Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Η μυρωδιά του λιβανιού...

το κρητικό έθιμο για τα κόλυβα Μ.Κυμάκη
"Η μυρωδιά του λιβανιού.....  το κρητικό έθιμο για τα κόλυβα  (φ.Μ.Κυμάκη)


"Η μυρωδιά του λιβανιού και η αψά του φαγητού να ανέβουν στην επουράνιο βασιλεία να χορτάσουν οι ψυχές"


Αυτή τη φράση λέμε όταν φτιάχνουμε κόλλυβα . Καθώς τα στολίζουμε ή όταν τελειώσουμε και  δίπλα έχουμε λίγη πρασινάδα, λίγο κρασί που θα το πιούμε μετά, και το θυμιατό να καίει.

Αυτό είναι ένα κρητικό έθιμο που σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν στην Αγία Βαρβάρα και ίσως και σε άλλα χωριά του Ν. Ηρακλείου..

Σήμερα έφτιαξα πρώτη φορά κόλλυβα μόνη μου. Πήρα έτοιμα για τον κόσμο και έφτιαξα μόνη μου τα της οικογενείας . Ευχαριστώ την ξαδέρφη μας Σπυριδούλα για τις οδηγίες και μια φίλη τη Μαρία που μου ανέφερε και το παραπάνω έθιμο . Επίσης μου είπε ότι  αν θέλουμε το ζουμί  δεν το πετούν αλλά το φτιάχνουν χυλό δηλ. το βράζουν βάζοντας μέσα κάποια υλικά σαν αυτά που θα μπουν κ στα κόλυβα δηλ. ξηρούς καρπούς σταφίδες ρόγδι κανελλογαρύφαλο και αλεύρι και γίνεται χυλός που τρωγοπίνεται ως επιδόρπιο.

Τελικά διαπίστωσα ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο . Αυτό που έχει σημασία να στεγνώσουν καλά τα κόλλυβα πριν τα ενώσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Θα σας κάνω μια μικρή περιγραφή.

Χρησιμοποίησα αποφλυομένο σιτάρι της 3α   Από βραδύς 250 γρ σιτάρι το καθάρισα σαν τα όσπρια σε ένα δίσκο . Πρέπει να περάσει τρείς φορές απ τα χέρια . Μετά το έπλυνα χύνοντας το νερό τρείς φορές και τέλος σε καθαρό νερό το άφησα να μουλιάσει μέχρι το πρωί.

Το πρωί το έβρασα στη χύτρα 20 λεπτά μετά το σφύριγμα με χαμηλωμένη θερμοκρασία. Στη συνέχεια  το σούρωσα το ξέπλυνα με κρύο νερό  και το άπλωσα πάνω σε πετσέτα μέσα σε μεγάλο ταψί . Από τις εννέα έως τις δυο η ώρα κάθε μια ώρα άλλαζα την πετσέτα.

Εν τω μεταξύ είχα ετοιμάσει κοντά όλα τα υλικά που είναι τα εξής    

καβουρδισμένο αλεύρι και σουσάμι, 

ψιλοκομμένο δυόσμο, 

χοντροαλεσμένα καρύδια κ ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα, 

τριμμένη φρυγανιά , σταφίδες ρόγδι,  και κανελογαρύφαλο σε σκόνη (αναλ. 4 κανέλα 1  γαρύφαλο)

αυτά μπαίνουν και ανακατεύονται με το σιτάρι . 

Οι ποσότητες είναι στην κρίση μας με το μάτι πάνω κάτω μια χούφτα 

Όταν τα βάλουμε στην πιατέλα τα πιέζουμε βάζοντας μια λαδόκολλα ομοιόμορφα να ενωθεί καλά όλο το μείγμα και να είναι παντού η ίδια ποσότητα .  

Στη συνέχεια καλύπτουμε πρώτα με το πατούδο (αλεσμένο στραγάλι) και απο πάνω με άχνη ζάχαρη  κοσκινίζοντας. 

Πατάμε πάλι με την λαδόκολλα και στο τέλος στολίζουμε. Αν υπάρχει χρόνος μπορούμε να κάνομε αριστουργήματα στολισμού. ΄Εγώ δεν είχα χρόνο κι έκανα μόνο ένα σταυρό με ολόκληρα αμύγδαλα  και γύρω γύρω ρόδι.  Για πρώτη φορά  έγιναν ωραία τα κόλλυβα  και μάλλον θα το καθιερώσω.

Ελπίζω να σας έβαλα ιδέες...Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου