Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Αλβουμάσαρ



10 Αυγούστου 787 γεννήθηκε: Αλβουμάσαρ Πέρσης αστρολόγος

Ο Αλβουμάσαρ (10 Αυγούστου 7879 Μαρτίου 886), γνωστός και ως Αλμπουμαζάρ, ήταν Πέρσης αστρολόγος, ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος αστρολόγος της αυλής των Αββασιδών στη Βαγδάτη. Επίσης, ήταν αστρονόμος και φιλόσοφος. Λέγεται ότι ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό. 

Πολλά από τα έργα του, μεταφρασμένα στη λατινική γλώσσα, ήταν πολύ γνωστά στους Ευρωπαίους συναδέλφους του κατά τον Μεσαίωνα. Τα έργα του συνετέλεσαν στο να έρθει σε επαφή ο νεότερος κόσμος και με τις φυσικές θεωρίες του Αριστοτέλους, πέρα από το έργο του στη Λογική και στη Φιλοσοφία. Σώζεται, σε λατινική μετάφραση, έργο του με τίτλο «Αποτελέσματα ή περί της σημασίας και της εκβάσεως των ονείρων» (Φραγκφούρτη 1577).

Χανς Κρίστιαν Έρστεντ

Ørsted.jpg

14 Αυγούστου 1777  γεννήθηκε: Χανς Κρίστιαν Έρστεντ Δανός φυσικός

Ο Χανς Κρίστιαν Έρστεντ (Hans Christian Ørsted, 14 Αυγούστου 17779 Μαρτίου 1851) ήταν Δανός φυσικός και χημικός. Γενικότερα, διαμόρφωσε τη φιλοσοφία της Επιστήμης και τις σχετικές εξελίξεις μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της σχέσεως μεταξύ Ηλεκτρισμού και Μαγνητισμού, που επιβεβαιώθηκε αργότερα και κατέληξε στις εξισώσεις του Μάξγουελ, ώστε οι φυσικοί να μιλούν πλέον μόνο για Ηλεκτρομαγνητισμό.

Πίνακας περιεχομένων
1 Πρώιμα χρόνια και σπουδές
2 Ηλεκτρομαγνητισμός
3 Αλουμίνιο
4 Ποίηση
5 Η κληρονομιά του Έρστεντ
6 Δείτε επίσης
7 Παραπομπές
8 Αναφορά

14. august 1777 Født: Hans Christian Ørsted Dansk fysiker Hans Christian Ørsted (14. august 1777 – 9. marts 1851) var en dansk fysiker og kemiker. Mere generelt formede det videnskabsfilosofien og relaterede udviklinger indtil slutningen af ​​det 19. århundrede. Han er bedst kendt for at opdage forholdet mellem elektricitet og magnetisme, hvilket senere blev bekræftet og resulterede i Maxwells ligninger, således at fysikere nu kun taler om elektromagnetisme. Indholdsfortegnelse 1 Tidlige år og studier 2 Elektromagnetisme 3 Aluminium 4 Poesi 5 Ørsteds eftermæle 6 Se også 7 Referencer 8 Reference

Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι

 


16 Αυγούστου 1920 γεννήθηκε: Τσαρλς Μπουκόφσκι Αμερικανός συγγραφέας

Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (Heinrich Karl Bukowski, 16 Αυγούστου 19209 Μαρτίου 1994) ήταν Γερμανός-Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας, που έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως μεγάλη επιρροή. Στα ελληνικά το όνομά του προφέρεται σωστά "Μπουκόβσκι" και όχι "Μπουκόφσκι" [αγγλ.] ηχητική σύζευξη του "wsk".

Πίνακας περιεχομένων
1 Η Ζωή του
1.1 Τα παιδικά και τα σχολικά του χρόνια
1.2 Μια περίοδος ασωτίας
1.3 Ένας μεγάλος συγγραφέας γεννιέται
1.4 100$ Για μια ζωή
2 Το Έργο του
2.1 Επιρροές
2.2 Θεματολογία
2.3 Κριτική
3 Βιβλιογραφία
4 Ελληνικές μεταφράσεις
5 Ταινίες
6 Σημειώσεις
7 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Η Ζωή του
Τα παιδικά και τα σχολικά του χρόνια

το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920, στη γερμανική πόλη Άντερναχ (Andernach). Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα και ο πατέρας του ένας Πολωνο-Αμερικάνος στρατιώτης, ο οποίος ήταν μέλος της στρατιωτικής δύναμης που είχε παραμείνει στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια μετανάστευσε στο Λος Άντζελες όταν ο Τσαρλς ήταν μόλις δύο ετών, ένα μέρος που τον επηρέασε πάρα πολύ στα γραπτά του.

Ο πατέρας του Τσαρλς αναφέρεται συχνά κι από τον ίδιο ως αρκετά βίαιος και στενόμυαλος άνθρωπος. Προσπαθούσε να είναι απόλυτα νομοταγής, και αποπειράθηκε να εμφυτεύσει στον γιο του τα δικά του ιδανικά, ώστε εκείνος να γίνει ένα παραγωγικό και ωφέλιμο μέλος της κοινωνίας. Συχνά ήταν άνεργος και έβγαζε τον πόνο και την αγωνία του πάνω στον Τσαρλς, δέρνοντάς τον επανειλημμένα μέχρι τα δέκα του χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν ο Μπουκόβσκι να αρχίσει να νιώθει την εγκατάλειψη και την απομόνωση, και να μένει συνειδητά άπραγος με την έννοια της εναντίωσης, όχι μόνο απέναντι στον πατέρα του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο πατέρας του Τσαρλς τον επηρέασε πάρα πολύ στη ζωή του αλλά και στα γραπτά του. Είναι βασικός χαρακτήρας στη θεματολογία του, και γράφει γι' αυτόν ακόμα και στα τελευταία του ποιήματα στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, λίγο πριν πεθάνει.

Κατά τα σχολικά του χρόνια, ο Μπουκόβσκι διάβασε πολύ. Όταν αποφοίτησε, γράφτηκε στο κολέγιο του Λος Άντζελες για να σπουδάσει δημοσιογραφία και λογοτεχνία, ώστε να γίνει συγγραφέας. Ένα χρόνο μετά, η μητέρα του έγινε έξαλλη όταν ανακάλυψε κάποια κείμενά του, με τα οποία και τάισε τη μηχανή κουρέματος του γκαζόν. Ο Μπουκόβσκι έφυγε από το σπίτι του και έζησε σαν αλήτης ταξιδεύοντας προς την Ατλάντα. Εκεί έμεινε σε μια παράγκα όπου τρεφόταν καθημερινά με σοκολάτες. Αναγκάστηκε να γυρίσει, όμως, κάποια στιγμή σπίτι του, κάτι που θα έκανε συχνά τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα είχε πουθενά αλλού να πάει.