Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Σήμερα 5 Μαρτίου Αγίου Κόνωνος, Αγίου Αρχέλαου...

το στεφάνι του Χριστού (φ.Μ.Κυμάκη)
το στεφάνι του Χριστού (φ.Μ.Κυμάκη)

Σήμερα  5 Μαρτίου Αγίου Κόνωνος, Οσίου Μάρκου, Αγίου Αρχέλαου


Χρόνια Πολλά!
Αρχέλαος , Κόνων, 

Για μεγέθυνση ροδάκ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αντζουγιόπιτσα

Αντζουγιόπιτσα
Αντζουγιόπιτσα

 

Μήπως σας αρέσει η πίτσα αλλά αποφεύγετε τα αλλαντικά;  

Έχω κάτι για εσάς.

Σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ βρήκα μια ωραία συνταγή για πίτσα με αντζούγιες.

Θεωρώ , όσο μπορώ να φανταστώ,  θα είναι νόστιμη και αρκετά πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή.  Την παραθέτω για να την δοκιμάσουμε ...

ΥΛΙΚΑ

 Για τη ζύμη 

Νερό (χλιαρό): 290 γραμμ. (1 & 1/5 κούπας) 

Μείγμα για Πίτσα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ: 500 γραμμ. (1/2 Πακέτο)

Ελαιόλαδο Εξαιρετικά Παρθένο ΑΒΕΑ: 35 γραμμ. (2 & 1/2 κουταλιές)

Για το γαρνίρισμα

Ντομάτες: 8 ντομάτες 

Τυρί σε φέτες: 100 γραμμ..

Αντζούγιες σε ελαιόλαδο: 10 τμχ

Ρίγανη: 7 γραμμ. (1 & 1/2 κουταλάκι)

Ελαιόλαδο Εξαιρετικά Παρθένο ΑΒΕΑ: 3 κουταλιές

Τώρα η εκτέλεση είναι απλή και διασκεδαστική

Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  (μαζί κι εμείς - μου αρέσουν οι συνταγές με διάλλειμμα ) 

για 30 λεπτά και στη συνέχεια την πλάθουμε λίγο μέχρι να φύγει ο αέρας.

Με τον πλάστη ανοίγουμε δύο ζυμάρια στρογγυλά και λεπτά . 

Αφαιρούμε την Φλούδα της τομάτας και την κόβουμε στη μέση και τις απλώνουμε πάνω στην πίτσα, 

Απλώνουμε το τυρί και τις αντζούγιες, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο,

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20,30 λεπτά, - περίπου

Καλή Επιτυχία!!!

Σήμερα 4 Μαρτίου Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου

Γραμματόσημο  ΕΛΤΑ - ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ
Γραμματόσημο  ΕΛΤΑ - ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ

Σήμερα 4 Μαρτίου Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου


Χρόνια Πολλά!
Γεράσιμος Γερασιμούλα

Για μεγέθυνση ροδάκι

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Σήμερα 3 Μαρτίου Αγίου Κλεονίκου , Αγίου Θεοδωρήτου

από την συλεκτική σειρά ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (φ.Μ.Κυμάκη)
από την συλεκτική σειρά ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (φ.Μ.Κυμάκη)

  Μονή Φιλοθέου - παράσταση βασισμένη στην αντίστοιχη ξυλογραφία - έργο του χαράκτη Γ.Μόσχου

 Σήμερα 3 Μαρτίου 

Αγίου Κλεονίκου , Αγίου Θεοδωρήτου

Χρόνια πολλά !!

Κλεόνικος, Θεοδώρητος

για μεγέθυνση ροδάκι

 

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Νικόλαος Τσελεμεντές


 

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (2 Μαρτίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958) ήταν Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ού αιώνα. Η οικογένεια του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. 

Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου "Ακταίον" στο Νέο Φάληρο.

Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. 

Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Επηρεασμένος απ' τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία.

Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. από την βικιπαίδεια

Κινγκ Κονγκ

King Kong Fay Wray 1933.jpg

Ο Κινγκ Κονγκ (αγγλικά:King Kong) είναι ένα κινηματογραφικό τέρας, που προέρχεται απο ταινίες, το οποίο μοιάζει με έναν τεράστιο γορίλα, κι έχει εμφανιστεί σε διάφορα μέσα από το 1933.

 Έχει χαρακτηριστεί ως Το όγδοο θαύμα του κόσμου, μια φράση που χρησιμοποιείται πολύ στις ταινίες που έχει εμφανιστεί. Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα της ταινίας King Kong του 1933 από την RKO Pictures, με την πρεμιέρα της ταινίας να πραγματοποιείται δύο μήνες αργότερα. 

Η ίδια η ταινία αντιμετωπίστηκε με καλό μάτι από την αρχική της κυκλοφορία ως και τις επανακυκλοφορίες της. Μια συνέχεια ακολούθησε γρήγορα, την ίδια χρονιά, με τον τίτλο The Son of Kong, με τον Μικρό Κονγκ. Στη δεκαετία του 1960, η Toho παρήγαγε μια ταινία με τον Κινγκ Κονγκ να συγκρούεται με τον Γκοντζίλα της Toho, με τίτλο King Kong εναντίον Ο Godzilla (1962), και μια άλλη ταινία με τον Κινγκ Κονγκ, με τίτλο King Kong Escapes (1967), με βάση το The King Kong Show (1966-1969) από την Rankin / Bass Productions. 

Το 1976, ο Ντίνο ντε Λαουρέντις δημιούργησε ένα μοντέρνο remake της αρχικής ταινίας με σκηνοθέτη τον Τζον Γκουίλερμιν. Μια συνέχεια, με τίτλο ο Κινγκ Κονγκ Ζει, ακολούθησε μια δεκαετία αργότερα με μια Θηλυκιά Kong. Ένα άλλο remake του πρωτότυπου, που αυτή τη φορά διαδραματίζεται το 1933, κυκλοφόρησε το 2005 από τον σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον.

Η πιο πρόσφατη ταινία με τον Κινγκ Κονγκ είναι η ταινία, Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου (2017), που διαδραματίζεται το 1973,και είναι μέρος του MonsterVerse της Legendary Entertainment,το οποίο ξεκίνησε με την επανεκκίνηση του Godzilla το 2014. Μια συνέχεια, με τίτλο Godzilla Vs Κong, όπου για άλλη μια φορά, οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες συναντιούνται και συγκρούονται, προγραμματίζεται για το 2021.

Ο χαρακτήρας του King Kong έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα εικονίδια ταινιών στον κόσμο, έχοντας εμπνεύσει μια σειρά από sequels, remakes, spin-off, μιμητές, παρωδίες, κινούμενα σχέδια, βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, βόλτες σε θεματικά πάρκά και μια θεατρική παράσταση. Ο ρόλος του στις διάφορες αφηγήσεις ποικίλλει, από ένα εξωφρενικό τέρας έως ένας τραγικός αντιήρωας.

από τη βικιπαίδεια

Σήμερα 2 Μαρτίου Αγίας Ευθαλείας της μάρτυρος, Αγίου Ησύχιου συγκλητικού...

μια ζωγραφιά από κάποια εφαρμογή (φ.Μ.Κυμάκη)
ένας πίνακας που έφτιαξα με την βοήθεια της εφαρμογής

Σήμερα 2 Μαρτίου 

Αγίας Ευθαλίας της μάρτυρος, Αγίου Ησύχιου συγκλητικού

Χρόνια Πολλά!!!

Ευθαλία , Θάλεια,

για μεγέθυνση ροδάκι

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ


Σήμερα 1 Μαρτίου Αγίας Ευδοκίας Οσιομάρτυρος,...

Σήμερα 1Μαρτίου 
Αγίας Ευδοκίας Οσιομάρτυρος, Αγίου Παρασκευά Νεομάρτυρος , Αγίου Χαρισίου Μάρτυρος
Χρόνια πολλά!!
Ευδοκία, Παράσχος,Πάρης Χαρίσιος,Χαρίσα

Για μεγέθυνση ροδάκι

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

μπισκοτάκια σαβουαγιάρ

φωτ.από έντυπο
φωτ.από έντυπο

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια πολύ εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε νόστιμα μπισκοτάκια σαβουαγιάρ.

Θα τα χρειαστούμε για τον καφέ μας το τσάι μας ή το γάλα μας ή σκέτα για την λιγούρα μας

Τα υλικά είναι : 

4 αυγά

100 γραμμάρια  ζάχαρη

50 γραμμάρια κορν φλάουρ

50 γραμμάρια αλεύρι

άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Πώς θα τα φτιάξουμε:  

Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη σε μίξερ μέχρι να γίνει η μαρέγκα.

Όταν τελειώσει το mixing  προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το κορνφλάουρ κοσκινίζοντας 

Ανακατεύουμε απαλά καθώς προσθέτουμε και τους κρόκους 

Όταν γίνει ομοιόμορφο το μείγμα το βάζουμε σε κορνέ και φτιάχνουμε μπαστουνάκια πάνω σε λαδόκολα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 200 βαθμούς για 15  λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά τα πασπαλίζουμε με την άχνη.

Καλή επιτυχία!