητό.

Προσέξτε τη διατροφή σας: Φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει αρκετό ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, μιας που τα συγκεκριμένα στοιχεία προάγουν την ανάπτυξη των οστών σας.
Χρησιμοποιήστε υποπόδιο: Όταν δουλεύετε στον υπολογιστή, να στέκεστε με ίσια πλάτη και να εναλλάσσετε τα πόδια σας σε ένα υποπόδιο.

Μην κάθεστε σε χαμηλά καθίσματα: Γενικά, αποφύγετε τα πολύ χαμηλά καθίσματα (τα γόνατα και τα ισχία σας πρέπει να βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία), φροντίστε να διατηρείτε ίσια την πλάτη σας (να βάζετε ένα στήριγμα-μαξιλάρι πίσω από τη μέση).

Εκπαιδευτείτε στον «έξυπνο» ύπνο: Εφοδιαστείτε με ένα μέτριας σκληρότητας στρώμα, με σκληρή βάση (σομιέ), και έχετε πάντα ένα χαμηλό μαξιλάρι, για να μη σχηματίζει μεγάλη γωνία ο αυχένας. Αν πονάτε, βρείτε τη σωστή θέση ανακούφισης στο κρεβάτι. Ξαπλώστε ύπτια, με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα: Φοράτε άνετα παπούτσια με χαμηλά τακούνια, έως τρία εκατοστά, και -όποτε είναι εφικτό- αθλητικά.
Εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα αξεσουάρ: Να επιλέγετε καθίσματα με καλή στήριξη του κάτω μέρους της πλάτης σας. Ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα, που θα τοποθετήσετε για τη στήριξή της, μπορούν να βοηθήσουν.

Πείτε «στοπ» στην παχυσαρκία: Προστατέψτε το σώμα σας από τα περιττά κιλά. Η συσσώρευση βάρους στη μέση σας επιβαρύνει το κάτω μέρος της πλάτης σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλαβών και χρόνιων παθήσεων.

Σταματήστε το κάπνισμα: Το τσιγάρο μειώνει τη ροή αίματος στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και προάγει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Εργελετζή (MD, FEBPRM φυσίατρος - ιατρός αποκατάστασης).

imommy

Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας

  

Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας
Xάικου είναι ένα σύντομο ποίημα με καθορισμένα όρια που ωθεί την ποιητική έκφραση σε τέτοια πυκνότητα, λιτότητα και αφαιρετική διαύγεια ώστε να συμπυκνώνει το νόημα του κόσμου στο σύμπαν των 17 συλλαβών. Ποιητικός ιμπρεσιονισμός μέσω της δύναμης της εικόνας , αίσθηση στιγμής(έννοια του χρόνου), ένωση με τη φύση και την πνευματικότητα. ‘’ Εδώ, στο ποίημα του ανατέλλοντος ηλίου, βασιλεύει η διαφάνεια μέσω του υπαινιγμού, η σαφήνεια μέσω της αφαίρεσης, η αμεσότητα της ζωής και της φύσης (στην αέναη κίνηση και σχέση τους) μέσω της ποιητικής εικόνας που, αν και μερική, ολοκληρώνει το ολόκληρο, το καθ' όλου του κόσμου’’, κατά τον Ηλία Μέλιο.
Πιστή στη μακραίωνη παράδοση των χαϊκού, η Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη, σε μια μέρα και σε μια νύχτα, εξετάζει τον ανθρώπινο βίο, στοχεύοντας στη συνθηκολόγηση με το αναπόφευκτο. Τα ερωτήματα, παρ’ όλη τη συνθηκολόγηση, εξακολουθούν να τίθενται, με τον ακαριαίο τρόπο του χαϊκού. Με κρατάς απ’ το χέρι. Δε μετάνιωσα που περίμενα χρόνια * * * * Δεν μυρίζει πια, το νυχτολούλουδό μου. Είναι θλιμμένο. * * * * Αχ ουρανέ μου, ντύσου μ’ εκείνο το μπλε της προσδοκίας * * * Τα βήματά σου, σαν πέταλα λουλουδιού ξεδιπλώνονται * * * * Μέρες και νύχτες γερνώ περιμένοντας τον ερχομό σου* * * *Συρματόπλεγμα, δεν έχει η αγάπη. Φτερούγες έχει.* * * * Η νύφη γέρνει. Πάει αλλού να δέσει το σανδάλι της.
( από Ρένα Πετροπούλου )

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Bundesarchiv Bild 183-W0409-300, Bertolt Brecht.jpg

14 Αυγούστου 1956  πέθανε: Μπέρτολτ Μπρεχτ Γερμανός συγγραφέας

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Bertolt Brecht, σε κάποια έργα ως Bert Brecht, γενν. Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 – 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία.

Πίνακας περιεχομένων
1 Βιογραφία
2 Το έργο του
3 Έργα
4 Κατάλογος Ελληνικών Παραστάσεων
5 Βιβλιογραφία
6 Παραπομπές
7 Εξωτερικοί σύνδεσμοι

14. August 1956 Gestorben: Bertolt Brecht deutscher Schriftsteller Bertolt Brecht (Bertolt Brecht, in manchen Werken als Bert Brecht, geboren als Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10. Februar 1898 – 14. August 1956) war ein deutscher Dramatiker, Regisseur und Dichter des 20. Jahrhunderts. Er gilt als Vater des „Epischen Theaters“ in Deutschland. Inhaltsverzeichnis 1 Biographie 2 Seine Arbeit 3 Projekte 4 Liste griechischer Aufführungen 5 Bibliographie 6 Referenzen 7 Externe Links

Χειροποίητα αρωματικά συρταριών

 

Χειροποίητα αρωματικά συρταριών

Οδηγίες για την κατασκευή τους από φυσικά υλικά

Φτιάξτε τα δικά σας αρωματικά για να μυρίζουν όμορφα τα συρτάρια και οι ντουλάπες σας.
1. Αγοράστε λεβάντα και αφήστε την να αποξηραθεί.

2. Ετοιμάστε πουγκιά από βαμβακερό ύφασμα στο μέγεθος που θέλετε και γεμίστε το με το περιεχόμενο.

3. Στολίστε τα με κλωστές, κουμπιά διάφορες χάντρες ή άλλα διακοσμητικά.

4. Ρίξτε μέσα δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο και κλείστε το.

Το αρωματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ντουλάπια, τα συρτάρια, στο αυτοκίνητο ακόμα και στο μπάνιο.

myself.gr

Τσέσλαφ Μίλος

  

14 Αυγούστου 2004  πέθανε: Τσέσλαφ Μίλος Πολωνός συγγραφέας

Ο Τσέσλαφ Μίλος (πολων. Czesław Miłosz, προφ. Τσέσγουαφ Μίγουος, 30 Ιουνίου 191114 Αυγούστου 2004) ήταν Πολωνός ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Διέφυγε στη Δύση το 1951 και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1970. Το 1980 βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πίνακας περιεχομένων
1 Η ζωή του στην Ευρώπη
1.1 «Δίκαιος των Εθνών»
2 Η ζωή του στις ΗΠΑ
3 Ο θάνατος και η κληρονομιά του
4 Επιλεγμένα έργα
4.1 Ποιητικές συλλογές
4.2 Πεζά
4.3 Ελληνικές μεταφράσεις
5 Παραπομπές
6 Βιβλιογραφία
7 Εξωτερικοί σύνδεσμοι

14 sierpnia 2004 zmarł: Czesław Milos polski pisarz Czesław Miłosz (pol. Czesław Miłosz, prof. Czeswaf Miłosz, 30 czerwca 1911 – 14 sierpnia 2004) był polskim poetą, prozaikiem, tłumaczem i dyplomatą. Uciekł na Zachód w 1951, a w 1970 został obywatelem amerykańskim. W 1980 otrzymał Literacką Nagrodę Nobla. Spis treści 1 Jego życie w Europie 1.1 „Sprawiedliwi wśród Narodów Świata” 2 Jego życie w USA 3 Śmierć i jej dziedzictwo 4 Wybrane prace 4.1 Zbiory poezji 4.2 Piesi 4.3 tłumaczenia greckie 5 referencji 6 Bibliografia 7 Linki zewnętrzne

παλετοκατασκευή

diy παλετοκατασκευή τραπεζάκι  με καρέκλες για τον κήπο  

Απίθανη diy παλετοκατασκευή τραπεζάκι με καρέκλες για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Η άνοιξη μπήκε για τα καλά στην ζωή μας, και σιγά σιγά οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο ζεστές, και η ανάγκη μας να περνάμε περισσότερες ώρες στο κήπο ή το μπαλκόνι μας, θα είναι όλο και μεγαλύτερη.
Σήμερα λοιπόν έχουμε βρεί μια απίθανη diy κατασκευή από παλέτες, τραπεζάκι με 4 καρέκλες για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μια ιδιαίτερα όμορφη ιδέα που θα δώσει ομορφιά και λειτουργικότητα στο μέρος που θα το χρησιμοποιήσετε.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι παλέτες, μερικά εργαλεία όπως τρυπάνι και σφυρί, βίδες, γυαλόχαρτα και χρώματα. Μια κατασκευή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα Σαβατοκύριακο, αλλα θα διακοσμεί τον κήπο ή το μπαλκόνι σας για αρκετά χρόνια.

Η κατασκευή είναι αρκετά απλή, γιαυτό θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους. Αν όμως θέλετε περισότερες λεπτομέριες μπορείτε να επισκευτείτε το brit.co και να δείτε πιο αναλυτικά τι χρειάζετε.

Καλη επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν αυτό το έργο…και περιμένουμε τις δικές σας κατασκευές από παλέτες.

texnotropieskaidiakosmisi.
com

Σολωμός Σολωμού

 

ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ: ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΟΣ...ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ - ithesis

14 Αυγούστου 1996 πέθανε: Σολωμός Σολωμού Κύπριος ακτιβιστής

Ο Σολομών Σολωμού (Αμμόχωστος, 1969- Δερύνεια Αμμοχώστου, 14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος γεννηθηκε στην Αμμοχωστο και μετά την εισβολη ζούσε στο Παραλίμνι που έγινε γνωστός μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη βάναυση δολοφονία του από Τούρκους αστυνομικούς την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Πίνακας περιεχομένων
1 Δολοφονία
2 Αναγνώριση
3 Πηγές
4 Αναφορές
5 Εξωτερικοί σύνδεσμοι

August 14, 1996 died: Solomos Solomou Cypriot activist Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, August 14, 1996) was a Greek Cypriot born in Famochostos and after the invasion he lived in Paralimni which became known through the events that led to his brutal murder by Turkish policemen on the day of Tasos Isaac's funeral in Cyprus. On June 24, 2008, the European Court of Justice found Turkey guilty of the murder of Solomon and Isaac. According to the court, Turkey was found guilty of violating Article 2 of the European Convention on Human Rights because no investigation was carried out to find those responsible for his death. He also awarded monetary compensation to Solomos' family. Table of Contents 1 Murder 2 Recognition 3 Sources 4 References 5 External links

14. August 1996 gestorben: Solomos Solomou zypriotischer Aktivist Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14. August 1996) war ein griechischer Zypriot, der in Famochostos geboren wurde und nach der Invasion in Paralimni lebte, das durch die Ereignisse bekannt wurde, die zu seiner brutalen Ermordung durch türkische Polizisten am Tag von Tasos führten Isaacs Beerdigung auf Zypern. Am 24. Juni 2008 sprach der Europäische Gerichtshof die Türkei des Mordes an Solomon und Isaac für schuldig. Dem Gericht zufolge wurde die Türkei der Verletzung von Artikel 2 der Europäischen Menschenrechtskonvention für schuldig befunden, weil keine Ermittlungen durchgeführt wurden, um die Verantwortlichen für seinen Tod zu finden. Er sprach auch der Familie von Solomos eine finanzielle Entschädigung zu. Inhaltsverzeichnis 1 Mord 2 Anerkennung 3 Quellen 4 Referenzen 5 Externe Links 

14 août 1996 décédé : Solomos Solomou militant chypriote Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14 août 1996) était un Chypriote grec né à Famochostos et après l'invasion, il a vécu à Paralimni qui s'est fait connaître à travers les événements qui ont conduit à son meurtre brutal par des policiers turcs le jour de Tasos. Les funérailles d'Isaac à Chypre. Le 24 juin 2008, la Cour européenne de justice a déclaré la Turquie coupable du meurtre de Salomon et d'Isaac. Selon le tribunal, la Turquie a été reconnue coupable de violation de l'article 2 de la Convention européenne des droits de l'homme parce qu'aucune enquête n'a été menée pour trouver les responsables de sa mort. Il a également accordé une compensation monétaire à la famille de Solomos. Table des matières 1 Meurtre 2 Reconnaissance 3 Sources 4 références 5 Liens externes

14 августа 1996 г. умер: Соломос Соломоу, кипрский активист. Соломон Соломоу (Фамохостос, 1969 г. - Дериния Фамохостос, 14 августа 1996 г.) был киприотом-греком, родившимся в Фамохостосе, а после вторжения он жил в Паралимни, о чем стало известно благодаря событиям, которые привели к его жестокому убийству турецкими полицейскими в день Тасоса. Похороны Исаака на Кипре. 24 июня 2008 года Европейский суд признал Турцию виновной в убийстве Соломона и Исаака. По мнению суда, Турция была признана виновной в нарушении статьи 2 Европейской конвенции о правах человека, поскольку не было проведено расследование для установления виновных в его смерти. Он также присудил денежную компенсацию семье Соломоса. Оглавление 1 убийство 2 Признание 3 источника 4 ссылки 5 Внешние ссылки

14 Lúnasa, 1996 fuair bás: Solomos Solomou gníomhaí Cipire Cipire Gréagach a rugadh i Famochostos ab ea Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14 Lúnasa 1996) agus tar éis an ionraidh a chónaigh sé i Paralimni a tháinig chun solais trí na himeachtaí ba chúis lena dhúnmharú brúidiúil ag póilíní na Tuirce ar an lá Tasos. Sochraid Isaac sa Chipir. Ar an 24 Meitheamh 2008, fuair Cúirt Bhreithiúnais na hEorpa an Tuirc ciontach i ndúnmharú Sholamón agus Isaac. De réir na cúirte, fuarthas an Tuirc ciontach as Airteagal 2 den Choinbhinsiún Eorpach um Chearta an Duine a shárú toisc nach ndearnadh aon imscrúdú chun teacht ar na daoine a bhí freagrach as a bhás. Bhronn sé cúiteamh airgid freisin ar theaghlach Solomos. Clár ábhair 1 Dúnmharú 2 Aitheantas 3 Foinsí 4 Tagairtí 5 Naisc sheachtracha

14 de agosto de 1996 murió: Solomos Solomou activista chipriota Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14 de agosto de 1996) fue un grecochipriota nacido en Famochostos y que tras la invasión vivió en Paralimni que se dio a conocer a través de los hechos que llevaron a su brutal asesinato a manos de policías turcos el día de Tasos El funeral de Isaac en Chipre. El 24 de junio de 2008, el Tribunal Europeo de Justicia declaró a Turquía culpable del asesinato de Solomon e Isaac. Según el tribunal, Turquía fue declarada culpable de violar el artículo 2 del Convenio Europeo de Derechos Humanos porque no se llevó a cabo ninguna investigación para encontrar a los responsables de su muerte. También otorgó una compensación monetaria a la familia de Solomos. Tabla de contenido 1 asesinato 2 Reconocimiento 3 fuentes 4 Referencias 5 Enlaces externos

14 augusti 1996 dog: Solomos Solomou cypriotisk aktivist Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14 augusti 1996) var en grekcypriot född i Famochostos och efter invasionen bodde han i Paralimni som blev känd genom de händelser som ledde till hans brutala mord av turkiska poliser på Tasos dag Isaks begravning på Cypern. Den 24 juni 2008 fann EU-domstolen Turkiet skyldigt till mordet på Salomo och Isaac. Enligt domstolen har Turkiet befunnits skyldigt till brott mot artikel 2 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter eftersom ingen utredning genomfördes för att hitta de ansvariga för hans död. Han tillerkände också ekonomisk ersättning till Solomos familj. Innehållsförteckning 1 Mord 2 Erkännande 3 Källor 4 referenser 5 Externa länkar

14 Ağustos 1996 öldü: Solomos Solomou Kıbrıslı aktivist Solomon Solomou (Famochostos, 1969 - Deryneia Famochostos, 14 Ağustos 1996) Famochostos'ta doğan ve Paralimni'de yaşadığı ve Tasos gününde Türk polisleri tarafından vahşice öldürülmesine yol açan olaylarla tanınan bir Kıbrıslı Rum idi. Isaac'in Kıbrıs'taki cenazesi. 24 Haziran 2008'de Avrupa Adalet Divanı Türkiye'yi Süleyman ve İshak'ı öldürmekten suçlu buldu. Mahkemeye göre, Türkiye, ölümünden sorumlu olanları bulmak için hiçbir soruşturma yapılmadığı için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesini ihlal etmekten suçlu bulundu. Ayrıca Solomos'un ailesine parasal tazminat verdi. İçindekiler 1 Cinayet 2 tanıma 3 Kaynak 4 Referans 5 Dış bağlantılar      

Από «Έρημη Χώρα» (απόσπασμα)


Τ. ΈΛΙΟΤ «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός»…
Από «Έρημη Χώρα» (απόσπασμα)

Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
Μες απ' την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.
Ο χειμώνας μάς ζέσταινε, σκεπάζοντας
Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας
Λίγη ζωή μ' απόξερους βολβούς.
....
Ποιες ρίζες απλώνονται γρυπές, ποιοι κλώνοι δυναμώνουν
Μέσα στα πέτρινα τούτα σαρίδια; Γιέ του Ανθρώπου,
Να πεις, ή να μαντέψεις, δεν μπορείς, γιατί γνωρίζεις μόνο
Μια στοίβα σπασμένες εικόνες, όπου χτυπάει ο ήλιος,
Και δε σου δίνει σκέπη το πεθαμένο δέντρο, κι ο γρύλος ανακούφιση,
Κι η στεγνή πέτρα ήχο νερού. Μόνο
Έχει σκιά στον κόκκινο τούτο βράχο,
(Έλα κάτω από τον ίσκιο του κόκκινου βράχου).
Και θα σου δείξω κάτι διαφορετικό
Κι από τον ίσκιο σου το πρωί που δρασκελάει ξοπίσω σου
Κι από τον ίσκιο σου το βράδυ που ορθώνεται να σ' ανταμώσει
Μέσα σε μια φούχτα σκόνη θα σου δείξω το φόβο.
http://exbook3.blogspot.gr/

Άμπεϊ Λίνκολν



6 Αυγούστου 1930 γεννήθηκε: Άμπεϊ Λίνκολν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Η Άννα Μαρία Γουόλτριτζ (6 Αυγούστου 1930 -14 Αυγούστου 2010) πιο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Άμπεϊ Λίνκολν ήταν τραγουδίστρια της τζαζ, στιχουργός και ηθοποιός.

Ήταν μια από τις πολλές τραγουδίστριες που εμπνεύστηκαν από την Μπίλι Χόλιντεϊ. Πιο συχνά έμενε στην Νέα Υόρκη.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία The Girl Can't Help It (1956) με συμπρωταγωνίστρια την Μέριλιν Μονρόε. Σε συνεργασία με τον Ivan Dixon πρωταγωνίστησε στην ταινία Nothing But A Man (1964). Είχε συμπρωταγωνιστήσει επίσης στο πλευρό των Σίντνεϊ Πουατιέ και Μπο Μπρίτζες στην ταινία For Love Of Ivy (1968). Το 1969 κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα για την εμφάνιση της σε αυτό την ταινία.

Η μουσική της καριέρα ξεκινά το 1960 όταν τραγούδησε στο φεστιβάλ We Insist-Freedom Now Suite (1960) μαζί με τον Μαξ Ρόουτς τον οποίο παντρεύτηκε το 1962 και χώρισαν το 1970. Συνεργάστηκε και με άλλους μουσικούς της τζαζ όπως είναι οι Σόνι Ρόλινς, Έρικ Ντόλφι, Κόλμαν Χόκινς, Τζάκι Μακλίν, Κλαρκ Τέρι, Στάνλεϊ Τουρεντάιν, Γουάιντον Κέλι, Σίνταρ Γουόλτον, Τζο Λοβάνο, Πατ Μέθενι, Ρον Κάρτερ και Μάιλς Ντέιβις . Έγραψε άλμπουμ με τους Σταν Γκετς, Μαλ Γουόλντρον και Άρτσι Σεπ. Το 1990 έπαιξε τον τελευταίο της ρόλο σε ταινία στην ταινία του Σπάικ Λι Mo'Better Blues. Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο National Endowment for the Arts NEA Jazz Masters. Πέθανε στις 14 Αυγούστου 2010 σε ηλικία 80 ετών

August 6, 1930 born: Abbey Lincoln American singer and actress Anna Maria Waltridge (August 6, 1930 – August 14, 2010), better known by her stage name Abbey Lincoln, was a jazz singer, songwriter and actress. She was one of the many female singers who were inspired by Billie Holiday. Most often he lived in New York. She made her film debut in The Girl Can't Help It (1956) co-starring Marilyn Monroe. Co-starred with Ivan Dixon in Nothing But A Man (1964). He also co-starred with Sidney Poitier and Beau Bridges in For Love Of Ivy (1968). In 1969 she won a Golden Globe for her performance in this film. Her musical career began in 1960 when she sang at the festival We Insist-Freedom Now Suite (1960) with Max Roach whom she married in 1962 and divorced in 1970. She also collaborated with other jazz musicians such as Sonny Rollins, Eric Dolphy , Coleman Hawkins, Jackie McLean, Clark Terry, Stanley Turrentine, Wyndon Kelly, Cedar Walton, Joe Lovano, Pat Metheny, Ron Carter and Miles Davis. She recorded albums with Stan Getz, Mal Waldron and Archie Sepp. In 1990 she played her last film role in Spike Lee's Mo'Better Blues. In 2003 he was awarded the National Endowment for the Arts NEA Jazz Masters Award. He died on August 14, 2010 at the age of 80

Μπαμπάς με ρούμι

Μπαμπάς με ρούμι

Μπαμπάς με ρούμι
Πανεύκολη συνταγή για μπαμπά με ρούμι (σαβαρέν). Μπορεί να γίνει σκέτο ή με σαντιγί, με σταφίδες ή και κόντιτα.
• Χλιαρό γάλα: 1/2 κούπα
• Αυγά: 3 μεγάλα
• Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Ζάχαρη: 1/4 κούπας
• Βούτυρο: 60 γρ.
• Αλεύρι: 2 κούπες (240 γρ.)
• Ξερή μαγιά: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Ξανθές σταφίδες: 1/2 κούπα (μπορείτε να βάλετε μισά - μισά με κόντιτα ή να τις αφαιρέσετε εντελώς)

Υλικά συνταγής για το σιρόπι:
• Ζάχαρη: 1 κούπα
• Νερό: 1/2 κούπα
• Ρούμι: 4 κουταλιές σούπας

Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα να ανμειχθούν. Στη συνέχεια τα χτυπάτε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε απαλά. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βουτυρώνετε μια φόρμα με τρύπα και αδειάζετε μέσα την ζύμη. Σκεπάζετε τη φόρμα και την βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Όσο περιμένετε, προσθέρμένετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Ψήνετε το γλυκό για 35 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται, ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, για 2 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το τρυπάτε στην επιφάνειά του με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία. Ρίχνετε κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό περίπου 20 λεπτά, να το ρουφήξει καλά. Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει.

Σερβίρετε το γλυκό ως έχει ή γεμίζετε το κέντρο του με σαντιγί.
radicio.com

Ελίας Κανέττι

Elias Canetti 2.jpg 

25 Ιουλίου 1905  γεννήθηκε: Ελίας Κανέττι Βούλγαρος συγγραφέας

Ο Ελίας Κανέττι (Elias Canetti, βουλγάρικα: Елиас Канети, 1905 - 1994) ήταν συγγραφέας, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1981.

Είναι ευρύτερα γνωστός για το μυθιστόρημα «Η τύφλωση» (Die Blendung) και τη μελέτη «Μάζα και Εξουσία», που αφορά τη συμπεριφορά του πλήθους, η οποία εκφράζεται σε δραστηριότητες όπως η ομαδική βία και οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Τα έργα του είναι γραμμένα στη Γερμανική γλώσσα.

Γεννήθηκε στο Ρούσε της Βουλγαρίας στις 25 Ιουλίου 1905· ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της οικογένειάς του. Οι πρόγονοί του, από την πλευρά του πατέρα του, είχαν μετακομίσει στο Ρουστσούκ από την Αδριανούπολη όπου είχαν εγκατασταθεί αρχικά μετά την εκδίωξη των Εβραίων από την Ισπανία το 1492. Το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Cañete από το όνομα ενός χωριού στην Ισπανία. Η μητέρα του Κανέττι καταγόταν από μια από τις παλαιότερες Σεφαραδίτικες οικογένειες της Βουλγαρίας, την οικογένεια Arditti, της οποίας ορισμένα μέλη ήταν φυσικοί και αστρονόμοι στη βασιλική αυλή του Αλφόνσου του Δ΄ και του Πέτρου του Δ΄ της Αραγωνίας). Στο Ρουστσούκ ο πατέρας και ο παππούς τού Κανέττι ασχολούνταν με το εμπόριο.

Ο Κανέττι έζησε μέχρι το 1911 στο Ρουστσούκ, οπότε η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία. Το 1912, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, μετακόμισε με τη μητέρα και τα αδέρφια του στη Βιέννη. Εκεί ο Κανέττι, ο οποίος ήδη μιλούσε λαντίνο, βουλγαρικά, αγγλικά (που τα είχε μάθει τον ένα χρόνο που έζησε στο Λονδίνο), καθώς και λίγα γαλλικά, έμαθε τα γερμανικά από τη μητέρα του, η οποία επέμενε ιδιαίτερα να μάθει τη γλώσσα αυτή και του τα δίδαξε η ίδια. Το 1916 μετακόμισαν στη Ζυρίχη, όπου έζησαν πέντε χρόνια, και έπειτα στη Φρανκφούρτη, μέχρι το 1924, οπότε ο Κανέττι, αφού τελείωσε το γυμνάσιο, επέστρεψε στη Βιέννη για να σπουδάσει χημεία.

Όμως, αν και πήρε το πτυχίο χημείας από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης πέντε χρόνια αργότερα, δεν εργάστηκε ποτέ ως χημικός. Ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ασχολείται με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, και εντάχθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους. Ο Κανέττι έκλινε προς την αριστερά και πήρε μέρος στην επανάσταση του Ιουλίου του 1927. Το 1934 νυμφεύθηκε τη Βέζα Τάουμπνερ-Καλντερόν (Veza Taubner-Calderon), που στάθηκε αφοσιωμένη βοηθός στο έργο του. Το 1938, μετά το Άνσλους, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου συνδέθηκε με τη ζωγράφο Μαρί-Λουίζ φον Μοτεσίσκι (Marie-Louise von Motesiczky) και αργότερα με τη συγγραφέα Άιρις Μέρντοκ (Iris Murdoch). Το 1971 νυμφεύθηκε για δεύτερη φορά, την Έρα Μπούσορ (Hera Buschor) με την οποία απέκτησαν μία κόρη. Ο Κανέττι παρέμεινε στην Αγγλία μέχρι τη δεκαετία του 1970, έχοντας πάρει τη Βρετανική υπηκοότητα ήδη από το 1952. Παρόλα αυτά, συνέχισε να γράφει στα γερμανικά. Αργότερα επέστρεψε στη Ζυρίχη, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Το 1981, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το συγγραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από ευρύτητα απόψεων, από πλούτο ιδεών και από καλλιτεχνική δύναμη».

Πέθανε στη Ζυρίχη στις 14 Αυγούστου 1994.

 25 юли 1905 г. роден: Елиас Канети български писател Елиас Канети (на български: Елиас Канети, 1905 – 1994) е писател, носител на Нобелова награда за литература през 1981 г. Той е най-известен с романа Die Blendung и изследването Mass and Power, което се занимава с поведението на тълпата, изразено в дейности като насилие на банди и религиозни събирания. Произведенията му са написани на немски език. Той е роден в Русе, България на 25 юли 1905 г., той е най-големият от трима сина в семейството си. Неговите предци от страна на баща му са се преместили в Русчук от Одрин, където първоначално са се заселили след изгонването на евреите от Испания през 1492 г. Първоначалното фамилно име е Cañete на село в Испания. Майката на Канети произхожда от едно от най-старите сефардски семейства в България, семейство Ардити, някои от чиито членове са били физици и астрономи в кралския двор на Алфонсо IV и Петър IV Арагонски). В Русчук бащата и дядото на Канети се занимават с търговия. Канети живее до 1911 г. в Русчук, когато семейството му се премества в Англия. През 1912 г., след внезапната смърт на баща си, той се премества с майка си и братята и сестрите си във Виена. Там Канети, който вече говореше латино, български, английски (който беше научил през едната си година живот в Лондон), както и малко френски, научи немски от майка си, която особено настояваше той да научи езика и тя го научи себе си. През 1916 г. те се преместват в Цюрих, където живеят пет години, а след това във Франкфурт до 1924 г., когато Канети, след като завършва гимназия, се завръща във Виена, за да учи химия. Но въпреки че получава дипломата си по химия от Виенския университет пет години по-късно, той никога не е работил като химик. Още по време на следването си започва да се занимава с философия и литература, включва се в литературни среди. Канети се наклонява наляво и участва в революцията от юли 1927 г. През 1934 г. се жени за Веза Таубнер-Калдерон, която става предан помощник в работата му. През 1938 г., след аншлуса, той се премества в Лондон, където е свързан с художничката Мари-Луиз фон Мотесицки и по-късно с писателката Айрис Мърдок. През 1971 г. се жени за втори път за Хера Бушор, с която имат дъщеря. Канети остава в Англия до 1970 г., след като приема британско гражданство още през 1952 г. Въпреки това той продължава да пише на немски. По-късно се завръща в Цюрих, където живее до края на живота си. През 1981 г. получава Нобелова награда за литература "за литературното си творчество, характеризиращо се с широта на възгледите, богатство на идеи и художествена сила". Умира в Цюрих на 14 август 1994 г.

Ψωμοτύρι... σουφλέ

 

Ψωμοτύρι... σουφλέ
Είναι τόσο απλό και γρήγορο που θα το φτιάχνεις όλες τις εποχές.
• 1 πακέτο ψωμί του τοστ της αρεσκείας μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεπτές φέτες από λευκό χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα)
• 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
• 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
• 800 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας, τριμμένα
• λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• βούτυρο για το άλειμμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Μοιράζουμε τα τυριά σε δύο ίσα μέρη. Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο.

Στρώνουμε τις φέτες ψωμιού και αλείφουμε ξανά με βούτυρο. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα τυριών. Καλύπτουμε με φέτες του τοστ, τις οποίες βουτυρώνουμε ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό.

Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να χρυσίσει το τυρί στην επιφάνεια. Το σουφλέ βγαίνει ελαφρώς ζουμερό.

gastronomos.gr

Σήμερα 14/8... Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μιχαίου του προφήτου

Αγ Αικατερίνη Σιναϊτών στην πλατεία Αγ. Μηνά Ηράκλειο (φ.Μ.Κυμάκη)
Αγ Αικατερίνη Σιναϊτών στην πλατεία Αγ. Μηνά Ηράκλειο (φ.Μ.Κυμάκη)
 

Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μιχαίου του προφήτου

 για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει νεα καρτέλα με φακό +-

14 Αυγούστου • Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Εσταυρωμένος στο Ηράκλειο 14/9  (φ.Μ.Κυμάκη)
Εσταυρωμένος στο Ηράκλειο εορταζει 14/9  (φ.Μ.Κυμάκη)

14 Αυγούστου
• Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
• Μιχαίου του προφήτου
• Μάρτυρος Μαρκέλλου, επισκόπου Απαμείας Συρίας
• Μάρτυρος Ουρσικίου του Τριβούνου και Λουκίου του στρατιώτου
• Νεομάρτυρος Συμεώνος του Τραπεζουντίου (1653)
• Η εις το Παλάτιον επάνοδος του Τιμίου Σταυρού 
 
օգոստոսի 14 • Աստվածածնի Վերափոխման նախօրեին • Միքիա մարգարեն • Մարցելոսի նահատակ, Ասորիքի Ապամեիայի եպիսկոպոս • Ուրսիկիոս Տրիվունուսի և Լուկիոս զինվորի նահատակ • Նոր նահատակ Սիմեոն Տրապիզոնցի (1653 թ.) • Սուրբ Խաչի վերադարձը պալատ
 
14 август • Навечерие на Успение Богородично • Пророк Михей • Мъченик на Марцел, епископ на Апамея Сирийска • Мъченик на Урсий от Тривунус и Луций от войника • Новомъченик Симеон Трапезундски (1653 г.) • Връщането на Светия кръст в двореца 
 
14 august • Ajunul Adormirii Fecioarei • Profetul Mica • Mucenic al lui Marcellus, episcop de Apameia al Siriei • Martirul lui Ursicius din Trivunus și Lucius al soldatului • Neomucenic Simeon din Trebizond (1653) • Întoarcerea Sfintei Cruci la Palat