Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Χορτοπιτάκια Κρητικά

Από ένα φυλλάδιο ένθετο με νηστίσιμες συνταγές από την Μ. Παναγάκου

Υλικά Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ι ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού

Για τη γέμιση

1 κιλό διάφορα Χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια κ.ά.
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 /2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1. Πλενουμε και ψιλοκόβουμε ολα τα χορταρικά και τα μυρωδικά. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν, Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς για 7-10'. Τα βάζουμε να στραγγίσουν γιο 2 περίπου ώρες.

2. Σε λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο της ζύμης, το νερό, τον χυμό λεμονιού και αργά αργά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες και την αφήνουμε σκεπασμένη στη λεκάνη να ξεκουραστεί γιο 1/2 ώρα.

3.Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με την πιτόβεργα και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια. Στη μέση και κάθετα, στο καθένα βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε κοι κλείνουμε πατώντας γύρω γύρω με μικρό πιρούνι. (αυτο δεν το καταλαβαίνω εγώ κόβω στρογγυλά με κάποιο βοήθημα και κλείνω μισοφέγγαρο)

4.Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο τοποθετούμε ένα ένα τα χορτοπιτάκια και τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγιξουν. Τρώγονται ζεστά ή κρύα και τέρπουν τον ουρανίσκο μας με τα αρωματικά νηστίσιμα χορταρικά τους.

Σήμερα 28 Μαρτίου Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος, Οσίου Ιλαρίωνος

σειρα ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ
σειρα ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ
Τα γραμματόσημα της σειράς σχεδιάστηκαν βάσει της ξυλογραφίας του χαράκτη Γ. Μόσχου  

Την έκδοση μοναδικών συλλεκτικών Σειρών Γρομματοσήμων για το Άγιον Όρος έκαναν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με στόχο να προβάλουν την ιστορική ορθόδοξη παράδοσή μας και να αναδείξουν τους μοναδικούς θησαυρούς που φυλάσσονται ανά τους αιώνες στο «Περιβόλι της Παναγιάς»

 Σήμερα 28 Μαρτίου  

Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος, Οσίου Ιλαρίωνος

 από το ημερολόγιο - Αγιολόγιο  .....  για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό