Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Σαραγλί Ξάνθης

Σαραγλί Ξάνθης
Σαραγλί Ξάνθης
Μια συνταγή για γλυκό της Σαρακοστής από το φυλλάδιο με τη συλλογή της Μ.Παναγάκου που έχει νηστήσιμα απ όλη την Ελλάδα


Σαραγλί Ξάνθης

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 40-45 ΚΟΜΜΛΤΙΑ:

1 κιλό καρυδόψιχα

1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά

4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ. γλ. κανέλλα σε σκόνη

1/2 κ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

1 ποτήρι ζάχαρη

6 κ.σ κονιάκ

1 ποτήρι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων


Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

1 φλούδα λεμόνι,

1 ξύλο κανέλλας,

5-6 γαριφαλάκια

χυμό από 1/2 λεμόνι


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

1. Χοντροκόβουμε τα καρύδια και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρίφαλο. Ραντίζουμε το μείγμα με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

2. Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο φύλλα, λαδωμένα ένα ένα καί πασπαλίζουμε αρκετό από το μείγμα της καρυδόψιχας. Στρώνουμε άλλο 4 φύλλα, λαδωμένα το καθένα και πασπαλισμένα με το μείγμα του καρυδιού ανάμεσά τους.

3. Τυλίγουμε όλα τα φύλλα σε σφικτό ρολό και κολλάμε με λίγο νεράκι. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε κομμάτια 3-4 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν το υλικά μος.

4. Βάζουμε τo υπόλοιπο λάδι νο κόψει και ρίχνουμε από 1 γεμάτη κουταλιά πάνω σε κάθε κομμάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω και ψήνουμε για 40-45'. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.

5. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10' (αφού πάρει βράση) και ξαφρίζουμε τον αφρό του. Πρέπει τα σαραγλί μας να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

Σερβίρουμε τα σαραγλί όλο τον χρόνο και όχι μόνο τις νηστείες, γιατί είναι γλυκό υγιεινό και ευπαρουσίαστο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στην ετοιμασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου