Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου 

μια πρόταση από τον Ηλία Μαμαλάκη


Πόσο έχουν λείψει τα παραμύθια από τη ζωή μας... και πόσο χάρηκα όταν ήρθε στα χέρια μου ετούτο το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ.

Μια μέρα του χειμώνα ο κύριος Αγησίλαγος, βραβευμένος μάγειρας, αποφασίζει να φτιάξει μουστοκούλουρα. Βγαίνοντας να αναζητήσει μούστο από τον Τσαμπίκο, το γίδι τον αμπελουργό και τον οινοποιό τον Λάκη το Φροίνο βρίσκεται σε μια περιπλάνηση κατά την οποία μαθαίνει τα πάντα γύρω από την καλλιέργεια των αμπελιών, τα μηχανήματα ενός οινοποιείου, την οινοποίηση, εμφιάλωση, τις εποχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμπελιού...

Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Κτήματος Γεροβασιλείου, σε μια προσπάθεια να μυήσει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο του αμπελιού και του σταφυλιού. Με ποιηματάκια όπως:

«.„κάθισε λίγο, θαύμασε, τα αμπέλια πώς ανθίζουν Σσσώπασε λίγο κι άκουσε, στ' αλήθεια ψιθυρίζουν» ο κόσμος της οινοποίησης γίνεται πιο προσιτός στα παιδιά.

Εύγε σε τέτοιες πρωτοβουλίες!

Σαπωναρία

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

ένα λευκαντικό βότανο από το φυλλάδιο "Τα βότανα στη ζωή μας"

Ροφός αυγολέμονο

Παραδοσιακή συνταγή από την Λήμνο

Υλικά

(Για 4 άτομα) 

1 ροφός κομμένος οε μερίδες (περίττου 2 κιλά) 

1φλιτζάνι λάδι 

2-3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για το αβγολέμονο 

2 αβγά

χυμός από 2 λεμόνια

1/2 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι. ηροσΟέτετε τις ντομάτες, το ψάρι, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι κα: βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ψάρι και να μείνει με το λάδι του.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο λίγο περίπου μισό φλιτζάνι από τον ζωμό του ψαριού. Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό και το ανακινείτε να πάει παντού μέσα στην κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Σήμερα 19 Μαΐου Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος,

Σταφυλίνακες στον μύλο....
Σταφυλίνακες στον μύλο....

 Σήμερα 19 Μαΐου Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, Αγίων Θεογνώστου και Θεοκτίστου οσιομαρτύρων, Αγίου Μενάνδρου

Χρόνια πολλά!!

Πατρίκιος, Πατρικία,  Θεόγνωστος,Θεογνωσία, Θεόκτιστος,Μένανδρος

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας


Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας

τα... φυλακισμένα τριαντάφυλλα...

Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας

Χρόνια Πολλά!!!

Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή,Γαλάτεια, ΓαλατίαΦαεινός, Φαεινή
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Σήμερα 17 Μαϊου Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων

τηλέγραφος ανθισμένος στη Ιεράπετρα φ Μ.Κυμάκη
 

Σήμερα 17 Μαϊου Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων, Αγίου Σολόχωνος του μάρτυρος

Χρόνια Πολλά!!!

Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Σόλων, Σολόχων

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας
 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Μεταξύ μας.....

Από το σημειωματάριο της Βέρας....


 ΠΡΟΧΘΕΣ είδα καί άκουσα ένα περιεργότατο συνδυασμό. Μιά μπουκάλα ουίσκυ που τραγουδούσε (συνήθως τραγουδά αύτός πού πίνει). Τρανζίστορ γιαπωνέζικο χωμένο σέ μικρόσωμη κόπια άπό άληθινή μπουκάλα άποτελεί χαριτωμένο δώρο ίδίως γιά σπίτι που έχει μπάρ.


ΤΟ ΛΕΥΚΟ έξαφανίζεται καί είναι στιγμές πού πραγματικά έπιθυμεί  κανείς νά δή καί μέσα σέ σπίτι ένα ώραίο λινό σιδερωμένο κολλαριστό κατάλευκο τραπεζομάντηλο. Άλλά πού !; "Οχι μόνον τραπεζομάντηλα, άλλά και σεντόνια, πετσέτες και άσπρόρρουχα ακόμη μεταβάλλονται σε χρωματιστά.


Η ΚΟΜΨΟΤΑΤΗ πρέσβειρα τής Γαλλίας Κα Έρδέ Άλφάν, πού βασίλευε στήν 0ύάσιγκτον τόσα χρόνια, Εφθασε στό Παρίσι και έκεί έπιασε δουλειά. Άνέλαβε τήν διευθυνση πωλήσεων στόν μεγάλο οίκο ραπτικής τού Πιέρ Καρντέν (κανεις δέν ξέρει τις άντιδράσεις τής κας Ζάν Μορώ)


ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Μιά γνωστή μου κυρία γεμίζει τά άδεια μπουκαλάκια λάκκας μέ μπύρα και έπιμένει ότι τακτοποιεί την κτενισιά της θαυμάσια μέ αύτό τό σύστημα


ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ, γραφουν οί Αμερικανοί γιά τήν μικρόσωμη Άγγλίδα πριγκίπισσα, άλλά καί περιέργως κακοντυμένη, πότε λίγο, πότε πολύ, σχεδόν πάντα περίεργα καί όχι κολακευτικά.  H άλήθεια είναι ότι, στήν άγγλική Αύλή τουλάχιστον, ή μόνη πάντοτε κομψή είναι ή δική μας πριγκίπισσα Μαρίνα.


ΤΕΣΣΑΡΕΣ κοσμικές μαγείρισσες κάνουν χρυσές δουλειές στό Λονδίνο. Νέες «ντέμπς» μέ πραγματικό ταλέντο στήν μαγειρική παίρνουν παραγγελίες και μαγειρεύουν, είτε στό δικό τους σπίτι, είτε σέ ξένο άναπληρώνοντας τήν κυρία τού σπιτιού.


ΔΙΑΒΑΣΑ στήν «Βόγκ» μιά μικρή «αvακοίνωση» όπου διαφημίζεται τό ξενοδοχείο «Κίγκ Μίνος». Καί λέει, σωστά, ότι είναι πρώτης τάξεως, άλλά προσθέτει περιέργως, σάν κυριωτέρα του άρετή, ότι βρίσκεται λίγα λεπτά πεζή άπό Τό "Έθνικό Μουσείο"


ΥΠΝΟΣ...  ή μάλλον άϋπνία. Μέγα πρόβλημα τής έποχής μας, τού οποίου υποκριτικά ύπερβάλλουν τήν σημασία οί αμέτρητοι έμποροι ύπνωτικών και  καθησυχαστικών καί διαφόρων συγγενικών φαρμάκων. Στήν πραγματικότητα ό φόβος τής άϋπνίας είναι πολύ πιο επικίνδυνος απο τις  μειωμενες  ώρες ύπνου διότι δεν έχει ακόμη οριστικά αποφανθεί ή Ιατρική πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται στόν άνθρωπο. Τό βέβαιον είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δέν χρειάζονται τόν ίδιο άριθμό ωρών ύπνου γιά νά είναι ύγιέστατοι,


ΛΑΘΟΣ... Ή γαλλική φίρμα πού γεμίζει τήν Εύρώπη γιαούρτια λέγεται "Ντανόνι" καί όχι «Μανοτέ», όπως τήν θέλησε τό τυπογραφείο.


ΘΥΜΑΣΤΕ τόν κ, Πιέρ Ζακιγιάρ που διηύθυνε τό Χίλτον; Προβιβάστηκε και άναλαμβάνει τώρα τήν διεύθυνση τών νεωτέρων και πλέον ύπερηφάνων διδύμων Χίλτον πού στήνονται στό Παρίσι, "Ενα μέσα στήν πόλη, τό πρώτο καινούργιο ξενοδοχείο πού άποκτά ή γαλλική πρωτεύουσα εδώ και 32 χρόνια, καί ένα Όρλύ. Έφ'ώ και το  ενδιαφέρον είναι μέγιστον...


Απο το ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΟΥ... "Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στόν άνθρωπο καί στόν σκύλο, (είπε ο Μάρκ Τουαίν). 'H κυριώτερη είναι ότι, άν περιμαζέψης έναν αδέσποτο σκύλο καί τόν κάνης ευτυχισμένο αυτός δέν θά σε δαγκώση»,


Ένα δείγμα απο στήλη περιοδικού του 1965

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Σήμερα 16 Μαΐου...


Σήμερα 16 Μαΐου
Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού και των συν αυτοίς, Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων

Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Το πιτσιρίκι Λέρος

 

Αυτή είναι η γνήσια παραδοσιακή τέχνη ...  Συγχαρητήρια!

Καλαμάρια γεμιστά

Παραδοσιακό φαγητό απο την Χίο

ΥΛΙΚΑ 

(Για 4 άτομα)


1 κιλό καλαμαράκια/


1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο/


2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο/


400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα/


2 κουτ. σούπας κουκουνάρι/


1/2 φλιτζάνι ρύζι/


1/2 φλιτζάνι λάδι και 4 κ. σούπας ακόμα/


λάδι για τηγανισμα/


αλάτι πιπέρι/


χυμός 1 λεμονιου/


ένα τρίτο φλιτζανιού άσπρο ξηρό κρασί/


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένετε τα καλαμαράκια μέσα και έξω κάτω από νερό της βρύσης.


 Ξεχωρίζετε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβετε.


 Ζεσταίνετε 4 κουτ.σούπας λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.


 Ρίχνετε τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα.


 Προσθέτετε τα μισά ντοματάκια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τα κουκουνάρια αλάτι και πιπέρι.


 Βράζετε τη γέμιση για 5 ' - 6 '


Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνετε με 1 οδοντογλυφίδα για να μη φύγει η γέμιση με το ψήσιμο.


Ζεσταίνετε λίγο λάδι και τηγανίζετε τα καλαμαράκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.


Τα μεταφέρετε σε ένα ταψάκι, τα περιχύνετε με τα υπόλοιπα ντοματάκια,  κ' το λάδι, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.


Καλή επιτυχία!