Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Κιχώριον (Cichorium)

Άγριο αντίδι, Κιχώριον το εντενές (Cichorium pumilum).

Κιχώριον (Cichorium) είναι το γένος των φυτών στη φυλή δανδελίων (dandelion tribe) εντός της οικογενείας του ηλίανθου. 

Το γένος συμπεριλαμβάνει δυο καλλιεργητικά είδη κοινώς γνωστά ως ραδίκια ή αντίδια, συν αρκετά άγρια είδη.
Το κοινό ραδίκι Κιχώριον το εντετμημένον (Cichorium intybus), είναι θαμνώδες πολυετές (perennial) βότανο με μπλε ή στο χρώμα της λεβάντας (ή σπανίως, λευκά ή ροζ) άνθη. Φυτρώνει ως άγριο φυτό στις άκρες των δρόμων στην πατρίδα του την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου και έχει εγκλιματιστεί. Φύεται για τα φύλλα του, όπου είναι γνωστό ως φύλλα ραδικιού, αντίδι, ιταλικό ραδίκι (radicchio), βελγικό αντίδι, γαλλικό αντίδι ή λευκόφυλλο ραδίκι (witloof). Άλλες καλλιεργούμενες ποικιλίες, καλλιεργούνται για τις ρίζες τους, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ, παρόμοιο με τον καφέ πικραλίδας (ταραξάκο).

Το γνήσιο αντίδι (Cichorium endivia) είναι είδος το οποίο φύεται και χρησιμοποιείται ως πράσινη σαλάτα. Έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση και του έχουν αποδοθεί με βοτανικές ιδιότητες. Τα κατσαρά αντίδια και τα πλατύφυλλα εσκαρόλ (escarole) είναι τα γνήσια αντίδια.

Το Κιχώριον (Cichorium), χρησιμεύει ως τροφή των φυτών από τις προνύμφες μερικών ειδών Λεπιδόπτερων συμπεριλαμβανομένων του Εβραϊκού Τριχώδους Χαρακτήρα (Setaceous Hebrew Character), Σκώρο Γογγύλι (Turnip Moth) και το σκώρο χόρτου (grass moth - Diasemia reticularis). συνέχεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD
 
Cichorium is the genus of plants in the dandelion tribe within the sunflower family. 
The genus includes two cultivated species commonly known as radishes or endives, plus several wild species.
 The common chicory (Cichorium intybus) is a bushy perennial herb with blue or lavender (or rarely, white or pink) flowers. It grows as a wild plant on roadsides in its native Europe and North America, where it has acclimatized. It is grown for its leaves, where it is known as radish leaves, endive, Italian radicchio, Belgian endive, French endive or witloof. Other cultivated varieties are grown for their roots, which are used as a coffee substitute, similar to dandelion coffee. 
The genuine endive (Cichorium endivia) is a species that grows and is used as a green salad. It has a slightly bitter taste and has been attributed with botanical properties. Curly endives and escarole are the real endives. 
Cichorium serves as plant food for the larvae of some species of Lepidoptera including the Setaceous Hebrew Character, Turnip Moth and the grass moth - Diasemia reticularis. Continuity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου