Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Τα πράγματα είναι όπως θα έπρεπε ...

Η Ψυχολογία της Ευτυχίας: Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι... 

Ζητάμε από την καθημερινότητά μας άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη ικανοποίηση.

Θέλουμε απαντήσεις πιο γρήγορα, χωρίς να εξετάζουμε εάν είμαστε έτοιμοι να τις πάρουμε..!

Όταν πεινάμε, παραγγέλνουμε delivery και ό,τι φαγητό θέλουμε έρχετε στο χώρο μας. Μέσα από το διαδίκτυο, δεν χρειάζεται ούτε καν να παμε στο βιβλιοπωλείο για να παραγγείλουμε το βιβλίο που μας αρέσει! Δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε για βρούμε σπίτι όταν θέλουμε να αγοράσουμε: μπαίνουμε στο internet και εκεί είναι όλα τα σπίτια στη διάθεσή μας προς πώληση.

Από την άλλη, συνεχώς έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα στην προσωπική, και την κοινωνική μας ζωή δεν είναι όπως έπρεπε να είναι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Πάντα σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να είναι η σχέση μας με τον σύντροφο μας καλύτερη το πορτοφόλι μας πιο γεμάτο, τα παιδιά μας καλύτεροι μαθητές, ο μπαμπάς μας να μας είχε φερθεί καλύτερα όταν είμασταν μικροί, ο αδερφός μας να νοιαζόταν περισσότερο για μας, οι φίλοι μας να ήταν πιο στοργικοί απέναντί μας, κ.ο.κ.

Μοιάζει να μην ξέρουμε να ζούμε με τα πράγματα έτσι όπως είναι, να ζούμε σε μια κατάσταση έτσι όπως αυτή είναι. Νιώθουμε πως πρέπει να την αλλάξουμε, να την βελτιώσουμε, έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα είναι εντάξει εάν τα αφήσουμε στην ησυχία τους.

Νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο «λάθος» σ'αυτό που δεν συμβαίνει αρκετά σύντομα, ή που δεν λειτουργεί με τον τρόπο που πιστεύουμε εμείς ότι θα έπρεπε να λειτουργούσε. Θεωρούμε δηλαδή την υπόθεσή μας αυτή ως σωστή, και σ'αυτήν μας την κρίση βασίζουμε την ευτυχία μας! Στην πραγματικότητα, μ'αυτόν τον τρόπο, υφαίνουμε την προσωπική μας δυστυχία... Είναι δυνατόν όμως η ανυπομονησία και η συνεχής επικριτική διάθεση να μας δώσει κάτι καλό;

Ένα κλειδί για την ευτυχία είναι η υπομονή.

Κι αυτή κατακτάται με την πεποίθηση -που στην πορεία γίνεται γνώση- ότι όλα θα πάνε καλά, με την πίστη ότι υπάρχει ένα σχέδιο, που πολύ συχνά δεν συμβαδίζει με το σχέδιο που έχουμε σφηνωμένο στο κεφάλι μας ως το «σωστό σχέδιο». Δυστυχώς, αυτό εύκολα το ξεχνάμε, κι έτσι πολλοί από μας προσπαθούμε εναγωνίως να ελέγξουμε καταστάσεις για να λειτουργήσουν έτσι όπως «θα έπρεπε» να λειτουργήσουν, στον «τέλειο» χρόνο, με τον «ιδανικό» τρόπο!...

Ο νους θα επιδιώκει πάντα να αλλάζει τα πράγματα, εμείς απ'την άλλη χρειάζεται συνεχώς να επιεβαιώ-νουμε τον εαυτό μας ότι τα πράγματα εξελίσσονται έτσι ακριβώς όπως πρέπει να εξελιχθούν. Ο νους θέλει να πιστεύει ότι η αλλαγή των συνθηκών θα μας δώσει γαλήνη και ηρεμία. Ο νους θα επιμείνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα πράγματα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόκειται να μας δοθεί οποιαδήποτε εμπειρία ζωής παρά μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι γι'αυτήν, όταν θα βρούμε μέσα μας την εμπιστοσύνη, και θα αποκτήσουμε την αντίληψη ότι τα πράγματα κυλάνε έτσι όπως θα έπρεπε να κυλήσουν, στο δικό τους χρόνο, με τον δικό τους τρόπο.

Τότε μόνο μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, όλοι μας είμαστε ικανοί να χαλαρώσουμε με τις συνθήκες αυτές που υπάρχουν τώρα στη ζωή μας, γνωρίζοντας οτι η βαθιά υπομονή και αυτο-αποδοχή θα μας δώσει την γαλήνη και την ψυχο-σωματική ίαση που ζητάμε.

Πηγή: Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης M.Sc. Ph.D. Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, 

The Psychology of Happiness: Things are exactly as they should be... We demand immediate results and quick gratification from our daily lives. We want answers faster, without considering whether we are ready to get them..! When we are hungry, we order delivery and whatever food we want comes to our place. Through the internet, we don't even need to go to the bookstore to order the book we like! We don't have to move to find a house when we want to buy: we go online and there are all the houses available for sale. On the other hand, we constantly have the feeling that things in our personal and social life are not as they should be for us to be happy. We always think that our relationship with our partner could be better, our wallet fuller, our children better students, our dad treated us better when we were young, our brother cared more about us, our friends us to be more affectionate towards us, etc. We don't seem to know how to live with things as they are, to live in a situation as it is. We feel like we have to change it, make it better, we feel like things won't be okay if we leave them alone. We think there is something "wrong" with it not happening soon enough, or not working the way we think it should. In other words, we consider this hypothesis to be correct, and we base our happiness on this judgment! In fact, in this way, we weave our personal unhappiness... But is it possible that impatience and constant criticism can give us something good? A key to happiness is patience. And this is conquered with the belief - which in the process becomes knowledge - that everything will be fine, with the belief that there is a plan, which very often does not go along with the plan we have stuck in our head as the "right plan". Unfortunately, we easily forget this, so many of us eagerly try to control situations to make them work the way they "should" work, at the "perfect" time, in the "ideal" way!... The mind will always seek to change things, we on the other hand constantly need to reassure ourselves that things are evolving exactly as they should evolve. The mind wants to believe that changing circumstances will give us peace and tranquility. The mind will insist that we must do something to make things better. But the truth is that we are not going to be given any life experience until we are ready for it, when we find within ourselves the trust, and we gain the understanding that things are going as they should go, in their time, in their own way. Only then can we relax and enjoy our lives. In fact, all of us are capable of relaxing with these conditions that exist now in our lives, knowing that deep patience and self-acceptance will give us the peace and psycho-physical healing we seek. Source: Dr. Grigoris Vasiliadis M.Sc. Ph.D. Psychologist - Psychotherapist,

Μπεν Τζόνσον

 


6 Αυγούστου 1637  πέθανε  Μπεν Τζόνσον Άγγλος συγγραφέας

Ο Μπεν Τζόνσον (Benjamin Jonson, 11 Ιουνίου 1572 - 6 Αυγούστου 1637) ήταν Άγγλος δραματικός και λυρικός ποιητής, θεωρούμενος ο σημαντικότερος δραματουργός της Ελισαβετιανής και της Ιακώβειας περιόδου, ύστερα από τον Σαίξπηρ. Υπήρξε ο εισηγητής και ο διαμορφωτής της καθαρόαιμης αγγλικής κωμωδίας της ελισαβετιανής εποχής (city comedy και comedy of humours)

Αν και καταγόταν από φτωχή οικογένεια σπούδασε για ένα διάστημα στο Σχολείο του Γουέστμινστερ, πολέμησε μετά ως εθελοντής στις Κάτω Χώρες και επέστρεψε στην Αγγλία για ν’ ασχοληθεί με το θέατρο ως ηθοποιός και συγγραφέας.

Η πρώτη του επιτυχία ήταν το έργο Ο καθένας με τον χαρακτήρα του, μια προσπάθεια προσαρμογής του πνεύματος της ρωμαϊκής κωμωδίας στην αγγλική σκηνή. Ακολούθησε το Ο καθένας έξω από τον χαρακτήρα του, που ήταν παταγώδης αποτυχία. Έγραψε άλλα δύο έργα αμέσως μετά και ασχολήθηκε επί πολύ με τις «μάσκες», αυλικές παραστάσεις με χορούς, μουσική και φανταχτερά κοστούμια, όπου ο ρόλος του ποιητή αν και μικρός, ήταν σημαντικός.

Φυλακίστηκε αρκετές φορές, για φόνο σε μονομαχία, προσβολή των Σκωτσέζων ευγενών και για χρέη, προσηλυτίστηκε στον Καθολικισμό, υπήρξε πότης, γλεντζές ακατάβλητος και πρωταγωνιστής στις θυελλώδεις «ποιητομαχίες» που διεξήγοντο στις «φιλολογικές» ταβέρνες της εποχής, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχασε την εύνοια της Αυλής. Τα έργα του Βολπόνε και Αλχημιστής κέρδισαν την γενική εκτίμηση και επιζούν μέχρι τις μέρες μας.

Ο Τζόνσον σατιρίζει ανελέητα τα πάθη και ιδίως την απληστία των συγχρόνων του, μαστιγώνει την κοινωνία της εποχής του με όλη την δύναμη του παράφορου χαρακτήρα του. Η πλοκή και οι χαρακτήρες που δημιούργησε αποτέλεσαν πρότυπο για την μετέπειτα αγγλική κωμωδία.

Ο τάφος του βρίσκεται στο αβαείο του Γουέστμινστερ και έχει την επιγραφή «O Rare Ben Johnson» (Ω, σπάνιε Μπεν Τζόνσον). 

August 6, 1637 Ben Jonson English writer died Ben Jonson (Benjamin Jonson, June 11, 1572 - August 6, 1637) was an English dramatist and lyric poet, considered the most important dramatist of the Elizabethan and Jacobean periods, after Shakespeare. He was the introducer and shaper of pure English comedy of the Elizabethan era (city comedy and comedy of humours) Although he came from a poor family, he studied for a time at Westminster School, then fought as a volunteer in the Netherlands and returned to England to work in the theater as an actor and writer. His first success was the play Each with his Character, an attempt to adapt the spirit of Roman comedy to the English stage. It was followed by Everyone Out of Character, which was a colossal failure. He wrote two more works soon after and was engaged for a long time in "masques", court performances with dances, music and fancy costumes, where the role of the poet, although small, was important. He was imprisoned several times, for murder in a duel, for insulting the Scottish nobles and for debt, he converted to Catholicism, he was a drinker, an irrepressible reveler and a protagonist in the stormy "poetry battles" held in the "philological" taverns of the time, but despite all this he did not lose the favor of the Court. Volpone's works and The Alchemist won general acclaim and survive to this day. Johnson mercilessly satirizes the passions and especially the greed of his contemporaries, whips the society of his time with all the force of his insane character. The plot and characters he created became a model for later English comedy. His tomb is in Westminster Abbey and is inscribed 'O Rare Ben Johnson'.

Κίνδυνος για καρκίνο

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

Κίνδυνος για καρκίνο από την κατανάλωση γαλακτοκομικών

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκειμένου να έχουν μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της National Cancer Institute, είναι ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ ορισμένων διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2010 ανέφεραν ότι μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή, ακόμη και για τις γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες. Επιπλέον, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Η υψηλή έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλότερα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με αυτά που είναι με χαμηλότερα λιπαρά.

Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο από το 1997 μέχρι το 2000. Οι περισσότερες από αυτές (το 83%) ήταν από τη Βόρεια Καλιφόρνια, την περιοχή του Kaiser Permanente.

Χίλιες οχτακόσιες ενενήντα τρεις γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Οι 1.513 από αυτές απάντησαν και σε ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης έξι χρόνια αργότερα. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ., καθώς και τα μεγέθη της μερίδας που κατανάλωναν. Οι 349 από τις γυναίκες της μελέτης είχαν υποτροπή του καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων οι 189 έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Candyce Η. Kroenke, οι ασθενείς οι οποίες είχαν μια διατροφή με γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά είχαν υψηλότερη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε άλλη αιτία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά την ημέρα είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 49% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση με γαλακτομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνουν:
• ώριμο ή και σκληρό τυρί
• κρέμα γάλακτος
• κρέμα
• γάλα εβαπορέ
• παγωτό
• πουτίγκα
• πλήρες γάλα
• γιαούρτι (από πλήρες γάλα).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γενικά δεν συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αντικατάστασή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εύκολο να υιοθετηθεί ως διατροφική συνήθεια. Ηδη στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει γάλα, τυριά και επιδόρπια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ολοι πλέον ρωτάνε «Τι πρέπει να φάμε για να μην αρρωστήσουμε;», «Τι να φάμε για να ζήσουμε περισσότερο;». Με αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα ό,τι αφορά τη σύσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σοφία Τικταμπανίδη
sofiatikt@hotmail.com
Διατροφολόγος BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

Espressonews.gr

 Süt tüketiminden kanser riski Yeni araştırmalara göre meme kanseri hastaları daha uzun yaşamak için yüksek yağlı süt ürünleri tüketmekten kaçınmalıdır. ABD'li araştırmacılar tarafından yürütülen ve Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi'nde yayınlanan çalışma, yüksek yağlı süt tüketimi ile meme kanseri sağkalımı arasındaki ilişkide ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Geçmişte yapılan diğer araştırmalar, belirli yeme alışkanlıkları ile meme kanseri riski arasında bir bağlantı bulmuştur. Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2010 yılında, ergenlik döneminde yüksek yağlı bir diyetin, aşırı kilolu olmayan kadınlar için bile, yaşamın ilerleyen dönemlerinde meme kanseri riskini artırabileceğini bildirdi. Ek olarak, birçok süt ürünü yüksek düzeyde östrojen içerir. Önceki araştırmalara göre östrojene yüksek oranda maruz kalmak meme kanseri olasılığını artırabilir. Tam yağlı süt ürünlerinde östrojen seviyeleri, düşük yağlı olanlara göre daha yüksektir. Son çalışmada, araştırmacılar 1997'den 2000'e kadar erken evre invaziv meme kanseri teşhisi konan bir grup kadını analiz ettiler. Çoğu (%83) Kaiser Permanente bölgesi olan Kuzey Kaliforniya'dandı. Araştırmaya kanser teşhisi konduktan iki yıl sonra bin sekiz yüz doksan üç kadın katıldı ve diyetleri hakkında bir anketi cevaplamaları istendi. Bunlardan 1.513'ü altı yıl sonra bir takip anketini de yanıtladı. Kadınlara süt, peynir, yoğurt vb. süt ürünlerini ne sıklıkla yedikleri ve tükettikleri porsiyon boyutları soruldu. Çalışmadaki kadınların 349'unda meme kanseri nüksetti ve bunlardan 189'u öldü. Araştırma lideri Candyce H. Kroenke'ye göre, yüksek yağlı süt diyeti uygulayan hastalarda meme kanserinden ölüm oranı daha yüksekti ve tüm nedenlerden dolayı ölüm oranı daha yüksekti. Daha spesifik olarak, günde bir veya daha fazla porsiyon yüksek yağlı süt ürünü tüketen kadınların takip döneminde herhangi bir nedenden ölme riski %64 ve meme kanserinden ölme riski %49 daha fazlaydı. Bununla birlikte, az yağlı süt ürünleri ile bir ilişki bulunamadı. Yüksek yağlı süt ürünleri şunları içerir: • olgun ve hatta sert peynir • krema • krem • buharlaştırılmış süt • dondurma • puding • tam yağlı süt • yoğurt (tam yağlı sütten). Yüksek yağlı süt ürünleri genellikle sağlıklı bir diyetin parçası olarak önerilmez. Bunları az yağlı süt ürünleri ile değiştirmek, bir diyet alışkanlığı olarak benimsemek kolaydır. Zaten günümüzde çoğu insan az yağlı süt, peynir ve tatlı tüketiyor. Artık herkes “Hastalanmamak için ne yemeliyiz?”, “Daha uzun yaşamak için ne yemeliyiz?” diye soruyor. Bu bilgilerle, az yağlı veya yüksek yağlı süt ürünlerini neyin oluşturduğunu daha iyi bilebiliriz. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Beslenme Uzmanı BSc Nottingham Üniversitesi MSc UCL, MSc London Met

Cancerrisk från mjölkkonsumtion Bröstcancerpatienter bör undvika att konsumera fettrika mejeriprodukter för att leva längre, enligt ny forskning. Studien, utförd av amerikanska forskare och publicerad i Journal of the National Cancer Institute, är ett stort steg framåt i förhållandet mellan konsumtion av fettrik mjölk och överlevnad av bröstcancer. Andra studier tidigare har funnit ett samband mellan vissa matvanor och risken för bröstcancer. Forskare från University of Michigan rapporterade 2010 att en diet med hög fetthalt under tonåren kan öka risken för bröstcancer senare i livet, även för kvinnor som inte är överviktiga. Dessutom innehåller många mejeriprodukter förhöjda nivåer av östrogen. Hög exponering för östrogen kan öka risken för bröstcancer, enligt tidigare forskning. Östrogennivåerna är högre i fullfeta mejeriprodukter jämfört med mindre fetthaltiga. I den senaste studien analyserade forskare en grupp kvinnor som diagnostiserats med invasiv bröstcancer i ett tidigt stadium från 1997 till 2000. De flesta av dem (83 %) var från norra Kalifornien, Kaiser Permanente-regionen. Ett tusenåttahundranittiotre kvinnor deltog i studien två år efter sin cancerdiagnos och ombads svara på ett frågeformulär om sin kost. 1 513 av dem besvarade också ett uppföljande frågeformulär sex år senare. Kvinnorna tillfrågades hur ofta de åt mejeriprodukter, såsom mjölk, ost, yoghurt, etc., samt portionsstorlekarna de konsumerade. 349 av kvinnorna i studien hade ett återfall av sin bröstcancer, varav 189 dog. Enligt studieledaren Candyce H. Kroenke hade patienter som hade en fettrik mejerikost högre dödlighet i bröstcancer, såväl som högre dödlighet av alla orsaker. Mer specifikt hade kvinnor som konsumerade en eller flera portioner av fettrika mejeriprodukter per dag en 64% större risk att dö av någon orsak och en 49% ökad risk att dö i bröstcancer under uppföljningsperioden. Däremot hittades inget samband med mejeriprodukter med låg fetthalt. Mejeriprodukter med hög fetthalt inkluderar: • mogen eller till och med hård ost • vispgrädde • grädde • indunstad mjölk • glass • pudding • helmjölk • yoghurt (från helmjölk). Fettrika mejeriprodukter rekommenderas i allmänhet inte som en del av en hälsosam kost. Att ersätta dem med mejeriprodukter med låg fetthalt är lätt att anta som en kostvana. Redan nu för tiden konsumerar de flesta lättmjölk, ost och desserter. Alla frågar nu "Vad ska vi äta för att undvika att bli sjuka?", "Vad ska vi äta för att leva längre?". Med denna information kan vi alltså bättre veta vad som är mejeriprodukter med låg fetthalt eller hög fetthalt. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Nutritionist BSc University of Nottingham MSc UCL, MSc London Met

Riscul de cancer din consumul de lactate Pacienții cu cancer de sân ar trebui să evite consumul de produse lactate bogate în grăsimi pentru a trăi mai mult, potrivit unei noi cercetări. Studiul, realizat de cercetători americani și publicat în Jurnalul Institutului Național al Cancerului, este un pas major înainte în relația dintre consumul de lactate bogat în grăsimi și supraviețuirea cancerului de sân. Alte studii din trecut au descoperit o legătură între anumite obiceiuri alimentare și riscul de cancer de sân. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au raportat în 2010 că o dietă bogată în grăsimi în timpul adolescenței poate crește riscul de cancer de sân mai târziu în viață, chiar și pentru femeile care nu sunt supraponderale. În plus, multe produse lactate conțin niveluri ridicate de estrogen. Expunerea ridicată la estrogen poate crește șansa de cancer de sân, conform cercetărilor anterioare. Nivelurile de estrogen sunt mai mari în produsele lactate cu grăsime, comparativ cu cele cu conținut scăzut de grăsimi. În studiul recent, cercetătorii au analizat un grup de femei diagnosticate cu cancer de sân invaziv în stadiu incipient din 1997 până în 2000. Cele mai multe dintre ele (83%) erau din California de Nord, regiunea Kaiser Permanente. O mie opt sute nouăzeci și trei de femei au participat la studiu la doi ani după diagnosticul lor de cancer și au fost rugate să răspundă la un chestionar despre dieta lor. 1.513 dintre ei au răspuns și la un chestionar de urmărire șase ani mai târziu. Femeile au fost întrebate cât de des au mâncat produse lactate, precum lapte, brânză, iaurt etc., precum și mărimea porțiilor pe care le-au consumat. 349 dintre femeile din studiu au avut o recidivă a cancerului de sân, dintre care 189 au murit. Potrivit liderului studiului Candyce H. Kroenke, pacienții care aveau o dietă bogată în lactate au avut o mortalitate mai mare din cauza cancerului de sân, precum și o mortalitate mai mare din toate cauzele. Mai precis, femeile care au consumat una sau mai multe porții de produse lactate bogate în grăsimi pe zi au avut un risc cu 64% mai mare de a muri din orice cauză și un risc cu 49% mai mare de a muri din cauza cancerului de sân în perioada de urmărire. Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio asociere cu produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele lactate bogate în grăsimi includ: • brânză matură sau chiar tare • frișcă • cremă • lapte evaporat • inghetata • budincă • tot laptele • iaurt (din lapte integral). Produsele lactate bogate în grăsimi nu sunt, în general, recomandate ca parte a unei diete sănătoase. Înlocuirea lor cu produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi este ușor de adoptat ca obicei alimentar. Deja în zilele noastre, majoritatea oamenilor consumă lapte cu conținut scăzut de grăsimi, brânză și deserturi. Toată lumea se întreabă acum „Ce ar trebui să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi?”, „Ce ar trebui să mâncăm pentru a trăi mai mult?”. Cu aceste informații, putem ști mai bine ce reprezintă produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut ridicat de grăsimi. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Nutriționist BSc Universitatea din Nottingham MSc UCL, MSc London Met

Riesgo de cáncer por el consumo de lácteos Los pacientes con cáncer de mama deben evitar consumir productos lácteos ricos en grasas para vivir más tiempo, según una nueva investigación. El estudio, realizado por investigadores estadounidenses y publicado en el Journal of the National Cancer Institute, es un gran paso adelante en la relación entre el consumo de lácteos ricos en grasas y la supervivencia al cáncer de mama. Otros estudios realizados en el pasado han encontrado una relación entre ciertos hábitos alimenticios y el riesgo de cáncer de mama. Investigadores de la Universidad de Michigan informaron en 2010 que una dieta rica en grasas durante la adolescencia puede aumentar el riesgo de cáncer de mama más adelante en la vida, incluso en mujeres que no tienen sobrepeso. Además, muchos productos lácteos contienen niveles elevados de estrógeno. La alta exposición al estrógeno puede aumentar la posibilidad de cáncer de mama, según investigaciones anteriores. Los niveles de estrógeno son más altos en los productos lácteos enteros en comparación con los bajos en grasa. En el estudio reciente, los investigadores analizaron a un grupo de mujeres diagnosticadas con cáncer de mama invasivo en etapa temprana entre 1997 y 2000. La mayoría de ellas (83 %) eran del norte de California, la región de Kaiser Permanente. Mil ochocientas noventa y tres mujeres participaron en el estudio dos años después de su diagnóstico de cáncer y se les pidió que respondieran un cuestionario sobre su dieta. 1.513 de ellos también respondieron un cuestionario de seguimiento seis años después. Se preguntó a las mujeres con qué frecuencia comían productos lácteos, como leche, queso, yogur, etc., así como el tamaño de las porciones que consumían. 349 de las mujeres en el estudio tuvieron una recurrencia de su cáncer de mama, de las cuales 189 fallecieron. Según la líder del estudio, Candyce H. Kroenke, los pacientes que tenían una dieta láctea rica en grasas tenían una mayor mortalidad por cáncer de mama, así como una mayor mortalidad por todas las causas. Más específicamente, las mujeres que consumieron una o más porciones de productos lácteos altos en grasa por día tenían un 64 % más de riesgo de morir por cualquier causa y un 49 % más de riesgo de morir por cáncer de mama durante el período de seguimiento. Sin embargo, no se encontró asociación con productos lácteos bajos en grasa. Los productos lácteos altos en grasa incluyen: • queso curado o incluso duro • nata para montar • crema • leche evaporada • helado • budín • leche entera • yogur (de leche entera). Los productos lácteos ricos en grasas generalmente no se recomiendan como parte de una dieta saludable. Sustituirlos por productos lácteos bajos en grasa es fácil de adoptar como hábito dietético. Ya hoy en día, la mayoría de la gente consume leche, queso y postres bajos en grasa. Ahora todo el mundo se pregunta "¿Qué debemos comer para no enfermarnos?", "¿Qué debemos comer para vivir más tiempo?". Con esta información, entonces, podemos saber mejor qué constituyen los productos lácteos bajos en grasa o altos en grasa. sofia tiktabandis sofiatikt@hotmail.com Nutricionista BSc Universidad de Nottingham Maestría en UCL, Maestría en Londres Met

Riosca ailse ó thomhaltas déiríochta Ba cheart d’othair ailse brollaigh táirgí déiríochta ard-saill a sheachaint chun maireachtáil níos faide, de réir taighde nua. Is céim mhór chun cinn é an staidéar, a rinne taighdeoirí SAM agus a foilsíodh in Journal of the National Cancer Institute, sa chaidreamh idir tomhaltas déiríochta ard-saill agus maireachtáil ailse chíche. D'aimsigh staidéir eile san am atá caite nasc idir nósanna itheacháin áirithe agus an baol ailse chíche. Thuairiscigh taighdeoirí ó Ollscoil Michigan in 2010 go bhféadfadh aiste bia ard-saill le linn na hógántachta an baol ailse chíche a mhéadú níos déanaí sa saol, fiú do mhná nach bhfuil róthrom. Ina theannta sin, tá leibhéil ardaithe estrogen i go leor táirgí déiríochta. D’fhéadfadh go n-ardódh nochtadh ard d’éastraigin seans ailse chíche, de réir taighde roimhe seo. Tá leibhéil estrogen níos airde i dtáirgí déiríochta lán-saille i gcomparáid le cinn saille íseal. Sa staidéar le déanaí, rinne taighdeoirí anailís ar ghrúpa ban a diagnóisíodh le hailse chíche ionrach luathchéime ó 1997 go 2000. Bhí an chuid is mó acu (83%) ó Thuaisceart California, réigiún Kaiser Permanente. Ghlac míle ocht gcéad nócha a trí ban páirt sa staidéar dhá bhliain tar éis a ndiagnóis ailse agus iarradh orthu ceistneoir a fhreagairt faoina n-aiste bia. D'fhreagair 1,513 acu ceistneoir leantach sé bliana ina dhiaidh sin freisin. Fiafraíodh de na mná cé chomh minic is a d’ith siad táirgí déiríochta, mar bhainne, cáis, iógart, etc., chomh maith leis na méideanna a d’ith siad. Fuair ​​349 de na mná sa staidéar a n-ailse chíche arís, agus fuair 189 bás. De réir ceannaire an staidéir Candyce H. Kroenke, bhí mortlaíocht níos airde ó ailse chíche ag othair a raibh aiste bia déiríochta ard-saill acu, chomh maith le mortlaíocht níos airde ó gach cúis. Go sonrach, bhí riosca 64% níos mó ag mná a d’ith riar amháin nó níos mó de tháirgí déiríochta ard-saill in aghaidh an lae bás a fháil de bharr aon chúise agus riosca méadaithe 49% go bhfaighidh siad bás de bharr ailse chíche le linn na tréimhse leantach. Mar sin féin, níor aimsíodh aon bhaint le táirgí déiríochta beagmhéathrais. Áirítear le táirgí déiríochta ard-saill: • cáis aibí nó fiú crua • uachtar inchoipthe • uachtar • bainne galaithe • uachtar reoite • maróg • bainne iomlán • iógart (ó bhainne iomlán). De ghnáth ní mholtar táirgí déiríochta ard-saill mar chuid d’aiste bia sláintiúil. Is furasta táirgí déiríochta beagmhéathrais a chur ina n-ionad mar nós cothaithe. Cheana féin sa lá atá inniu ann, itheann an chuid is mó daoine bainne beagmhéathrais, cáis agus milseoga. Tá gach duine ag iarraidh anois "Cad ba cheart dúinn a ithe chun a bheith tinn a sheachaint?", "Cad ba cheart dúinn a ithe chun maireachtáil níos faide?". Leis an bhfaisnéis seo, mar sin, is fearr a bheidh a fhios againn cad is táirgí déiríochta beagmhéathrais nó ard-saill ann. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Cothaitheoir BSc Ollscoil Nottingham MSc UCL, MSc Londain Met 

Krebsrisiko durch Milchkonsum Laut einer neuen Studie sollten Brustkrebspatientinnen den Konsum von fettreichen Milchprodukten vermeiden, um länger zu leben. Die Studie, die von US-Forschern durchgeführt und im Journal of the National Cancer Institute veröffentlicht wurde, ist ein großer Schritt nach vorn in der Beziehung zwischen dem Verzehr von fettreichen Milchprodukten und dem Überleben von Brustkrebs. Andere Studien aus der Vergangenheit haben einen Zusammenhang zwischen bestimmten Essgewohnheiten und dem Brustkrebsrisiko festgestellt. Forscher der University of Michigan berichteten 2010, dass eine fettreiche Ernährung während der Adoleszenz das Brustkrebsrisiko im späteren Leben erhöhen kann, selbst bei Frauen, die nicht übergewichtig sind. Darüber hinaus enthalten viele Milchprodukte einen erhöhten Östrogenspiegel. Laut früheren Untersuchungen kann eine hohe Exposition gegenüber Östrogen das Brustkrebsrisiko erhöhen. Der Östrogenspiegel ist in vollfetten Milchprodukten höher als in fettarmen. In der jüngsten Studie analysierten die Forscher eine Gruppe von Frauen, bei denen zwischen 1997 und 2000 invasiver Brustkrebs im Frühstadium diagnostiziert wurde. Die meisten von ihnen (83 %) stammten aus Nordkalifornien, der Region Kaiser Permanente. 1893 Frauen nahmen zwei Jahre nach ihrer Krebsdiagnose an der Studie teil und wurden gebeten, einen Fragebogen zu ihrer Ernährung zu beantworten. 1.513 von ihnen beantworteten sechs Jahre später auch einen Folgefragebogen. Die Frauen wurden gefragt, wie oft sie Milchprodukte wie Milch, Käse, Joghurt usw. zu sich nahmen und welche Portionsgrößen sie zu sich nahmen. 349 der Frauen in der Studie hatten ein Wiederauftreten ihres Brustkrebses, von denen 189 starben. Laut Studienleiterin Candyce H. Kroenke hatten Patienten, die sich fettreich mit Milchprodukten ernährten, eine höhere Sterblichkeit an Brustkrebs sowie eine höhere Sterblichkeit aus allen Ursachen. Genauer gesagt hatten Frauen, die eine oder mehrere Portionen fettreicher Milchprodukte pro Tag konsumierten, ein um 64 % höheres Risiko, an irgendeiner Ursache zu sterben, und ein um 49 % erhöhtes Risiko, während der Nachbeobachtungszeit an Brustkrebs zu sterben. Es wurde jedoch kein Zusammenhang mit fettarmen Milchprodukten gefunden. Zu den fettreichen Milchprodukten gehören: • gereifter oder sogar harter Käse • Schlagsahne • Creme • Kondensmilch • Eis • Pudding • Vollmilch • Joghurt (aus Vollmilch). Fettreiche Milchprodukte werden im Allgemeinen nicht als Teil einer gesunden Ernährung empfohlen. Sie durch fettarme Milchprodukte zu ersetzen, ist eine einfache Ernährungsgewohnheit. Schon heute konsumieren die meisten Menschen fettarme Milch, Käse und Desserts. Alle fragen sich jetzt: "Was sollten wir essen, um nicht krank zu werden?", "Was sollten wir essen, um länger zu leben?". Mit diesen Informationen können wir dann besser wissen, was fettarme oder fettreiche Milchprodukte ausmacht. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Ernährungswissenschaftler BSc University of Nottingham MSc UCL, MSc London Met

Риск от рак при консумация на млечни продукти Пациентите с рак на гърдата трябва да избягват консумацията на млечни продукти с високо съдържание на мазнини, за да живеят по-дълго, според ново изследване. Проучването, проведено от американски изследователи и публикувано в Journal of the National Cancer Institute, е голяма стъпка напред във връзката между консумацията на млечни продукти с високо съдържание на мазнини и преживяемостта при рак на гърдата. Други проучвания в миналото са открили връзка между определени хранителни навици и риска от рак на гърдата. Изследователи от Мичиганския университет съобщиха през 2010 г., че диета с високо съдържание на мазнини по време на юношеството може да увеличи риска от рак на гърдата по-късно в живота, дори при жени, които не са с наднормено тегло. В допълнение, много млечни продукти съдържат повишени нива на естроген. Високото излагане на естроген може да увеличи шанса за рак на гърдата, според предишни изследвания. Нивата на естроген са по-високи в пълномаслените млечни продукти в сравнение с нискомаслените. В скорошното проучване изследователите анализираха група жени, диагностицирани с ранен стадий на инвазивен рак на гърдата от 1997 г. до 2000 г. Повечето от тях (83%) бяха от Северна Калифорния, региона Кайзер Перманенте. Хиляда осемстотин деветдесет и три жени са участвали в проучването две години след диагностицирането на рака и са били помолени да отговорят на въпросник относно диетата си. 1513 от тях също отговориха на последващ въпросник шест години по-късно. Жените бяха запитани колко често ядат млечни продукти, като мляко, сирене, кисело мляко и др., както и размера на порциите, които консумират. 349 от жените в проучването са имали рецидив на рака на гърдата, от които 189 са починали. Според ръководителя на изследването Candyce H. Kroenke, пациентите, които са имали диета с високо съдържание на мазнини, са имали по-висока смъртност от рак на гърдата, както и по-висока смъртност от всички причини. По-конкретно, жените, които консумират една или повече порции млечни продукти с високо съдържание на мазнини на ден, са имали 64% по-голям риск от смърт поради каквато и да е причина и 49% повишен риск от смърт от рак на гърдата по време на периода на проследяване. Въпреки това не е открита връзка с нискомаслените млечни продукти. Млечните продукти с високо съдържание на мазнини включват: • зряло или дори твърдо сирене • бита сметана • сметана • кондензирано мляко • сладолед • пудинг • пълномаслено мляко • кисело мляко (от пълномаслено мляко). Млечните продукти с високо съдържание на мазнини обикновено не се препоръчват като част от здравословната диета. Замяната им с нискомаслени млечни продукти е лесна за приемане като хранителен навик. Вече в наши дни повечето хора консумират нискомаслено мляко, сирена и десерти. Вече всички се питат „Какво да ядем, за да не боледуваме?“, „Какво да ядем, за да живеем по-дълго?“. С тази информация можем по-добре да разберем какво представляват млечните продукти с ниско или високо съдържание на мазнини. София Тиктабанидис sofiatikt@hotmail.com Диетолог бакалавърска степен в университета в Нотингам MSc UCL, MSc London Met   

Cancer risk from dairy consumption Breast cancer patients should avoid consuming high-fat dairy products in order to live longer, according to new research. The study, conducted by US researchers and published in the Journal of the National Cancer Institute, is a major step forward in the relationship between high-fat dairy consumption and breast cancer survival. Other studies in the past have found a link between certain eating habits and the risk of breast cancer. Researchers from the University of Michigan reported in 2010 that a high-fat diet during adolescence may increase the risk of breast cancer later in life, even for women who are not overweight. In addition, many dairy products contain elevated levels of estrogen. High exposure to estrogen may increase the chance of breast cancer, according to previous research. Estrogen levels are higher in full-fat dairy products compared to lower-fat ones. In the recent study, researchers analyzed a group of women diagnosed with early-stage invasive breast cancer from 1997 to 2000. Most of them (83%) were from Northern California, the Kaiser Permanente region. One thousand eight hundred and ninety-three women participated in the study two years after their cancer diagnosis and were asked to answer a questionnaire about their diet. 1,513 of them also answered a follow-up questionnaire six years later. The women were asked how often they ate dairy products, such as milk, cheese, yogurt, etc., as well as the portion sizes they consumed. 349 of the women in the study had a recurrence of their breast cancer, of which 189 died. According to study leader Candyce H. Kroenke, patients who had a high-fat dairy diet had higher mortality from breast cancer, as well as higher mortality from all causes. More specifically, women who consumed one or more servings of high-fat dairy products per day had a 64% greater risk of dying from any cause and a 49% increased risk of dying from breast cancer during the follow-up period. However, no association was found with low-fat dairy products. High-fat dairy products include: • mature or even hard cheese • whipping cream • cream • evaporated milk • ice cream • pudding • whole milk • yogurt (from whole milk). High-fat dairy products are generally not recommended as part of a healthy diet. Replacing them with low-fat dairy products is easy to adopt as a dietary habit. Already nowadays, most people consume low-fat milk, cheese and desserts. Everyone is now asking "What should we eat to avoid getting sick?", "What should we eat to live longer?". With this information, then, we can better know what constitutes low-fat or high-fat dairy products. Sophia Tiktabanidis sofiatikt@hotmail.com Nutritionist BSc University of Nottingham MSc UCL, MSc London Met 

 

Λονδίνο 2012, Ακόντιο


Λονδίνο 2012, Ακόντιο στη Google και το μεγαλείο του Oscar Pistorius
06 Αυγούστου 2012, 06:51
Σήμερα Δευτέρα 6 Αυγούστου, συνεχίζονται οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου και η Google φιερώνει το σήμα της σε άλλο ένα κλασικό Ολυμπιακό άθλημα του στίβου: Το Ακόντιο.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει έναν ακοντιστή και φυσικά το μυαλό μας γεμίζει από εικόνες και στιγμές που μας έκαναν περήφανους ως Έλληνες με τα μετάλλια σε διεθνής αγώνες των μεγάλων μας αθλητριών, της Άννας Βερούλη και της Σοφίας Σακοράφα παλαιότερα και της Μιρέλας Μανιάνη πιο πρόσφατα.
Ο ακοντισμός είναι ένα παλιό αγώνισμα στίβου των Ολυμπιάδων. Βρίσκεται στο πρόγραμμα των αγώνων από την Ολυμπιάδα του 1908 στο Λονδίνο. Όμως, προηγουμένως είχε διεξαχθεί και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.
Το αντίστοιχο γυναικείο αγώνισμα μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1932 στο Λος Άντζελες.

Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1908 διεξήχθη και το παραπλήσιο αγώνισμα του ελεύθερου ακοντισμού, το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Επίσης, Το 1912 στη Στοκχόλμη δοκιμάστηκε και ο ακοντισμός με δύο χέρια αλλά το πείραμα δεν επαναλήφθηκε.

Ως το 1948 τα μετάλλια ήταν υπόθεση των αθλητών από τη Σκανδιναβία. Ακολούθως, επικράτησαν και άλλοι Ευρωπαίοι και λιγότεροι Αμερικανοί. Στις γυναίκες κυριαρχούν κυρίως αθλήτριες από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Στον ακοντισμό γυναικών η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο μετάλλια με τη Μιρέλα Μανιάνι: ένα ασημένιο (2000) και ένα χάλκινο (2004).

Η μεγαλύτερη στιγμή που ζήσαεμ σε αυτούς τους ολυμπιακούς αγώνες είναι εκείνη με τον Oscar Pistorius: Μαθήματα ανθρώπινης θέλησης παρέδωσε την Κυριακή το βράδυ ο Oscar Pistorius στον δεύτερο προκριματικό γύρο των 400μ. Ανδρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Ο Νοτιοαφρικανός αθλητής μπορεί να κατέλαβε την τελευταία θέση, ωστόσο αυτό λίγη σημασία έχει, καθώς έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό χρυσό στη... δύναμη καρδιάς.

Βλέπετε είναι ο πρώτος αθλητής που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες με τεχνητά μέλη, συγκλονίζοντας άπαντες με την υπερπροσπάθειά του.

Ο Πιστόριους τερμάτισε όγδοος, σχεδόν δύο δεύτερα πίσω από τον νικητή της κούρσας τον Τζέιμς Κιράνι της Γρενάδα. Μάλιστα ο τελευταίος ζήτησε μετά την κούρσα και πήρε την φανέλα του Πιστόριους, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσπάθειας του.

Μετά την ημιτελική κούρσα ο Νοτιοαφρικανός δήλωσε: «Το Λονδίνο είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις καθώς εδώ έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. 'Ηταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα και τη οικογένεια μου. Όμως δεν είναι το τέλος γιατί έχω την σκυταλοδρομία 4Χ400 και στην συνέχεια τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Αρχαίος ελληνικός ναός με οδηγίες συνδεσμολογίας



Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός ναός με οδηγίες συνδεσμολογίας
 
Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού ναού που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Το πολυτελές κτίριο ανακαλύφθηκε στο Torre Satriano, κοντά στη νότια πόλη Potenza, στην Basilicata. Εδώ, προ-ρωμαϊκοί λαοί αναμειγνύονται με τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής και στη Σικελία από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι βρήκαν επίσης οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής του.

Γραμμένη σε λεπτομερείς κώδικες, η συλλογή με τις οδηγίες του βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπια. Μοιάζει πολύ με την φυλλάδα οδηγιών της σουηδικής εταιρείας ειδών οικιακής επίπλωσης, ΙΚΕΑ. Διάφορα τμήματα της πολύπλοκης δομής ήταν αποτυπωμένα με κωδικοποιημένα σύμβολα που δείχνουν πως τα κομμάτια συνδυάζονται μαζί.


“Μέχρι στιγμής έχουμε αποκαλύψει 100 εγχάρακτα κομμάτια, όλα δε σχετίζονται με το σύστημα κατασκευής της στέγης. Οι επιγραφές αποκαλύπτουν επίσης ότι το παλάτι χτίστηκε από Έλληνες τεχνίτες που προέρχονται από τη σπαρτιατική αποικία του Τάραντα στην Απουλία,” είπε ο Massimo Osanna, διευθυντής της σχολής αρχαιολογίας στο Basilicata University, στο Discovery News.

Το κτίριο αυτό είναι αρκετά σημαντικό . Η πολύπλοκη δομή διέθετε μεγάλους τοίχους και στο επάνω μέρος υπήρχε μια στέγη που ήταν καλυμμένη με κόκκινα και μαύρα διακοσμητικά στοιχεία. Το κτίριο είχε επίσης μια εντυπωσιακή στοά στην είσοδο. Διαζώματα διακοσμημένα με τερακότα τοποθετήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής πλευράς του κτιρίου.

Τα διαζώματα χαρακτηρίζονται από μια επαναλαμβανόμενη σκηνή: μια μάχη μεταξύ δύο πολιτών-οπλιτών που δείχνουν ένοπλους Ελληνες με δόρατα και άλογα. Oδηγίες κατασκευής βρέθηκαν τόσο στα γείσα όσο και στις ζωοφόρους.

Στο κτίριο που μοιάζει πολύ με αντίστοιχο που βρέθηκε σε κοντινή πόλη ,βρέθηκαν αγάλματα με θέματα από την μυθολογία ,όπως η Σφίγγα. Ακόμη και οι υδρορροές ήταν όμορφα διακοσμημένες.
‘Ενα από τα στολίδια της υδρορροής που είχε τοποθετηθεί στην οροφή έχει το σχήμα κεφαλιού λιονταριού.

Scoperto un antico tempio greco con istruzioni di cablaggio Gli archeologi italiani hanno scoperto le rovine di un antico tempio greco risalente al VI secolo a.C. Il lussuoso edificio è stato scoperto a Torre Satriano, nei pressi della città meridionale di Potenza, in Basilicata. Qui i popoli preromani si mescolarono ai Greci che si insediarono lungo la costa meridionale e in Sicilia dall'VIII secolo a.C. e dopo. Ciò che colpisce in questo caso particolare è che hanno anche trovato istruzioni su come realizzarlo. Scritto in codici dettagliati, la raccolta delle sue istruzioni è stata trovata tra le rovine. Assomiglia molto al foglio di istruzioni dell'azienda svedese di arredamento per la casa, IKEA. Varie parti della complessa struttura sono state impresse con simboli codificati che mostrano come i pezzi si incastrano. "Finora abbiamo scoperto 100 pezzi incisi, non tutti relativi al sistema di costruzione del tetto. Le iscrizioni rivelano anche che il palazzo è stato costruito da artigiani greci provenienti dalla colonia spartana di Taranto in Puglia", ha detto a Discovery News Massimo Osanna, direttore della scuola di archeologia dell'Università della Basilicata. Questo edificio è abbastanza importante. La complessa struttura aveva grandi pareti e in cima c'era un tetto ricoperto di elementi decorativi rossi e neri. L'edificio aveva anche un imponente portico all'ingresso. Lungo il lato centrale dell'edificio sono stati collocati diazomi decorati in terracotta. I diazomi sono caratterizzati da una scena ricorrente: una battaglia tra due cittadini-armi che mostrano greci armati con lance e cavalli. Le istruzioni di costruzione sono state trovate sia sui cornicioni che sui travetti. Nell'edificio, molto simile a un edificio simile trovato in una città vicina, sono state rinvenute statue con temi mitologici, come la Sfinge. Anche le grondaie erano splendidamente decorate. Uno degli ornamenti della grondaia che è stato posto sul tetto ha la forma di una testa di leone.

Νίκος Τσιφόρος (

 

6 Αυγούστου 1970 πέθανε: Νίκος Τσιφόρος Έλληνας σεναριογράφος και σκηνοθέτης

O Νίκος Τσιφόρος (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 27 Αυγούστου 1909 - Αθήνα, 6 Αυγούστου 1970) ήταν Έλληνας συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1909. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Από τα έντεκά του χρόνια ο Νίκος Τσιφόρος άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά δεν απογοητεύτηκε. Αφού πήρε το πτυχίο της Νομικής, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια. Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντσο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 60 σενάρια[1]. Κάποια αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη, με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων.

Πολυτάλαντος και πολυσχιδής, ευθυμογράφος, επιθεωρησιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, αφοσιώθηκε, παράλληλα, στη δημοσιογραφία γράφοντας χρονογραφήματα και εύθυμα στιγμιότυπα τα οποία συνήθως υπέγραφε με διάφορα ψευδώνυμα. Οι ήρωες του Νίκου Τσιφόρου κινούνται συνήθως στο περιθώριο της αθηναϊκής προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, έχουν δοσοληψίες με το νόμο και το δραματικό διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήγει γκροτέσκ. Πένα ευθύβολη, καυστική, συνέθετε ξεκαρδιστικές ιστορίες προσφέροντας απλόχερα το γέλιο σε μία Ελλάδα που το είχε απόλυτα ανάγκη

Το 1965 αρρώστησε με καρκίνο. Μετά από πέντε χρόνια ταλαιπωρίας, με εγχειρήσεις και μεταστάσεις -χωρίς να σταματήσει ωστόσο να γράφει- πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1970. Από τα έργα του ξεχωρίζουν οι Σταυροφορίες, Τα Παιδιά της Πιάτσας, τα Παραμύθια Πίσω Από Τα Κάγκελα, Άνθρωποι Και Ανθρωπάκια, η παρωδία της Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

Συγγραφικό Έργο
Άνθρωποι και ανθρωπάκια (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1969 - 1970)
Βιβλικά χαμόγελα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1957 - 1958)
Διηγήματα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος με τίτλο «Το διήγημα - κρουαζιέρα», 1955 - 1957)
Ελληνική κρουαζιέρα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1959)
Ελληνική μυθολογία (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1963 - 1965)
Εμείς και οι Φράγκοι (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος με τίτλο «Οι Φράγκοι κι εμείς», 1961 - 1962)
Εορταστικά
Η Αθήνα σήμερα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1957)
Κρουαζιέρες μέσα στην ιστορία (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1957)
Η γυναίκα κουρσάρος (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1967)
Η Ιστορία της Αθήνας (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Πάνθεον, 1968 - 1969)
Η πινακοθήκη των ηλιθίων (θεατρικό έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1944 από το Θίασο Μαίρης Αρώνη - Δημήτρη Χορν)
Θεότρελα ρεπορτάζ (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1963 - 1964)
Ιστορία της Αγγλίας (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Πάνθεον, 1964 - 1965)
Ιστορία της Γαλλίας (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Πάνθεον, 1966 - 1967)
Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Πάνθεον, 1965 - 1966)
Μίλων Φιρίκης (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1965)
Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των Γιγάντων - Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των νάνων (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1966 - 1967)
Ο κόσμος κι ο κοσμάκης
Ο πρώτος Τσιφόρος
Ο σατανάς ινκόγνιτο
Οι μυστικές εταιρίες (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1966)
Όμορφη Θεσσαλονίκη (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1960)
Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1962 - 1963)
Σταυροφορίες (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1958 - 1959)
Στηβ το χαρούμενο κάθαρμα
Τα παιδιά της πιάτσας (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1960 - 1961)
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1967 - 1969)
Τα ρεμάλια ήρωες (ή Κονκισταδόροι) (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1959 - 1960)
Τζιμ κακής ποιότητος
Το τυχερό μου αστέρι (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, 1958)
Χρονογραφήματα (πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος με τίτλο «Ιστορίες εκ του φυσικού», 1954 - 1955)

Ζελέ με φρέσκα φρούτα

Photo
Ζελέ με φρέσκα φρούτα

Τι χρειαζόμαστε:
2 φακελάκια ζελέ σε σκόνη (γεύση της επιλογής σας)
2-3 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής
Πως το κάνουμε:
Διαβάστε περισότερο: Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
What we need: 2 sachets of jelly powder (flavor of your choice) 2-3 cups chopped fresh seasonal fruit How do we do it:Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
Какво ни трябва: 2 пакетчета желе на прах (вкус по избор) 2-3 чаши нарязани пресни сезонни плодове Как да го направим: Прочетете още: Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
Ce dont nous avons besoin: 2 sachets de poudre pour gelée (saveur de votre choix) 2-3 tasses de fruits frais de saison hachés Comment faisons-nous ça: Lire la suite : Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
Cad is gá dúinn: 2 saic de phúdar glóthach (blas de do rogha féin) 2-3 cupáin mionghearrtha torthaí séasúrach úr Conas a dhéanaimid é: Léigh níos mó: Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
Lo que necesitamos: 2 sobres de gelatina en polvo (sabor a elección) 2-3 tazas de fruta fresca de temporada picada Cómo lo hacemos: Leer más: Ζελέ με φρέσκα φρούτα 
 
 Ce ne trebuie: 2 plicuri de pudră de jeleu (aroma la alegere) 2-3 cani de fructe proaspete de sezon tocate Cum o facem: Citește mai mult: Ζελέ με φρέσκα φρούτα 

Vad vi behöver: 2 påsar gelépulver (valfri smak) 2-3 koppar hackad färsk säsongsfrukt  
Hur gör vi det: Läs mer: Ζελέ με φρέσκα φρούτα
 
İhtiyacımız olan: 2 poşet jöle tozu (seçtiğiniz aroma) 2-3 su bardağı doğranmış taze mevsim meyveleri Bunu nasıl yaparız: Devamını oku: Ζελέ με φρέσκα φρούτα

Τζαμάικα

 

6 Αυγούστου 1962 (60 χρόνια πριν): Η Τζαμάικα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.



Η Τζαμάικα ή αλλιώς Ιαμαϊκή (αγγλικά: Jamaica) είναι μια νησιωτική χώρα με έκταση 10.991 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.726.667 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Κίνγκστον, με πληθυσμό 584.627 κατοίκους.

Η Τζαμάικα είναι η τρίτη σε έκταση νήσος των λεγομένων Μεγάλων Αντιλλών στην Καραϊβική θάλασσα και βρίσκεται περίπου 145 χλμ. (90 ναυτικά μίλια) νότια από την Κούβα και 191 χλμ. (119 μίλια) δυτικά της νήσου Ισπανιόλας, η οποία χωρίζεται σε δύο κράτη την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Οι ιθαγενείς της την αποκαλούν «Σαϋμάκα» (= νήσος με άφθονα νερά) εξ ου και το κατά παραφθορά διεθνές της όνομα Τζαμάικα.

Η Τζαμάικα κατοικούνταν από τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Αραουάκων και των Ταΐνο, και τέθηκε υπό ισπανική κυριαρχία μετά την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1494. Πολλοί από τους αυτόχθονες πέθαναν από νόσους που έφεραν οι Ευρωπαίοι, και έτσι οι Ισπανοί μετέφεραν Αφρικανούς σκλάβους ως εργάτες. Οι Ισπανοί ονόμασαν τη νήσο, Σαντιάγκο, και παρέμεινε στην κατοχή της Ισπανίας μέχρι το 1655, όταν η Αγγλία (αργότερα Μεγάλη Βρετανία) κατέκτησε το νησί και το μετονόμασε σε Τζαμάικα. Υπό τη Βρετανική αποικιακή αυτοκρατορία, η Τζαμάικα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης, με τις φυτείες ζάχαρης να εξαρτώνται από τους σκλάβους που εισάγονταν από την Αφρική. Όλοι οι δούλοι απελευθερώθηκαν το 1838 και πολλοί απελεύθεροι επέλεξαν να έχουν μικρά αγροκτήματα αντί να εργάζονται στις φυτείες. Από το 1840, οι Βρετανοί άρχισαν να φέρνουν Κινέζους και Ινδούς εργάτες για να εργαστούν στις φυτείες. Το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Αυγούστου του 1962.

Με 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους, η Τζαμάικα είναι η τρίτη πιο πολυπληθής αγγλόφωνη χώρα στην Αμερική (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά), και η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στην Καραϊβική. Οι Τζαμαϊκανοί είναι κυρίως αφρικανικής καταγωγής. Λόγω του υψηλού ποσοστού μετανάστευσης για εργασία από το 1960, η Τζαμάικα έχει μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ιθαγενείς, Αραουάκοι και Ταΐνο, έχοντας καταγωγή από τη Νότιο Αμερική, εγκαταστάθηκαν στο νησί μεταξύ 4000 και 1000 π.Χ.  Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε το 1494, υπήρχαν περισσότερα από 200 χωριά, τα οποία διοικούνταν από τους «caciques» (αρχηγοί των χωριών). Η νότια ακτή της Τζαμάικα ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Παλιό Λιμάνι. Ακόμα και όταν οι Άγγλοι πήραν τον έλεγχο του νησιού, το 1655, οι Ταΐνο εξακολουθούσαν να κατοικούν στην Τζαμάικα.
Ισπανική κυριαρχία (1509–1655)

Ο Χριστόφορος Κολόμβος διεκδίκησε την Τζαμάικα για την Ισπανία μόλις έφτασε εκεί το 1494. Ενάμισι χιλιόμετρο δυτικά του κόλπου της Αγίας Άννας βρίσκεται η τοποθεσία του πρώτου ισπανικού οικισμού στο νησί, της Σεβίλλης, η οποία ιδρύθηκε το 1509 και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1524 επειδή κρίθηκε ανθυγιεινή. Το 1534 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Βίγια δε λα Βέγκα (Villa de la Vega) (αργότερα Σαντιάγο δε λα Βέγκα (Santiago de la Vega)), που σήμερα ονομάζεται Σπάνις Τάουν. Ο οικισμός αυτός χρησίμευσε ως πρωτεύουσα της Τζαμάικας κατά τη διάρκεια της ισπανικής αλλά και της αγγλικής κυριαρχίας, από την ίδρυσή της το 1534 μέχρι το 1872, οπότε η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Κίνγκστον.
Βρετανική κυριαρχία (1655–1962)

Τον Μάιο του 1655, περίπου 7.000 Άγγλοι στρατιώτες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, Σπάνις Τάουν, και σύντομα την κατέλαβαν νικώντας το μικρό αριθμό των ισπανικών στρατευμάτων (εκείνη την περίοδο, ολόκληρος ο πληθυσμός της Τζαμάικα αριθμούσε περίπου 2.500 άτομα). Η Ισπανία ποτέ δεν ανέκτησε την Τζαμάικα, χάνοντας τη μάχη του Ocho Rios το 1657 και τη μάχη του Rio Nuevo το 1658. Με τη Συνθήκη της Μαδρίτης του 1670 περιήλθε επίσημα στις κτήσεις της Αγγλίας ως Τζαμάικα (Jamaica) και αποτέλεσε σημαντική ναυτική βάση των Δυτικών Ινδιών.

Το 1944 η Αγγλία παραχώρησε αυτονομία και στις 6 Αυγούστου του 1962 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη χώρα. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια από τις βρετανικές αποικίες που συμπεριελήφθησαν στη αμερικανο-βρετανική Συμφωνία αντιτορπιλικών έναντι βάσεων όπου και δημιουργήθηκε στρατιωτική βάση στη νότια περιοχή.

 August 6, 1962 (60 years ago): Jamaica gains independence from the United Kingdom. Jamaica or otherwise Jamaica (English: Jamaica) is an island country with an area of ​​10,991 sq. km. and a population of 2,726,667 inhabitants, according to official estimates of 2018. The capital of the country is Kingston, with a population of 584,627 inhabitants. Jamaica is the third largest island of the so-called Greater Antilles in the Caribbean Sea and is located approximately 145 km (90 nautical miles) south of Cuba and 191 km (119 miles) west of the island of Hispaniola, which is divided into two states on Haiti and the Dominican Republic. Its natives call it "Saymaka" (= island of abundant water) hence its corrupt international name Jamaica. Jamaica was inhabited by the indigenous Arawakan and Taíno peoples, and came under Spanish rule after the arrival of Christopher Columbus in 1494. Many of the natives died from diseases brought by Europeans, so the Spanish transported African slaves as laborers. The Spanish named the island, Santiago, and it remained in Spanish possession until 1655, when England (later Great Britain) conquered the island and renamed it Jamaica. Under the British colonial empire, Jamaica became the largest exporter of sugar, with sugar plantations dependent on slaves imported from Africa. All slaves were freed in 1838 and many freedmen chose to own small farms rather than work on the plantations. Beginning in 1840, the British began bringing in Chinese and Indian laborers to work on the plantations. The island gained its independence from the United Kingdom on August 6, 1962. With 2.7 million people, Jamaica is the third most populous English-speaking country in the Americas (after the United States and Canada), and the fourth most populous country in the Caribbean. Jamaicans are predominantly of African descent. Due to a high rate of labor immigration since the 1960s, Jamaica has a large diaspora around the world, particularly in Canada, the United Kingdom, and the United States. The natives, Arawaks and Taino, having originated from South America, settled on the island between 4000 and 1000 BC. When Christopher Columbus arrived in 1494, there were more than 200 villages, ruled by "caciques" (village leaders). The south coast of Jamaica was the most densely populated, particularly around the area now known as Old Harbour. Even when the English took control of the island in 1655, the Taíno people still inhabited Jamaica. Spanish rule (1509–1655) Christopher Columbus claimed Jamaica for Spain as soon as he arrived there in 1494. A mile and a half west of St. Anne's Bay is the site of the first Spanish settlement on the island, Seville, which was founded in 1509 and abandoned around 1524 because it was deemed unsanitary. In 1534 the capital was moved to Villa de la Vega (later Santiago de la Vega), now called Spanish Town. This settlement served as the capital of Jamaica during both Spanish and English rule, from its founding in 1534 until 1872, when the capital was moved to Kingston. British rule (1655–1962) In May 1655, about 7,000 English soldiers arrived in Jamaica's capital, Spanish Town, and soon occupied it, defeating the small number of Spanish troops (at the time, the entire population of Jamaica was about 2,500). Spain never regained Jamaica, losing the Battle of Ocho Rios in 1657 and the Battle of Rio Nuevo in 1658. With the Treaty of Madrid in 1670 it officially became a possession of England as Jamaica and was an important naval base of the West of India. In 1944 England granted autonomy and on August 6, 1962 it was declared an independent country. In World War II it was one of the British colonies included in the US-British Anti-Destroyer Base Agreement where a military base was established in the southern region.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ της Μαρίας Ρογδάκη *

όταν η εγκατάλειψη οργιάζει (φ.Μ.Κυμάκη)
όταν η εγκατάλειψη οργιάζει (φ.Μ.Κυμάκη)

 
πηγή : http://www.onestory.gr/post/22080715958
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ
της Μαρίας Ρογδάκη *
.
Στις 19:43 η μικρή πριγκίπισσα  είχε πάρει πια το δρόμο για το σπίτι της, με αργά και ασταθή βήματα. Ήταν - δεν ήταν 28 λεπτά από τη στιγμή που έχασε το πιο πολύτιμο πετράδι της κορώνας της, αυτό που της έδινε όλη της τη λάμψη – την αγάπη. Πώς μπορεί μόνο μια λέξη της αγάπης να δώσει τόσο πόνο; Όταν η λέξη είναι «τέλος», μπορεί.
Το κλάμα της κοπέλας, συνεχές και σιωπηλό, είχε αρχίσει ήδη να σχηματίζει μικρά ποταμάκια στο δρόμο. Στις όχθες τους πλέον, εκτός από βρύα, έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα χόρτα και λουλούδια. Η βλάστηση ήταν οργιώδης – τα δάκρυα είναι πολύ γόνιμα, μα τω Θεώ!
Στις 20:02, μια μεγαλούτσικη λιμνούλα σχηματίστηκε στο πλατύσκαλο του σπιτιού της, όπου έψαχνε απεγνωσμένα τα κλειδιά της – και στη συνέχεια την κλειδαρότρυπα. Τα θολά μάτια, αντιθέτως, δεν είναι καθόλου γόνιμα! Μέσα στη λιμνούλα πλατσούριζαν οι πρώτοι γυρίνοι, αλλά δεν τους πρόσεξε και μπήκε τελικά στο σπίτι χωρίς καν να τινάξει τα πόδια της.
13 λεπτά αργότερα, η μικρή πριγκίπισσα ήταν ήδη μέσα στο αγαπημένο της διαμέρισμα. Μόνη, χωρίς την αγάπη. Πέταξε ρούχα και εσώρουχα σε μια γωνιά στο πάτωμα και στις 20:17 μπήκε και ξάπλωσε γυμνή μέσα στη μπανιέρα. Μόνη, χωρίς να σταματήσει να κλαίει ούτε δευτερόλεπτο.
Τα δάκρυά της γέμιζαν λεπτό το λεπτό το ψυχρό της κρεβάτι. «Έφυγε. Έφυγε. Έφυγε». Ή κάτι τέτοιο. Κάτι μουρμούριζε μέσα από τα δόντια, αλλά ποιος νοιάζεται για τις λέξεις αυτές τις ώρες; Λέξεις και δάκρυα, τα αλμυρά παιδιά του αποψινού της χωρισμού.
Στις 20:53 και ενώ ψάρια κολυμπούσαν γύρω της ανέμελα, το φθαρμένο πάτωμα του μπάνιου δεν άντεξε άλλο το βάρος του πόνου της. Και υποχώρησε. Όπως και το επόμενο. Και το επόμενο…
Η μικρή πάλι, λίγα πράγματα κατάλαβε από την πτώση της. Είχε άλλες έγνοιες.
Η αχαλίνωτη κάθοδος συνεχίστηκε για 11 ορόφους. Στις 21:03 η μπανιέρα με τη βρεγμένη κοπέλα άγγιξε τα θεμέλια της πολυκατοικίας. Και δε σταμάτησε ούτε εκεί.
Άραγε η τρύπα κάτω από την πολυκατοικία έχασκε ήδη και την κάλεσε στα ερέβη της; Ή μήπως η ίδια η πριγκίπισσα τη δημιούργησε; Είναι πιθανό κι αυτό, άλλωστε οι πριγκίπισσες ξέρουν καμιά φορά σπάνια μάγια! Όμως κανείς δεν το εξακρίβωσε ποτέ.
Αυτό που ξέρουμε όμως τα σίγουρα είναι αυτό που ακολούθησε.
Στις 22:22 η πορσελάνινη άμαξα της πρώην αγαπημένης έφτασε στον πυρήνα της Γης.
Τα παγωμένα δάκρυα, ποτάμι που ανάβλυζε από την παγωμένη ψυχή, έσβησαν την καρδιά του πλανήτη. Η περιστροφή της Γης σταμάτησε. Και δισεκατομμύρια έκπληκτα ανθρωπάκια τινάχτηκαν στο αχανές μαύρο. Μιλιούνια ταξιδιώτες στο σύμπαν, με παγωμένες στο πρόσωπό τους τις εκφράσεις της στιγμής, με παγωμένες στο μυαλό τους τις σκέψεις της στιγμής, με παγωμένη για πάντα στάση σώματος. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Στις 22:22, η αγάπη της σκότωσε τον κόσμο.

Η Μαρία Ρογδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει χαθεί με τον Πάνο και την Κική, αλλά της αρέσουν ακόμα οι ταινίες. [ facebook ] [ google+ ] [ e-mail ]


Άλφρεντ Τέννυσον

 

6 Αυγούστου 1809  γεννήθηκε: Άλφρεντ Τέννυσον Άγγλος ποιητής

Ο Άλφρεντ Τέννυσον, 1ος βαρώνος Τέννυσον (Alfred Tennyson, 6 Αυγούστου 18096 Οκτωβρίου 1892) ήταν Άγγλος ποιητής. Παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους ποιητές της Αγγλίας και υπήρξε «εστεμμένος ποιητής» του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το μεγαλύτερο διάστημα της βασιλείας της Βικτωρίας.

Γιος ιερέα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χωρίς να πάρει πτυχίο και πέρασε δύσκολες μέρες, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες και δυσμενείς κριτικές των ποιημάτων του. Όλα αυτά μέχρι το 1850, οπότε, εκτός του ότι παντρεύτηκε τη γυναίκα που αγαπούσε, δημοσίευσε το ποίημα In Memoriam A.H.H., ελεγείες για τον θάνατο του Άρθουρ Χάλλαμ, συμφοιτητή του στο Κέιμπριτζ και αρραβωνιαστικού της αδελφής του. Η επιτυχία ήταν μεγάλη σε κοινό και κριτικούς και η Βικτωρία του απένειμε τον τίτλο του «δαφνοστεφούς ποιητή» (poet laureate).

Περίφημα είναι πολλά από τα σύντομα ποιήματά του, εμπνευσμένα είτε από την ελληνική αρχαιότητα (Ο Οδυσσέας πρωτίστως και ο Τιθωνός), είτε από σύγχρονά του γεγονότα, όπως Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας αναφερόμενη σε καταστροφική επιχείρηση στη μάχη της Μπαλακλάβας κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο.

Μετά από δύο αρνήσεις δέχτηκε τελικά τον τίτλο ευγενείας που του προσφέρθηκε και το 1884 έγινε βαρώνος και μέλος της βουλής των Λόρδων. Ήταν ο πρώτος λογοτέχνης που τιμήθηκε με τίτλο ευγένειας για τα γραπτά του.

Παρά την υποχώρηση της δημοτικότητάς του κατά τον 20ό αιώνα, η «επανανακάλυψη» του Οδυσσέα και η επανεκτίμηση του έργου του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αξία του παραμένει διαχρονική

 August 6, 1809 Born: Alfred Tennyson English poet Alfred Tennyson, 1st Baron Tennyson (Alfred Tennyson, 6 August 1809 – 6 October 1892) was an English poet. He remains one of England's most popular poets and was the UK's 'poet in chief' for most of Victoria's reign. The son of a priest, he studied at Cambridge University without taking a degree and spent difficult days, facing financial difficulties and unfavorable reviews of his poems. All this until 1850, when, in addition to marrying the woman he loved, he published the poem In Memoriam A.H.H., elegies on the death of Arthur Hallam, his fellow student at Cambridge and his sister's fiancé. The success was great with the public and critics and Victoria awarded him the title of "poet laureate". Famous are many of his short poems, inspired either by Greek antiquity (Odysseus primarily and Tithonus), or by contemporary events, such as The Advance of the Light Brigade referring to a disastrous operation in the Battle of Balaclava during the Crimean War. After two refusals he finally accepted the peerage that was offered to him and in 1884 he became a baron and a member of the House of Lords. He was the first man of letters to be honored with a title of nobility for his writings. Despite the decline in popularity during the 20th century, the "rediscovery" of Ulysses and the reappraisal of his work lead to the conclusion that his value remains timeless