Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Βλήτα με φέτα...

Βλήτα με φέτα στο τηγάνι

Βλήτα με φέτα... από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μικρές ανακαλύψεις...

Τα βλήτα είναι ίσως τα πιο αδιάφορα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Αποκαλούνται και κουτόχορτο και μεταφορικά όσοι δεν έχουν καλή αντίληψη αποκαλούνται και βλήτα. Παρά ταύτα, και το πιο κουτό χόρτο έχει τις αναλαμπές της εξυπνάδας του. 

Οι βαθείς γνώστες της λαϊκής κουζίνας τα βράζουν ταυτόχρονα με ένα ματσάκι στίφνο (τον βρίσκετε στη λαϊκή). Ένα χορταρικό πικρό που ανακατεμένο με το βλήτο δίνει μια εξαιρετική ισορροπία. 

Στα ορεινά της Ελλάδας που ταξίδεψα πρόσφατα το κάνουν τσιγαριστό, δίνοντάς του μια εντελώς ξεχωριστή άποψη, που το κάνει ένα πλούσιο κυρίως πιάτο.

Υλικά για 5 άτομα

1 κιλό βρασμένα βλήτα 

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 

4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

150 γραμμ, φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. 

Αμέσως μετά ρίχνετε τα βλήτα και τα σοτάρετε δυναμώνοντας ελαφρά τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίστε το ανακάτεμα τουλάχιστον για 5-10 λεπτά. Ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε κομματάκια και συνεχίστε το ανακάτεμα ακόμα νια 2-3 λεπτά. 

Τα βλήτα σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σημείωση:

Α. Παρά την απλότητά της, η συνταγή μπορεί να αξιοποιήσει πολύ δυναμικά τα χθεσινά γλιτσιασμένα βλήτα, που έτσι κι αλλιώς τα προορίζατε για πέταμα.

B. Εάν θέλετε την ώρα που σοτάρετε το στο βούτυρο, ρίξτε μέσα και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα βλήτα σας θα κοκκινίσουν και θα πάρουν μία άλλη διάσταση.

Γ. Μην πιείτε τίποτα με τα βλήτα. Αν όμως μετά το φαγητό ακολουθήσει κανένα παϊδάκι στα κάρβουνα, τότε ένα Ξυνόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας είναι ότι πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου