Αυτή είναι η γνήσια παραδοσιακή τέχνη ... Συγχαρητήρια!
Γειά σας και χαρά σας! ......... Λίγο πολύ όλοι την έχουμε την δόση μας και εγώ λίγο παραπάνω και επιπλέον μια δόση αυτοσαρκασμού ......... Ελπίζω να σας αρέσει το περιεχόμενο που δημιουργώ εδώ κάθε μέρα ...... Σας ευχαριστώ!
Παραδοσιακό φαγητό απο την Χίο
ΥΛΙΚΑ
(Για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια/
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο/
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο/
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα/
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι/
1/2 φλιτζάνι ρύζι/
1/2 φλιτζάνι λάδι και 4 κ. σούπας ακόμα/
λάδι για τηγανισμα/
αλάτι πιπέρι/
χυμός 1 λεμονιου/
ένα τρίτο φλιτζανιού άσπρο ξηρό κρασί/
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τα καλαμαράκια μέσα και έξω κάτω από νερό της βρύσης.
Ξεχωρίζετε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε 4 κουτ.σούπας λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.
Ρίχνετε τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Προσθέτετε τα μισά ντοματάκια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τα κουκουνάρια αλάτι και πιπέρι.
Βράζετε τη γέμιση για 5 ' - 6 '
Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνετε με 1 οδοντογλυφίδα για να μη φύγει η γέμιση με το ψήσιμο.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι και τηγανίζετε τα καλαμαράκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα μεταφέρετε σε ένα ταψάκι, τα περιχύνετε με τα υπόλοιπα ντοματάκια, κ' το λάδι, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Καλή επιτυχία!
Βαφές
Πριν την εμφάνιση των χημικών χρωστικών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν επί αιώνες φυτικές βαφές. Τις εγκατέλειψαν, όμως, πρόθυμα, γιατί δεν είχαν βρει τρόπο να τις σταθεροποιούν τελείως, ενώ, από την άλλη μεριά, στο εμπόριο έβρισκαν πλέον έτοιμα έγχρωμα υφάσματα, σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, που δεν ξέβαφαν στοίχιζαν φθηνότερα αφού η παραγωγή των χρωμάτων και η διαδικασία βαφής κόστιζαν λιγότερο. Έτσι απλοποιήθηκε μεν η διαδικασία της βαφής αλλά δεν έλειψαν κάποιες παρεπόμενες αρνητικές επιπτώσεις: χάθηκε μια παραδοσιακή τέχνη, τα πολύ έντονα νέα χρώματα χαρακτηρίστηκαν «ψεύτικα», ενώ μερικές βαφές προκάλεσαν και σοβαρές αλλεργίες.
Τα βαμμένα με φυσικά χρώματα υφάσματα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά. Η απόχρωση και η λάμψη τους είναι απαλότερες και πιο λεπτές, σε σχέση με τα υφάσματα που έχουν βαφεί με συνθετικά χρώματα.
Σχεδόν όλα τα βότανα περιέχουν χρωστικές ουσίες, όμως μόνο όσα τις -περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα είναι κατάλληλα για το βάψιμο υφασμάτων.
Προεργασία
Αρχίστε, βάφοντας ακατέργαστο μαλλί, γιατί είναι πιο εύκολο από τα υφάσματα. Αν θελήσετε πιο σκούρο χρώμα , επαναλαμβάνετε απλώς τη διαδικασία .
Η διαδικασία τής βαφής δεν είναι δύσκολη, πρέπει όμως προσέξετε να μη λερωθείτε κσι να μη λερώσετε το χώρο όπου δουλεύετε. Καλύτερα, λοιπόν, να δουλέψετε στο ύπαιθρο, σε μια αποθήκη ή αν υπάρχει - στο πλυσταριό. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, μια επισμαλτωμένη λεκάνη και ένα επίσης επισμαλτωμένο μπολ, ξύλινες τσιμπίδες, μεγάλες ξύλινες κουτάλες (για το ανακάτεμα), θερμόμετρο νερού, ζυγαριά και λαστιχένια γάντια.
Τα στερεωτικά των χρωμάτων είναι τοξικά, προσέξτε λοιπόν να τα κρατήσετε μακριά από -τα παιδιά και τα ζώα του σπιτιού. Στερεωτικά υπάρχουν αρκετά εμείς αναφέρουμε ενδεικτιικά το θειικό καλιοαργίλιο -- γνωστό ως alum-, που εμπλουτίζεται με τρυγία, ώστε να γίνει ομοιόμορφο το βάψιμο και το χρώμα. Πριν από το βάψιμο, πρέπει να δέσετε τα κουβάρια του ακατέργαστου μαλλιού με χαλαρούς κόμπους. Μετά, το πλένετε σε καυτό σαπουνόνερο, για να φύγει το λίπος. Ξεβγάζετε αρκετές φορές με καυτό νερό, για να μη μαζέψει αργότερα το μαλλί.
Μετά, το βράζετε με κάποιο σταθεροποιητικό χρώματος, για να μην ξεθωριάζει με το πλύσιμο. Αν χρησιμοποιήσετε alum, διαλύστε 120 γραμμ. από αυτό, μαζί με 50 γραμμ. τρυγίας σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, βάλτε μέσα μισό κιλό μαλλί, βράστε το μια ώρα και μετά στραγγίστε το.
Βαφικά βότανα
Τα βαφικά βότανα μπορείτε να τα μαζεψετε μόνοι σας, όταν είναι τρυφερά, προτού αρχίσουν να μαραίνονται. Οι ρίζες μαζεύονται το φθινόπωρο. Τα αποξηραίνετε με προσοχή, για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Βαφικά βότανα υπάρχουν πολλά, και το καθένα από αυτά δίνει το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα στο μαλλί. Θα χρειαστείτε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Αναφέρουμε τον κρόκο, που δίνει πορφυρό χρώμα, τις φλούδες των καρυδιών (ανοιχτό καφετί, χωρίς την προσθήκη σταθεροποιητικού), το ρείκι (μπεζ, με σταθεροποιητικό alum), το σενέκιο και το τανάτσετο (κίτρινο, με σταθεροποιητικό αlum), Τα κουκουνάρια του πεύκου (πορτοκαλοκίτρινο, με σταθεροποιητικό alum), το κρεμμύδι (χρυσοκαφετί, με αΙum) και τη φτέρη: τα νεαρά βλαστάρια της δίνουν κιτρινοπράσυνο χρώμα, ενώ οι ρίζες της πορτοκαλοκίτρινο (με σταθεροποιητικό alum).
Το βάψιμο
Αρχίστε λοιπόν να βάφετε το προετοιμασμένο μαλλί. Πάρτε μισό κιλό μαλλί και μισό κιλό από το βαφικό βότανο της επιλογής σας. Γεμίστε τα τρία τέταρτα της κατσαρόλας με κρύο νερό, ρίξτε μέσα τα αποξηραμένα βότανα και το μαλλί και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μια ώρα, ανακατεύοντας πού και πού.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν θέλετε πιο σκούρο το χρώμα, αφήστε το μαλλί στην κατσαρόλα μέχρι να το πετύχετε, Βγάλτε το μαλλί με τις τσιμπίδες, στραγγίξτε απαλά και ξεπλύντε το με νερό στην ίδια θερμοκρασία, για να μη μαζέψει-
Στεγνώστε τα κουβάρια κρεμώντας τα σε σκοινί. Αν βάλετε ένα βάρος στην άκρη τους, θα αποφύγετε τους κόμπους.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
Σαμπούκος
(Sambucus nigra)
Καρποί — Μπλε, πορφυρό
Σαμπούκος
(Sambuclls nigra)
Φύλλα - Πράσινο
Φτέρη
(Pteris aquilina)
Βλαστάρια — Κίτρινο, πράσινο
Σενέκιο
(Senecio jacobaea)
Σύνολο φυτού — Κίτρινο
Τανάτσετο
(Tanacetum vulgare)
Λουλούδια — Κίτρινο
Πεύκο (Ρinuς sylvestris)
Κουκουνάρια— Κίτρινο/πορτοκαλί
(με στερεωτικό alum)
Φτέρη
(Pteris aquilina)
Ρίζες Κίτρινο/πορτοκαλί
Κρεμμύδι
(Allium cepa)
Φλούδες - Καφετί / χρυσό
Καρυδιά
(Juglans regia)
Κέλυφος καρπών Καφέ / ροζ
Πεύκο (Ρίnuς sylveslris)
Κουκουνάρια— Καφέ
(με στερεωτικό σίδηρο)
Πηγή : Τα βότανα στη ζωή μας (ένθετο φυλλάδιο για τα βότανα)
Ι Ν Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρα |
Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
|
|
|
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
|
|||||
|
|
|
||||
|
|||||
|
Οἱ Ἅγιοι Ἰβηρίτες Ὁσιομάρτυρες |
Ὁ αὐτοκράτορας τοῦ Βυζαντίου Μιχαὴλ Η’ Παλαιολόγος (1259 – 1282), γιὰ νὰ ἐπιτύχει τὴν παρέμβαση τοῦ Πάπα Γρηγορίου Ι’ (1271 – 1276) καὶ ἀργότερα τοῦ Ἰωάννου Κ’ (1276 – 1277) πρὸς τὸν Κάρολο τὸν Ἀνδεγαβικὸ προκειμένου νὰ σταματήσει τὶς ἐπιθέσεις του κατὰ τοῦ Βυζαντίου, προσχώρησε στὴν ἕνωση τῶν δύο Ἐκκλησιῶν, ποὺ διακηρύχθηκε στὶς 6 Ἰουνίου τοῦ 1274 στὴ Σύνοδο τῆς Λυὼν τῆς Γαλλίας. Ἡ πράξη ὅμως αὐτὴ τοῦ αὐτοκράτορα ἐξήγειρε ἐσωτερικὸ πόλεμο ποὺ κράτησε μέχρι τὸ 1281, διότι τόσο ὁ κλῆρος, ὅσο κ ... |
περισσότερα.. |
Υλικά για 6 μερίδες
1 κιλό σέλινο (κοτσάνια, ριζα και φύλλα)/
1 κιλό σουπιές πλυμένες σε κομμάτια/
2-3 σακουλάκια με το μελάνι τους/
2 μέτρα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα/
1Ο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα/
1 φλυτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο/
1 φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί/
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες/
1 ποτήρι πολτοποιημένες ώριμες ντομάτες/
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο/
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
1 Βράζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό και ζεματάμε το σέλινο για 1Ο'.
Το αφήνουμε να στραγγιξει και πετάμε το νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεστάνει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε και τις σουπιές σοτάροντας για άλλα 5'.
2. Σβήνουμε με το κρασί κοι ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κοι το μελάνι. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30-40' μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και το σέλινο.
3. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι ή πιπέρι και βράζουμε ακόμα λίγο αν δεν έχει δέσει η σαλτσούλα του. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό, με ζυμωτό ψωμί και κόκκινο Κεφαλλονίτικο κρασί. Η νοστιμιά του ξετρελαίνει!
Από την συλλογή της Μ.Παναγάκου
Ψηφιδωτό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολη |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Ὁ Ὅσιος Θεόδωρος ὁ ἐν Κυθήροις ἀσκήσας |
Ὁ Ὅσιος Θεόδωρος καταγόταν ἀπὸ τὴν Κορώνη τῆς Πελοποννήσου καὶ γεννήθηκε ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς καὶ εὔπορους κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Ρωμανοῦ Β’ (919 – 948 μ.Χ.). Ἀπὸ τὸν μεγάλο του ζῆλο πρὸς τὰ θεία καὶ τὴν ἀρετή του, χειροθετήθηκε ἀπὸ τὸν Ἐπίσκοπο Κορώνης ἀναγνώστης. Μετὰ τὸν θάνατο τῶν γονέων του μετέβη στὸ Ναύπλιο, ὅπου νυμφεύθηκε μὲ κάποια σεμνὴ καὶ ἐνάρετη νέα καὶ ἀπέκτησε δύο τέκνα. Κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ ἔγγαμου βίου του ἐξακολούθησε νὰ ζεῖ ἀσκητικὰ καὶ νὰ αὐξάνει πνευματικά, βο ... |
περισσότερα.. |
| |||||
|
| ||||
|
Αγ. Γεώργιος Ι.Μ. Γοργολαϊνη |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Οἱ Ἅγιοι Κύριλλος καὶ Μεθόδιος οἱ Ἰσαπόστολοι καὶ Φωτιστὲς τῶν Σλάβων
|
|
Οἱ Ἅγιοι Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, κατὰ κόσμον Κωνσταντίνος καὶ Μιχαήλ, ἦταν τέκνα τοῦ δρουγγάριου – στρατιωτικοῦ διοικητοῦ Λέοντος καὶ γεννήθηκαν στὴν Θεσσαλονίκη. Εἶχαν δὲ ἄλλα πέντε ἀδέλφια. Ὁ Κωνσταντίνος ἦταν ὁ μικρότερος καὶ εἶχε μεγάλη ἐπιμέλεια στὰ γράμματα. Παιδὶ ἀκόμη, εἶχε διαβάσει τὰ ἔργα τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καὶ εἶχε γράψει ὕμνο πρὸς τιμήν του. Τὰ χαρίσματά του τὰ πρόσεξε ὁ λογοθέτης Θεόκτιστος καὶ τὸν ἔστειλε στὴν σχολὴ τῆς Μαγναύρας, ὅπου μὲ τὴν καθοδήγηση τοῦ Λέοντος ... |
περισσότερα... |
Μνήμη ἐγκαινίων τῆς Κωνσταντινουπόλεως
|
|
Στὶς 11 Μαΐου τοῦ 330 μ.Χ. τελέσθηκαν τὰ ἐγκαίνια τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τῆς πόλεως τῆς Θεοτόκου, μία ποὺ κατὰ τὸ ἀρχαῖο ἔθος «τὰς πόλεις μετὰ τὴν κτίσιν καθαίρειν εἴθιστο». Ὁ ἑορτασμὸς τότε κράτησε ἐπὶ σαράντα ἡμέρες καὶ διασώθηκε μέχρι σήμερα στὸ Μηνολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἡ λιτὴ γιὰ τὴν γενέθλια ἡμέρα τῆς Πόλεως ξεκινοῦσε ἀπὸ τὴν περιοχὴ τοῦ Φόρου καὶ συνεχιζόταν μέχρι τὴν Μεγάλη Ἐκκλησία. Ἐπὶ τῆς βασιλείας τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου ἄρχισε ἡ ἀνέγερση τοῦ ναοῦ τῆς Ἁγίας Σοφίας σὲ ρυθμὸ βα ... |
περισσότερα... |
| |||||
|
|||||
φ. ημέρας από βικιπαίδεια |
Ὁ Ἅγιος Σίμων ὁ Ἀπόστολος ὁ Ζηλωτής |
|
Ὁ Ἀπόστολος Σίμων, ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα Μαθητὲς τοῦ Κυρίου, ἀδελφὸς τοῦ Ἰούδα τοῦ Λεββαίου, εἶχε τὴν ἐπωνυμία Καναναῖος ἢ Κανανίτης. Ἡ ἐπωνυμία αὐτὴ δὲν φανερώνει τὴν καταγωγὴ τοῦ Ἀποστόλου Σίμωνος ἀπὸ τὴ Χαναὰν ἢ τὴν Κανᾶ τῆς Γαλιλαίας. Ἡ λέξη «Καναναῖος» εἶναι Χαλδαϊκὴ καὶ σημαίνει «Ζηλωτής». Πράγματι ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς τὸν προσονομάζει ὡς «Ζηλωτή». Οἱ ζηλωτὲς ἀποτελοῦσαν μία ξεχωριστὴ κοινωνικὴ τάξη στὴν Ἰουδαϊκὴ κοινωνία κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ Χριστοῦ. Ἀποτελοῦνταν ἀπὸ λαϊκοὺς ἀγωνιστέ ... |
περισσότερα... |
| |||||||||||
|
|||||||||||
|