Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Κυδώνια ποσέ

Κυδώνια ποσέ
Κυδώνια ποσέ

Ένα ελληνικό δροσερό επιδόρπιο...

Υλικά

• 4 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα 

• 1/2 μπουκάλι άσπρο γλυκό κρασί

 • 4 αστεροειδείς γλυκάνισοι 

• 2 ξυλαράκια κανέλας

 • 50 ml μέλι

 • 100 γρ. Ζάχαρη

 • 100 γρ σταφίδες

 • 350 ml νερό

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σιγοβράζουμε για μιάμιση περίπου ώρα. 

Τα σερβίρουμε είτε ζεστά με παγωτό είτε κρύα με στραγγιστό γιαούρτι.

Σήμερα 26 Μαϊου Αγίου Αλφαίου, Αγίου Κάρπου του Αποστόλου, Αγίου Συνεσίου

Δέντρο  με ροζ άνθη
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Σήμερα 26 Μαϊου Αγίου Αλφαίου, Αγίου Κάρπου του Αποστόλου, Αγίου Συνεσίου

Χρόνια Πολλά!

Αλφαίος, Κάρπος
Συνέσιος, Συνεσία

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Σήμερα 25 Μαϊου Μνήμη της τρίτης ευρέσεως ...

Λευκός Ιβίσκος   (φ Μ.Κυμάκη)
Λευκός Ιβίσκος   (φ Μ.Κυμάκη)

Σήμερα 25 Μαϊου Μνήμη της τρίτης ευρέσεως της τίμιας κεφαλής του βαπτιστού Ιωάννου Προδρόμου, Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου, Οσίου Ολβιανού

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

εξομολόγηση με εικόνες

Καλησπέρα από το Ηράκλειο

Τον τελευταίο καιρό εδώ και κάποιες κάμποσες αρκετές μέρες και νύχτες δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θα ήθελα ... για την ακρίβεια διακατέχομαι από μια νωθρότητα με αποτέλεσμα να παραμελώ τα blog μου ... ωστόσο έστω και καθυστερημένα αναρτώ τουλάχιστον το εορτολόγιο της ημέρας μόνο και μόνο να μην αφήνω κενά ... βέβαια θα μου πείτε δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ημερήσια συνέχεια ... ναι δεν είναι απαραίτητο αλλά δεν μου αρέσει να λείπουν ημερομηνίες ... δεν ξέρω αν κάποιος διαβάσει αυτές τις γραμμές και πότε μπορεί να τις διαβάσει δεν έχει σημασία ... 

καπουτσίνο, γαϊδουράγκαθο, αγριοκάρροτο (σταφυλλίνακας), αγκονιζά  

εικόνες της Κρητικής φύσης






Σήμερα 24 Μαϊου Αγίου Μελετίου, Οσίου Συμεών

χρυσές μαργαρίτες  (φ.Μ.Κυμάκη)
χρυσές μαργαρίτες  (φ.Μ.Κυμάκη)

Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Σήμερα 24 Μαϊου Αγίου Μελετίου και συν αυτώ Μαρτύρων

Χρόνια Πολλά!!

Παλλαδία, Μαρκιανή, Φωτεινή, Χριστιανός, Χριστιανή

Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Σήμερα 23 Μαϊου Μαρτύρων Σελεύκου και Σαλωνά , Όσιου Μιχαήλ Ομοόγητού...

μαργαρίτες, μολόχες, ζοχοί, περικοκλάδες (φ.Μ.Κυμάκη)
μαργαρίτες, μολόχες, ζοχοί, περικοκλάδες (φ.Μ.Κυμάκη)
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Σήμερα 23 Μαϊου Μαρτύρων Σελεύκου και Σαλωνά του Ρωμαίου, Οσιομάρτυρος Λουκά εν Μυτιλήνη, Μυροφόρου Μαρίας του Κλωπά

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Σήμερα 21 Μαΐου Αγίων Κων/νου κ Ελένης

Στο Μύρτος με στύλ

Σήμερα 21 Μαΐου Αγίων Κων/νου και Ελένης
Χρόνια πολλά!
Κων/νος Κων/να
Ελένη
Για μεγεθυνση ροδακι να ανοιξει με φακό

Οἱ Ἅγιοι Κωνσταντίνος καὶ Ἑλένη οἱ Ἱσαπόστολοι


Ὡς γενέτειρα πόλη τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου ἀναφέρεται τόσο ἡ Ταρσὸς τῆς Κιλικίας ὅσο καὶ τὸ Δρέπανο τῆς Βιθυνίας. Ὡστόσο ἡ ἅποψη ποὺ ἐπικρατεῖ φέρει τὸν Μέγα Κωνσταντίνο νὰ ἔχει γεννηθεῖ στὴ Ναϊσὸ τῆς Ἄνω Μοισίας. Τὸ ἀκριβὲς ἔτος τῆς γεννήσεώς του δὲν εἶναι γνωστὸ, θεωρεῖται ὅμως ὅτι γεννήθηκε μεταξὺ τῶν ἐτῶν 274 – 288 μ.Χ. Πατέρας του ἦταν ὁ Κωνστάντιος, ποὺ λόγῳ τῆς χλωμότητος τοῦ προσώπου του ὀνομάσθηκε Χλωρὸς, καὶ ἦταν συγγενὴς τοῦ αὐτοκράτορος Κλαυδίου. Μητέρα του ἦταν ἡ Ἁγία Ἑλένη, θυγ ...
περισσότερα...

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ελληνικό Αυγοτάραχο & Γαλλική Λεμονάδα

Το αβγοτάραχο και πώς θα το απολαύσουμε

Πορτοκαλί χρώμα, έντονη μυρωδιά από ιώδιο, μοναδική υφή. Ένα από τα πιο ξεχωριστά γκουρμέ προϊόντα του κόσμου παράγεται στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το ότι αρκετοί το θεωρούν ανώτερο από το χαβιάρι της Κασπίας Θάλασσας, 

Το αβγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ουσιαστική και σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο των αρχαίων. Ενώ ήταν γνωστό και στο Βυζάντιο. 

Η μέθοδος παραγωγής του αυγοτάραχου δεν έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες ούτε και ο φημισμένος τόπος προέλευσής του, που είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κλείσσοβας και Μπούκας μια περιοχή φυσικά οριοθετημένη από τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Εύηνου.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αποκτήστε το χρυσό μπαστουνάκι και δοκιμάστε το με λεμόνι και λάδι ή μόνο του πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, κομμένο σε λεπτές φέτες, αφού καθαριστεί από το κερί που το προστατεύει.

Παραδοσιακή γαλλική λεμονάδα

Στην αρχή με κέρδισε με τη συσκευασία της. Ήθελα να αποκτήσω μια τέτοια φιάλη στο ψυγείο μου. Όταν τη δοκίμασα, με κέρδισε και με τη γεύση. 

Πρόκειται για μια artisanal -χειροποίητη- sparkling λεμονάδα που κυικλοφορεί σε πέντε ιδιαίτερες γεύσεις. κλασσική λεμόνι, ρόδι & μύρτυλου pink lemonade από σταφύλια, καθώς και πορτοκάλι-λεμόνι. 

Αυτό που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι παρασκευάζεται χωρίς ίχνος συντηρητικών και πρόσθετων, αλλά έχει και χαμηλές θερμίδες. Η γεύση είναι υπέροχη. Δεν είναι τυχαίο που παρασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο εδώ και 100 χρόνια. 

Πιείτε την παγωμένη σκέτη ή συνοδεύοντας μια πιατέλα με φρέσκα φρούτα και γλυκά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε κοκτέιλ.  Θα τη βρείτε στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Fresh

Βλήτα με φέτα...

Βλήτα με φέτα στο τηγάνι

Βλήτα με φέτα... από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μικρές ανακαλύψεις...

Τα βλήτα είναι ίσως τα πιο αδιάφορα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Αποκαλούνται και κουτόχορτο και μεταφορικά όσοι δεν έχουν καλή αντίληψη αποκαλούνται και βλήτα. Παρά ταύτα, και το πιο κουτό χόρτο έχει τις αναλαμπές της εξυπνάδας του. 

Οι βαθείς γνώστες της λαϊκής κουζίνας τα βράζουν ταυτόχρονα με ένα ματσάκι στίφνο (τον βρίσκετε στη λαϊκή). Ένα χορταρικό πικρό που ανακατεμένο με το βλήτο δίνει μια εξαιρετική ισορροπία. 

Στα ορεινά της Ελλάδας που ταξίδεψα πρόσφατα το κάνουν τσιγαριστό, δίνοντάς του μια εντελώς ξεχωριστή άποψη, που το κάνει ένα πλούσιο κυρίως πιάτο.

Υλικά για 5 άτομα

1 κιλό βρασμένα βλήτα 

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 

4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

150 γραμμ, φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. 

Αμέσως μετά ρίχνετε τα βλήτα και τα σοτάρετε δυναμώνοντας ελαφρά τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίστε το ανακάτεμα τουλάχιστον για 5-10 λεπτά. Ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε κομματάκια και συνεχίστε το ανακάτεμα ακόμα νια 2-3 λεπτά. 

Τα βλήτα σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σημείωση:

Α. Παρά την απλότητά της, η συνταγή μπορεί να αξιοποιήσει πολύ δυναμικά τα χθεσινά γλιτσιασμένα βλήτα, που έτσι κι αλλιώς τα προορίζατε για πέταμα.

B. Εάν θέλετε την ώρα που σοτάρετε το στο βούτυρο, ρίξτε μέσα και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα βλήτα σας θα κοκκινίσουν και θα πάρουν μία άλλη διάσταση.

Γ. Μην πιείτε τίποτα με τα βλήτα. Αν όμως μετά το φαγητό ακολουθήσει κανένα παϊδάκι στα κάρβουνα, τότε ένα Ξυνόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας είναι ότι πρέπει.