Γειά σας και χαρά σας! ......... Λίγο πολύ όλοι την έχουμε την δόση μας και εγώ λίγο παραπάνω και επιπλέον μια δόση αυτοσαρκασμού ......... Ελπίζω να σας αρέσει το περιεχόμενο που δημιουργώ εδώ κάθε μέρα ...... Σας ευχαριστώ!
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022
Σήμερα 8 Ιουνίου Αγίας Καλλιόπης μάρτυρος,
Στοχασμός και γαστρονομία
Άραγε απέχει πολύ η τέχνη της γραφής από την τέχνη της μαγειρικής; Η Ριγκότι στο «Η φιλοσοφία στην κουζίνα - Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου» είναι σαφής στον προβληματισμό της: «Οι δύο περιοχές, χωρικά ταυτισμένες με δύο δωμάτια του σπιτιού, την κουζίνα και το γραφείο, τα οποία συνήθως δεν έχουν πολλά κοινά, αποδείχτηκαν πολύ πιο γειτονικές απ' όσο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2022
Κεφτεδάκια της γιαγιάς
Κεφτεδάκια της γιαγιάς από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
600 γρ. κιμά από κιλότο
Μπαγιάτικο ψωμί, που σε όγκο να είναι το ίδιο με τον κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κουταλιά σούπας ρίγανη τριμμένη
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες(προαιρετικό)
3-4 κλαδια ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 κουταλιές σούπας νερό
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Καλό λάδι για το τηγάνισμα
Παρασκευή
Μουλιάζετε το ψωμί σε άφθονο κρύο νερό. Το αφήνετε εκεί τουλάχιστον για 10-15 λεπτά.
Το στύβετε απαλά με το χέρι, το θρυμματίζετε μέσα στον κιμά και ζυμώνετε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, πασπαλίζετε με τη ρίγανη τρίβοντάς τη με τις παλάμες σας και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε και το μαϊντανό και ζυμώνετε επίμονα ούτως ώστε όλα τα υλικά να σκορπιστούν ομοιογενώς στον κιμά.
Τέλος ρίχνετε μέσα στον κιμά το νερό, ξαναζυμώνετε, σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και τον βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου να ηρεμήσει τουλάχιστον για ώρα,
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο, τον πλάθετε σε στρογγυλούς κεφτέδες, τους αλευρώνετε, τους τινάζετε να φύγουν τα πολλά αλεύρια και τους τηγανίζετε λίγους λίγους μέσα στο τηγάνι.
Τους βγάζετε, τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τους σερβίρετε ζεστούς, συνοδεύοντάς τους από μια καλή χωριάτικη σαλάτα.
«Οι μικροί θαυματουργοί σπόροι chia»
«Οι μικροί θαυματουργοί σπόροι chia»
Το Chia ή αλλιώς Salvia hispanica είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και προέρχεται από τη Νότια Αμερική, το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι σπόροι Chia παραδοσιακά καταναλώνονται στο Μεξικό και στις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες ενώ δεν είναι ευρέως γνωστοί στην Ευρώπη. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε από τους αρχαίους Μεξικανούς το 2.600 π.χ. Οι πολεμιστές Ατζέκοι για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια των μαχών έτρωγαν σπόρους Chia. Επίσης, οι Ινδιάνοι της Νοτιοδυτικής Αμερικής χρησιμοποιούσαν ένα μίγμα σπόρων με νερό δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα συμπαγές gel, το οποίο τοποθετούσαν πάνω σε πληγές για να αποφύγουν τυχόν μολύνσεις αλλά και να επιτύχουν την ταχεία επούλωση τους.
Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
Σύμφωνα με την USDA, 1 μερίδα Chia (28 γραμμάρια) περιέχει:
• 9 γραμμάρια λίπους
• 5 mg νατρίου
• 11 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου
• 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φωσφόρου
• 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Η περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκεται σε παρόμοια αναλογία στο λιναρόσπορο ή στο σουσάμι.
Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τους σπόρους Chia ως νέο τρόφιμο, επιτρέποντας την προσθήκη σε προϊόντα ζύμης έως και 5%. Οι σπόροι Chia μπορούν να προστεθούν και σε άλλα τρόφιμα, όπως σε smoothies, δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, πίτες και ψωμί καθώς και σε λαχανικά ή ρύζι ενισχύοντας έτσι την θρεπτική τους αξία. Βασική ιδιότητα του συγκεκριμένου τροφίμου είναι να απορροφά μέχρι και εννέα φορές τον όγκο του σε νερό, δημιουργώντας ένα gel, αυτή του η ιδιότητα βοηθάει το σώμα μας να παραμένει ενυδατωμένο ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση κορεσμού.
Οφέλη για την υγεία
• Οι σπόροι Chia δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από ασθενείς που παρουσιάζουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη)
• Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
• Η κατανάλωση σπόρων Chia μπορεί να μειώσει την ολική και LDL (κακή) χοληστερόλη, να αυξήσει την HDL (καλή) και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, ιδιότητα που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως επί το πλείστων σε μορφή ALA (άλφα λινολενικό οξύ)
• Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οι οποίοι ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να είναι ευεργετικοί σε ασθενείς με Ινσουλινοαντοχή, Διαταραχή Ανοχής Γλυκόζης και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ
συνέχεια στην πηγή : https://www.bachari.gr/el/blog/oi-mikroi-thaymatoyrgoi-sporoi-chia
Άλαν Μάθισον Τούρινγκ ή Τιούρινγκ
Ο
Άλαν Μάθισον Τούρινγκ ή Τιούρινγκ(Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912
– 7 Ιουνίου 1954) ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής,
κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος.
Θεωρείται ο «πατέρας της
επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο
γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά
και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στο λεγόμενο τεστ Τούρινγκ, την οποία
πρότεινε το 1950: έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία
μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.
Έσπασε τους κώδικες της κρυπτογραφικής μηχανής «Αίνιγμα»
Όταν
κατασκευάστηκε από άλλους επιστήμονες, το 1950, η πρώτη έκδοση της
«Αυτόματης Υπολογιστικής Μηχανής» του Τούρινγκ, ήταν ο πιο γρήγορος
υπολογιστής στον κόσμο. «Η εφεύρεση του υπολογιστή είναι μια τόσο μεγάλη
συνεισφορά, που φαίνεται παράξενο να επιδιώκεται μια ακόμη μεγαλύτερη.
Ωστόσο, υποθέτω ότι η συνεισφορά του στην αποκρυπτογράφηση των κωδίκων
των ναζί είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο», δήλωσε ο Τζακ
Κόπλαντ, εμπειρογνώμων των μαθηματικών, που έγραψε πολλά βιβλία για τον
Τούρινγκ.
Για το ευρύ κοινό, το μεγαλύτερο από τα όπλα του
Τούρινγκ είναι ότι κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να σπάσει τους
κώδικες της κρυπτογραφικής μηχανής «Αίνιγμα», που χρησιμοποιούσαν οι
ναζί για τις επικοινωνίες τους μέσω των γερμανικών υποβρυχίων στο βόρειο
Ατλαντικό. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβαλε στην ταχύτερη
πτώση του Χίτλερ, ο οποίος διαφορετικά θα παρέμενε στην εξουσία για
ακόμη δύο ή περισσότερα χρόνια.
Μετά τον πόλεμο, ο Τούρινγκ θα
ερευνήσει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και θα ορίσει τα κριτήριά
της, που ακόμη ισχύουν σήμερα: η περίφημη «δοκιμή Τούρινγκ» αποφαίνεται
για την ύπαρξη, ή όχι, «νοημοσύνης», βασιζόμενη στη δυνατότητα μιας
μηχανής για επικοινωνία. Ένας υπολογιστής θα ήταν πράγματι ευφυής εάν,
και μόνο εάν, κάποιος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διακρίνει μεταξύ των
απαντήσεών του και αυτών ενός άλλου ανθρώπου σε γενικές ερωτήσεις.
Με τη «δοκιμή Τούρινγκ» ο βρετανός επιστήμονας συνέβαλε σημαντικά στη
συζήτηση σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, με την καθολική μηχανή
Τούρινγκ, παρείχε μια επίσημη έννοια του αλγορίθμου και της ανάλυσης
των αριθμών, διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση Τούρινγκ, ότι,
δηλαδή, οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο,
είτε ένα υποσύνολο, των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ. Λάτρης της
βιολογίας, ο Τούρινγκ θα εφαρμόσει το μαθηματικό του ταλέντο στη
μορφογένεση, δηλαδή πώς τα ζώα και τα φυτά αναπτύσσουν ορισμένα μοντέλα
μορφών, όπως οι ρίγες της ζέβρας, ή οι κηλίδες της αγελάδας, θεωρίες οι
οποίες ακόμη απασχολούν τους βιολόγους.
Ο Τούρινγκ πέθανε το
1954, 16 μέρες πριν τα 42α γενέθλιά του από δηλητηρίαση από κυάνιο.
Έρευνα προσδιόρισε το θάνατό ως αυτοκτονία, αλλά είναι γνωστό ότι τα
στοιχεία επίσης στηρίζουν την πιθανότητα τυχαίας δηλητηρίασης. Το
Βραβείο Τούρινγκ, η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της
πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.
Πηγές: ΑΠΕ, Wikipedia, ΕΡΤ
Σήμερα 7 Ιουνίου Θεοδότου Άγκυρας, Ζηναιδος μάρτυρος,...
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022
Το λευκό της φύσης
Είναι γνωστό ότι τα λευκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα οποία περιέχουν και χλώριο είναι κάπως αποτελεσματικά. Όμως έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα: τη δυσάρεστη οσμή, που δεν την καλύπτει κανένα πρόσθετο άρωμα. Επιπλέον το χλώριο βλάπτει και το δέρμα, με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» επώδυνα τα χέρια σας, από την συχνή χρήση τους. Επίσης, το χλώριο και τα παρόμοια λευκαντικά, έστω κι αν δεν μυρίζουν ωστόσο σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής, χωρίς διάκριση, βλάπτοντας σημαντικά το περιβάλλον.
Η Φύση βέβαια προσπαθεί να τα εξουδετερώσει, αλλά οι ποσότητες που δέχεται είναι υπερβολικά μεγάλες για τις δυνατότητές της. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος χημικών παραμένει ενεργό και καταστρέφει το περιβάλλον.
Ίσως αγνοείτε ότι υπάρχει ένα ακίνδυνο λευκαντικό, μέσα σε ένα βότανο Το αγριολάπαθο. Με λίγες σταγόνες χυμού του που περιέχει οξαλικό οξύ μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες σκουριάς από λινά και βαμβακερά υφάσματα , επίσης να ξεθωριάσετε λεκέδες από μελάνι. Με την απόσταξη του φυτού παρασκευάζεται ένα φυσικό λευκαντικό, που δεν μολύνει το περιβάλλον αλλά είναι αποτελεσματικό στους λεκέδες.
Η σαπωναρία, ένα άλλο βότανο, περιέχει σαπωνίνες, ήπια φυσικά καθαριστικά, που απομακρύνουν τη βρωμιά με τον αφρό τους. Μπορείτε να φτιάξετε υγρό σαπούνι με την αποξηραμένη ρίζα του φυτού για τον καθαρισμό ευαίσθητων υφασμάτων, όπως τα μάλλινα και οι κουρτίνες σας, αλλά και για την ταπετσαρία σας.
Το υγρό σαπούνι φτιάχνεται ως εξής: λιώνετε ένα κομμάτι αποξηραμμένιις Ρίζας και μουσκεύετε 20 γραμμάρια ρίζας μαζί με δύο φούχτες φρέσκα κοτσάνια του φυτού, σε ένα λίτρο νερό. Αφήνετε το μείγμα όλη τη νύχτα, σε επισμαλτωμένη κατσαρόλα. Το πρωί, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσσει για μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν κρυώσει στραγγίζετε το υγρό με τουλπάνι. Αφού μουσκέψετε σε κρύο νερό τα ευαίσθητα υφάσματά σας, πλύντε τα απαλά με το υγρό σαπούνι και ξεβγάλτε τα, πάντα με κρύο νερό.
Για τις ταπετσαρίες, μουσκέψτε ένα σφουγγάρι στο διάλυμα, στραγγίστε το και τρίψτε ελαφρά. Αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί με την πρώτη, αφήστε να στεγνώσει και επαναλάβετε.
οι πληροφορίες είναι από ένα φυλλάδιο για βότανα από παλιά εφημερίδα (βρείτε και τις αναρτήσεις για τα δυο βότανα στην ετικέτα Φύση)
Τάρτα γλυκοκολοκύθας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Αλεύρι για κρητικό φύλλο και πίτες ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 250 γρ
Βούτυρο: 125 γρ. (1/2 πακέτο)
Γιαούρτι στραγγιστό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ: 100 γρ. (1/2 κούπα)
Αυγό: 1
Αλάτι: 2,5 γρ. (1 κουταλάκι)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Κολοκύθα χοντροτριμμένη: 500 γρ. (3 & 1/3 κούπες)
Κρεμμύδια Ψιλοκομμένα: 1
Πράσα ψιλοκομμένα: 1
Καρότο τριμμένο: 1
Ελαιόλαδο Εξαιρετικά παρθένο ΑΒΕΑ: 60 γρ. (114 κούπα)
Φέτα: 250 γρ.
Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ: 60 γρ. (1/4 κούπα)
Άνιθο Ψιλοκομμένα: 60 γρ. (1/2 κούπα)
Αυγά: 2
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη .
Την βάζουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το πράσο και το κρεμμύδι και στην συνέχεια την κολοκύθα με το καρότο μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώναμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την γέμιση με το τυρί
Χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση
Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο της τάρτας και το τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη ταρτιέρα . Την τρυπάμε ελαφρά με το πηρούνι.
Προσθέτουμε την γέμιση της τάρτας και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα.
τη συνταγή βρήκα σε διαφημιστικό φυλλάδιο των επώνυμων προϊόντων που περιέχει .