Πως να συντηρήσουμε τα βότανά μας
http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_8884.html
Πως να συντηρήσουμε τα βότανά μας
Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκα βότανα από τον κήπο μας για αρκετούς μήνες η παραδοσιακή μέθοδος είναι να τα αποξηράνουμε ή και να τα καταψύξουμε! Η αποξήρανση είναι εύκολη και αποδοτική μέθοδος συντήρησης των βοτάνων, αλλά τα βότανα με μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας ενδέχεται να μουχλιάσουν πριν ξεραθούν. Για αυτά τα βότανα, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το πράσο, το σπανάκι η καλύτερη λύση είναι να τα αποθηκεύσετε φρέσκα στην κατάψυξη. Τα φύλα θα γίνουν σκληρά, αλλά η γεύση τους θα μείνει ανέπαφη για πολλούς μήνες! Αντίθετα με τα αποξηραμένα βότανα, των οποίων η γεύση γίνεται πιο «συμπυκνωμένη» όσο αποξηραίνονται, τα κατεψυγμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ίδιες αναλογίες με τα φρέσκα.
Συντήρηση με κατάψυξη: Μπορείτε να καταψύξετε τα βότανά σας ακολουθώντας τις παρακάτω δύο μεθόδους:
Ξηρή κατάψυξη
Κόψτε τα πιο φρέσκα, υγιή φύλλα
Πλύνετε τα, αν χρειάζεται, και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας
Απλώστε τα φύλλα σε ένα πιάτο ή σε λαδόκολλα. Έτσι δε θα κολλήσουν μεταξύ τους όταν τα καταψύξουμε.
Καλύψετε το πιάτο και βάλτε το στην κατάψυξη.
Όταν ψυχθούν καλά, τοποθετήστε τα φύλλα σε αεροστεγή σακούλα και βάλτε τα πίσω στην κατάψυξη. Τα παγωμένα φύλλα δε θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Κατάψυξη σε παγάκι
Τα δύο πρώτα βήματα είναι τα ίδια με παραπάνω.
Στριμώξτε δύο – τρία φύλλα ή μια κουταλιά ψιλοκομμένο βότανο μέσα στις θήκες μιας παγοθήκης. Φροντίστε ώστε τα φύλλα να είναι όσο το δυνατόν βυθισμένα μέσα στο νερό. Θα έχουν την τάση να επιπλέουν, αλλά μην ανησυχείτε, αυτό θα το φροντίσουμε στο επόμενο βήμα. Μισογεμίστε τις θήκες με νερό και τοποθετήστε την παγοθήκη στην κατάψυξη.
Όταν τα βοτανο-παγάκια μας έχουν σχεδόν πήξει, συμπληρώστε τις θήκες με νερό. Τα φύλλα δε θα επιπλέουν πια! Βάλτε την παγοθήκη ξανά στην κατάψυξη.
Όταν έχουν «γίνει» τα παγάκια, αφαιρέστε τα και τοποθετήστε τα μέσα σε αεροστεγής σακούλες κατά προτίμηση.
Για να χρησιμοποιήσετε τα βότανα, ρίξτε ολόκληρο το παγάκι μέσα στο φαγητό!
Συντήρηση με αποξήρανση
Η αποξήρανση είναι μέθοδος κατάλληλη για βότανα, τα οποία δεν περιέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό υγρασίας, όπως το δεντρολίβανο, ο άνηθος, η ρίγανη, το φασκόμηλο και άλλα.
Αποξήρανση των βοτάνων
Κόβουμε τα υγιή κλαράκια από το φυτό
Απομακρύνουμε τα ξηρά ή άρρωστα φύλλα
Τα τινάζουμε μαλακά για να διώξουμε τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως έντομα ή ζουζούνια!
Αν το θεωρούμε απαραίτητο, τα ξεπλένουμε με νερό και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας (για τη ρίγανη αυτή η πρακτική δεν ενδείκνυται!).
Απομακρύνουμε τα φύλλα που βρίσκονται στο κάτω μέρος του κλαριού, σε απόσταση μέχρι και3 εκατοστάπερίπου.
Κάνουμε ματσάκια των 4-5 κλαριών. Χρησιμοποιούμε σπάγκο ή λαστιχάκι για να τα πιάσουμε μεταξύ τους. Καθώς αποξηραίνονται, το ματσάκι θα «μαζεύει» και ο σπάγκος θα χαλαρώνει. Οπότε θυμηθείτε να τσεκάρετε περιοδικά τα ματσάκια σας σε αυτή τη φάση. Αν θέλετε να αποξηράνετε βότανα με σχετικά μεγάλο ποσοστό υγρασίας, φτιάξτε μικρά ματσάκια.
Πάρτε μια χάρτινη σακούλα, όπως αυτές που βρίσκετε στα μανάβικα, και ανοίξτε της αρκετές τρύπες. Γράψτε πάνω στη σακούλα το όνομα του βοτάνου που αποξηραίνετε.
Τοποθετήστε το ματσάκι ανάποδα μέσα στη σακούλα.
Πιάστε το άνοιγμα της σακούλας μαζί με το άκρο του ματσακίου και δέστε τα μαζί. Φροντίστε τα βότανα που έχετε τοποθετήσει μέσα στη σακούλα να μη στριμώχνονται!
Δέστε τη σακούλα, ώστε να κρέμεται με το άνοιγμά της προς τα πάνω, σε ένα ζεστό δωμάτιο που αερίζεται.
Τσεκάρετε σε μία εβδομάδα για να δείτε πως προχωράει η αποξήρανση των βοτάνων σας. Συνεχίστε να τσεκάρετε ανά εβδομάδα, μέχρι τα βότανα να αποξηραθούν τελείως.
Αποθήκευση των αποξηραμένων βοτάνων μας
Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία. Τα βαζάκια από διάφορες έτοιμες σάλτσες ή άλλα προϊόντα που αγοράζουμε περιοδικά είναι ιδανικά! Κάνουμε και επαναχρησιμοποίηση…
Βάλτε ταμπελάκι σε κάθε δοχείο με το όνομα του βοτάνου και την ημερομηνία αποθήκευσης.
Τα βότανά σας θα διατηρήσουν καλύτερα το άρωμά τους αν τα τοποθετήσετε ως έχουν μέσα στο δοχείο (πχ ολόκληρα φύλλα) και τα τρίψετε κατά τη χρήση.
Αν κάποια φύλλα μοιάζουν σάπια κατά το ελάχιστο, απομακρύνετέ τα. Δε θέλουμε να ρισκάρουμε να μας καταστρέψουν όλη μας τη δουλειά!
Τοποθετήστε τα δοχεία σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου.
Τα αποξηραμένα βότανα έχουν μέγιστη διάρκεια ένα έτος. Καθώς χάνουν το χρώμα τους χάνουν παράλληλα και το άρωμά τους.
Όσον αφορά στη δοσολογία: χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι τριμμένο αποξηραμένο βότανο για κάθε ένα κουτάλι φρέσκου.
Πηγή: www.homefarming.gr
Freeze Preservation: You can freeze your herbs using the following two methods:
Dry freeze
Cut off the freshest, healthy leaves
Wash them, if necessary, and dry them with kitchen paper
Spread the leaves on a plate or on parchment paper. That way they won't stick together when we freeze them.
Cover the dish and put it in the freezer.
When thoroughly cooled, place the leaves in an airtight bag and return to the freezer. Frozen sheets will not stick together.
Freeze in an ice cube tray
The first two steps are the same as above.
Squeeze two or three leaves or a spoonful of chopped herb into the pockets of an ice pack. Make sure the leaves are as submerged as possible in the water. They will tend to float, but don't worry, we'll take care of that in the next step. Half fill the cases with water and place the ice pack in the freezer.
When our herb-ices are almost set, fill the containers with water. Leaves will no longer float! Put the ice pack back in the freezer.
When the ice cubes are 'done', remove them and place them in airtight bags preferably.
To use the herbs, pour the whole ice cube into the food!
Maintenance by drying
Drying is a method suitable for herbs that do not contain a very high percentage of moisture, such as rosemary, dill, oregano, sage and others.
Drying the herbs
Cut the healthy branches from the plant
Remove dry or diseased leaves
We shake them gently to drive away any unwanted visitors such as insects or buzzards!
If we consider it necessary, rinse them with water and dry them with kitchen paper (this practice is not recommended for oregano!).
We remove the leaves that are at the bottom of the branch, at a distance of up to 3 centimeters.
We make bunches of 4-5 branches. We use string or a rubber band to hold them together. As they dry, the bunch will "gather" and the twine will loosen. So remember to check your bunches periodically during this phase. If you want to dry herbs with a relatively high percentage of moisture, make small bunches.
Take a paper bag, like the ones you find in grocery stores, and poke several holes in it. Write the name of the herb you are drying on the bag.
Place the bunch upside down inside the bag.
Grasp the opening of the bag together with the end of the twine and tie them together. Make sure the herbs you have placed inside the bag are not squashed!
Tie the bag so it hangs with the opening facing up in a warm, ventilated room.
Check back in a week to see how your herb drying is progressing. Continue to check weekly until the herbs are completely dry.
Storing our dried herbs
Use airtight containers. Jars of various ready-made sauces or other products that we buy periodically are perfect! We also reuse…
Label each container with the name of the herb and the storage date.
Your herbs will retain their aroma better if you place them as they are in the container (eg whole leaves) and rub them as you use them.
If any leaves look the least bit rotten, remove them. We don't want to risk them ruining all our work!
Place the containers in a cool, dry place, away from sunlight.
Dried herbs have a maximum shelf life of one year. As they lose their color, they also lose their aroma.
Regarding the dosage: we use one spoonful of grated dried herb for every one spoonful of fresh.