Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα 13 Φεβρουαρίου Αρχή Τριωδίου, Τελώνου και Φαρισαίου, Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας των Αποστόλων, Οσίου Μαρτινιανού

έργο τέχνης φ.Μ.Κυμάκη

Σήμερα 13 Φεβρουαρίου

Αρχή Τριωδίου,  Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 

Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας των Αποστόλων, 

Οσίου Μαρτινιανού

 Χρόνια Πολλά!!! στους εορτάζοντες

Πρίσκιλλα, Πρισίλλα
Μαρτινιανός
Χλόη 

Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα-Όσιος Μαρτινιανός...(φ.Μ.Κυμάκη)
Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα-Όσιος Μαρτινιανός...(φ.Μ.Κυμάκη)

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και κατάγονταν απ τον Πόντο. Ήσαν κάτοικοι Κορίνθου και στο επάγγελμα σκηνοποιοί. Πάνω απ όλα όμως ήσαν άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

 Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο για να διδάξει την Ορθόδοξη Πίστη , είχαν εντυπωσιαστεί πολύ από το κήρυγμά του και του προσέφεραν θερμή φιλοξενία. Τους συνεπήρε ο λόγος του Απόστολου κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στην περιοδεία του να τον βοηθούν. 

Ο Απόστολος εκτιμώντας τις αρετές τους και την Χριστιανική τους δράση και τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας για την σημαντική προσφορά τους . 

Αργότερα οι διώκτες του Χριστιανισμού της συνέλαβαν και τους αποκεφάλισαν. Έτσι εκτός από Απόστολοι έχουν και τον τίτλο των μαρτύρων.πληροφορίες από saint.gr

----------------------------------------

Ο Όσιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης.  Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού.

 Από μικρός επιζητούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης στο λόγο του Θεού.  Σε νεαρή ηλικία έφτιαξε μια σκήτη πλησίον του όρους Κιβωτού όπου ζούσε με προσευχή, μελέτη του λόγου του Θεού και εγκράτεια. 

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πλήθος κόσμου πήγαιναν στο ερημητήριο να ζητήσουν παρηγοριά και συμβουλές.  Εκοιμήθη οσιακά σε βαθιά γεράματα.


ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ - Ηλίας Μαγκλίνης - εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Πρωινή Γαλήνη (φ.Μ.Κυμάκη)

 Έχω αυτό το βιβλίο αλλά δεν το έχω διαβάσει  ακόμα. 

Η Πρωινή Γαλήνη είναι μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 


Το εξώφυλλό του μού μυρίζει περιπέτεια. Ας γνωριστούμε λίγο με τον δημιουργό του.

Είναι ο Ηλίας Μαγκλίνης 

Ηλίας Μαγκλίνης

Όπως γράφει εδώ , γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό δηλ. το πρώην Ζαίρ όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια. Μεγάλωσε στη Γλυφάδα και σπούδασε στην Αγγλία και την Σκοτία. 

Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία:

Το μυθιστόρημα Σώμα με σώμα εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το 2005    και 

την νουβέλα  Η ανάκριση εκδόσεις Κέδρος το 2008 

το οποίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά και τα Σερβικά. 

Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή.Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα.

Αυτά βέβαια είναι οι πληροφορίες που ίσχυαν τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο. Άν έχει αλλάξει κάτι δεν το ξέρουμε. Μπορούμε όμως να μάθουμε αν κυκλοφόρησαν και άλλα βιβλία ψάχνοντας στο διαδίκτυο ...δεν είναι όμως της παρούσης...

Τώρα ας δούμε και την περίληψη της υπόθεσης.

Η Πρωινή γαλήνη είναι η ιστορία ενός νέου άντρα που προσπαθεί να ξεπεράσει τη μοίρα του. Να ανοίξει τους ορίζοντές του να πετάξει ψηλά αναζητώντας τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από την Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια.

Η Πρωινή γαλήνη είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου εξωτικού πολέμου στην άλλη άκρη της υδρογείου, σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του αποκαλούν "χώρα της Πρωινής Γαλήνης"

Αρκετά ενδιαφέρον...!

Υπάρχει και ένα μικρό απόσπασμα για να πάρουμε μια γεύση από το ύφος .... Αυτό είναι και το ξεκίνημα του μυθιστορήματος ... Πραγματικά σου εξάπτει την περιέργεια να το διαβάσεις...

""Στον ύπνο του έβλεπε ότι πετούσε. Ονειρευόταν εναέριες πτήσεις μέσα σε νέφη διάτρητα από τις ακτίνες του ήλιου, μα και όταν ξυπνούσε, νωρίς, με το λυκαυγές, στο άκουσμα του μονότονου βόμβου της έλικας -που στ αυτιά του ήταν η πιο γλυκιά μελωδία- στη θέα των αεροπλάνων που πετούσαν πάνω από την πόλη με τους καταρράκτες κατευθυνόμενα προς το Βέρμιο, φανταζόταν ότι βρίσκεται μέσα σε ένα από αυτά τα ελικοφόρα αναγνωριστικά' φανταζόταν ότι το επόμενο βήμα του θα ήταν το τελευταίο πάνω στη γή.

Το όνειρο είχε απλώσει ρίζες βαθιά μέσα του από πολύ νωρίς, όμως ήταν λές και η γή δεν τον άφηνε να πετάξει.""

Μετά από αυτό, θα το ξαναπώ   Αρκετά ενδιαφέρον ...!

Ανυπομονώ για μια πτήση...

Καλή ανάγνωση!