Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Σουσαμόπιτα Αλεξανδρουπόλεως

Μια συνταγή της Σαρακοστής απο τη συλλογη της Μαίρης Παναγάκου απο ένα παλιό ένθετο φυλλαδιο.

Σουσαμόπιτα από την Αλεξανδρούπολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20-25 ΚΟΜΜΑΤΙΑ:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά/
1/2 κιλό σουσάμι καλά καβουρδισμένο/
1 1/2 φλ. τσ. σησαμέλαιο/
1 κ. γλ. κανέλλα σε σκόνη/
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη/
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη/
2 κ.σ. σουσάμι για γαρνιτούρα/

Υλικά για το σιρόπι:
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. μέλι
2 κ.σ. κονιάκ
1 ξύλο κανέλλας και 5-6 γαριφαλάκια

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1 . Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι και αφήνουμε να καβουρδιστεί αρκετά. Όταν κρυώσει, το ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τη φρυγανιά, 

2. Αλείφουμε με σησαμέλαιο ένα ταψί Νο 30 και απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας αλειμμένα
επίσης με σησαμέλαιο το καθένα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα επάνω τους και συνεχίζουμε, με άλλο ένα φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα από το μείγμα του σουσαμιού.

 3. Συνεχίζουμε με φύλλο, μείγμα, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνουμε με 3 φύλλα αλειμμένα με σησαμέλαιο μεταξύ τους.

4. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το σησαμέλαιο να κάψει καλά. Ρίχνουμε το καυτό σησαμέλαιο στην επιφάνεια της σουσαμόπιτας, Θα πρέπει το φύλλο να ασπρίσει τη στιγμή που θα το ρίξουμε. Πασπαλίζουμε με το ακαβούρδιστο σουσάμι.

5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω και ψήνουμε για 15'. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς για 30' ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη σουσαμόπιτα να κρυώσει. 6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να βράσει για 5-6 λεπτά και μετά ρίχνουμε το μέλι. Βράζουμε γιο ακόμα 2-3', ξαφρίζοντας αν χρειαστεί και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε 5' να αρωματιστεί το σιρόπι και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε το ιδιαίτερο αυτό θρακιώτικο γλυκό με σπιτικό λικέρ, αρωματικό τσάι ή παγωμένη σπιτική λεμονάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου