Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Σειρά  ΕΛΤΑ   ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ
Σειρά  ΕΛΤΑ   ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ

Κείμενο από ένθετο φυλλάδιο εφημερίδας 2008 προσαρμοσμένο χρονικά.

Στην έκδοση μοναδικών συλλεκτικών Σειρών Γaομματοσήμων για το 'Αγιον 'Ορος προχώρησαν το 2008 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με στόχο να προβάλουν την ιστορική ορθόδοξη παράδοσή μας και να αναδείξουν τους μοναδικούς θησαυρούς που φυλάσσονται ανά τους αιώνες στο «Περιβόλι της Παναγιάς».

Μέσα από τις σειρές αυτές, αναδεικνύεται η παγκόσμια ιστορία των Ιερών Μονών, η αρχιτεκτονική τους, τα σπάνια χειρόγραφα-κειμήλια και τα ιερά σκεύη, ο τρόπος ζωής, η xλωρίδα και η πανίδα και γενικότερα οι φυσικές ομορφιές της περιοχής. Δίδεται επίσης η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει το  Άγιον Όρος ως αυτοδιοίκητο τμήμα της ελληνικής επικράτειας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής πολιτιστικής και θρησκευτικήςζωής. 

Κατά τη διάρκεια του έτους 2008  κυκλοφόρησαν πέντε σειρές γραμματοσήμων, οι οποίες  παρουσιάζουν είκοσι Ιερές Μονές που λειτουργούν στο Άγιον Όρος, με παραστάσεις βασισμένες στις αντίστοιχες ξυλογραφίες-έργο του γνωστού χαράκτη Γ. Μόσχου, τα οποία φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, και θα «χωροθετείται» η περιοχή μέσα από γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως το Χάρτη της χερσονήσου του Αγίου Όρους, που αποτελεί μέρος της Χάρτας του Ρήγα, τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, τους αυτοκράτορες Τσιμισκή  και Φωκά που παραχώρησαν τα προνόμια στο Άγιον Όρος, και τη ράβδο του Πρωτοεπιστάτη ως σύμβολο Εξουσίας και ενότητος του Αγίου  Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου