ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες/
1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια/
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες/
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο/
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο/
2 φλ. τσ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και λίγο επιπλέον/
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σ:
1 . Βράζουμε το χταπόδι σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί εντελώς.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3'. Μόλις γίνει διάφανο, ρίχνου-ιε τις ντομάτες, τον μαιντανό, λίγο ιλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι απορροφηθούν τα μισά υγρά από ντομάτες.
4. Σε πήλινο γιουβέτσι, τοποθετούμε σε στρώσεις τα υλικά ως εξής: Μελιτζάνες, χταπόδι, λίγη σάλτσα και ξανά τα ίδια μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1/2 φλ. τσ. νερό.
6. Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.Το σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε την ιδιαίτερη γεύση του με ζεστό χωριάτικο ψωμί... και ατελείωτες βουτιές στη σάλτσα του.
Είναι μια συνταγή από την Λαμία και από την συλλογή των νηστίσιμων της κ.Μ.Παναγακπυ