Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Το λευκό της φύσης

 

Είναι γνωστό ότι τα λευκαντικά που κυκλοφορούν στο  εμπόριο  τα οποία περιέχουν και χλώριο είναι κάπως αποτελεσματικά. Όμως έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα: τη δυσάρεστη οσμή, που δεν την καλύπτει κανένα πρόσθετο άρωμα. Επιπλέον το χλώριο βλάπτει και το δέρμα, με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» επώδυνα τα χέρια σας, από την συχνή χρήση τους. Επίσης, το χλώριο και τα παρόμοια λευκαντικά, έστω κι αν δεν μυρίζουν ωστόσο σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής, χωρίς διάκριση, βλάπτοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Η Φύση βέβαια προσπαθεί να τα εξουδετερώσει, αλλά οι ποσότητες που δέχεται είναι υπερβολικά μεγάλες για τις δυνατότητές της. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος  χημικών παραμένει ενεργό και καταστρέφει το περιβάλλον. 

Ίσως αγνοείτε ότι υπάρχει ένα ακίνδυνο λευκαντικό, μέσα σε ένα βότανο Το αγριολάπαθο. Με λίγες σταγόνες χυμού του που περιέχει οξαλικό οξύ μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες σκουριάς από λινά και βαμβακερά υφάσματα , επίσης να ξεθωριάσετε λεκέδες από μελάνι. Με την απόσταξη του φυτού παρασκευάζεται ένα φυσικό λευκαντικό, που δεν μολύνει το περιβάλλον αλλά είναι αποτελεσματικό στους λεκέδες.

Η σαπωναρία, ένα άλλο βότανο, περιέχει σαπωνίνες, ήπια φυσικά καθαριστικά, που απομακρύνουν τη βρωμιά με τον αφρό τους. Μπορείτε να φτιάξετε υγρό σαπούνι με την αποξηραμένη ρίζα του φυτού  για τον καθαρισμό ευαίσθητων υφασμάτων, όπως τα μάλλινα και οι κουρτίνες σας, αλλά και για την ταπετσαρία σας.
Το υγρό σαπούνι φτιάχνεται ως εξής: λιώνετε ένα κομμάτι αποξηραμμένιις Ρίζας και μουσκεύετε 20 γραμμάρια ρίζας μαζί με δύο φούχτες φρέσκα κοτσάνια του φυτού, σε ένα λίτρο νερό. Αφήνετε το μείγμα όλη τη νύχτα, σε επισμαλτωμένη κατσαρόλα. Το πρωί, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσσει για μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν κρυώσει στραγγίζετε το υγρό με τουλπάνι. Αφού μουσκέψετε σε κρύο νερό τα ευαίσθητα υφάσματά σας, πλύντε τα απαλά με το υγρό σαπούνι και ξεβγάλτε τα, πάντα με κρύο νερό.

Για τις ταπετσαρίες, μουσκέψτε ένα σφουγγάρι στο διάλυμα, στραγγίστε το και τρίψτε ελαφρά. Αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί με την πρώτη, αφήστε να στεγνώσει  και επαναλάβετε.

οι πληροφορίες είναι από ένα φυλλάδιο για βότανα από παλιά εφημερίδα (βρείτε και τις αναρτήσεις για τα δυο βότανα στην ετικέτα Φύση)

Τάρτα γλυκοκολοκύθας


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Αλεύρι για κρητικό φύλλο και πίτες ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 250 γρ

Βούτυρο: 125 γρ. (1/2 πακέτο)

Γιαούρτι στραγγιστό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ: 100 γρ. (1/2 κούπα)

Αυγό: 1

Αλάτι: 2,5 γρ. (1 κουταλάκι)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Κολοκύθα χοντροτριμμένη: 500 γρ. (3 & 1/3 κούπες)

Κρεμμύδια Ψιλοκομμένα: 1

Πράσα ψιλοκομμένα: 1

Καρότο τριμμένο: 1

Ελαιόλαδο Εξαιρετικά παρθένο ΑΒΕΑ: 60 γρ. (114 κούπα)

Φέτα: 250 γρ.

Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ: 60 γρ. (1/4 κούπα)

Άνιθο Ψιλοκομμένα: 60 γρ. (1/2 κούπα)

Αυγά: 2

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη .
Την βάζουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το πράσο και το κρεμμύδι και στην συνέχεια την κολοκύθα με το καρότο μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώναμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την γέμιση με το τυρί

Χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση

Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο της τάρτας και το τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη ταρτιέρα . Την τρυπάμε ελαφρά με το πηρούνι.

Προσθέτουμε την γέμιση της τάρτας και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα.

τη συνταγή βρήκα σε διαφημιστικό φυλλάδιο των επώνυμων προϊόντων που περιέχει .


Σήμερα 6 Ιουνίου Οσίου Ιλαρίωνος

Λαντάνα τα ανθάκια που μας... μεγάλωσαν


 Σήμερα 6 Ιουνίου Οσίου Ιλαρίωνος

χρόνια Πολλά !

Ιλαρίων,  Ιλαρία, 


 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό