Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πλαστός με καλαμποκάλευρο απο Δυτ. Μακεδονία


Μια ακόμα νηστίσιμη συνταγή απ τη κ. Μαίρη Πανσγάκου

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. καλαμποκάλευρο/
1 i/2 λ. νερό/
1 1/2 κιλό διάφορα Χόρτα για πίτες (ζοχοί, σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες)/
1 ι φλ.τσ. άνηθο ψιλοκομμένο/
1 φλ.τσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα/
1/2 φλ. τσ. πράσο ψιλοκομμένο/
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο/αλάτι και μπόλικο άσπρο πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα Χόρτα. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα αλατίζουμε ελαφρά.
Τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν εντελώς και να βγάλουν όλα τα υγρά τους και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 

2. Σε βαθειά αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε όλο το νερό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε σιγά-σιγά καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει.'0ταν το μείγμα αρχίσει να πήζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, σβήνουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

3. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τον μισό χυλό* 
Από πόνω ρίχνουμε τα στραγγισμένα χορταρικά και το υπόλοιπο πιπέρι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.

4. Ραντίζουμε τον χυλό με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω και ψήνουμεγια 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε.

Οι πίτες της υπαίθρου κλείνουν μέσα τους τόση νοστιμιά, τόσα μυρωδάτα υλικά που είναι ένα χορταστικό γεύμα κάθε στιγμή της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου