Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 


 26 Ιουνίου: 

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Το 1987 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής των με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος πραγμάτωσης μιας κοινωνίας παγκοσμίως ελεύθερης απο τη χρήση ναρκωτικών.  

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει το θέμα με βαση τα επιστημονικά δεδομένα και με αυτονόητο τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα έτσι ώστε να υπάρχει ισσοροπία ανάμεσα στις πολιτικές προσφοράς και ζήτησης. 

Εφέτο περισσότερο απο άλλες χρονιές το θέμα αυτό είχε ιδιαίτερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω και της πανδημίας. Αρχικά μειώθηκε αλλά κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα αυξήθηκε ραγδαία βρίσκοντας νέες διεξόδους εξάπλωσης.

Επίσης η διαχείριση της πανδημίας ανάδειξε και  τόνισε προϋπάρχοντα προβλήματα ή αδυναμίες του  συστήματος υγείας. Οι υπηρεσίες θεραπείας και φροντίδας για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών έδειξαν μεγάλη ευελιξία και σε μεγάλο  βαθμό η ποιότητα των παροχών έμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, έγινε πιο δύσκολη η πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, στις ειδικές μονάδες θεραπείας λοιμωδών ασθενειών  όπως το HIV και οι ηπατίτιδες και συνεπώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έλαβαν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή τους. 

Κι ενώ σημειώνεται ένα βήμα για την υποστήριξη των άστεγων που κάνουν χρήση ουσιών με τη λειτουργία  του Ξενώνα ΙΟΝΙΣ, χρειάζονται επιπλέον τρόποι υποστήριξης των ανθρώπων, όπως είναι : Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης,  Κέντρα Ημέρας και Υπνωτήρια στην  Αθήνα και και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά  και εθνικές μεταρρυθμίσεις για την αειφόρο διαχείριση και την πρόληψη ανάπτυξης του προβλήματος. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ και ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη Στέγη, στην Υγεία και στην Εργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου