Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Φυσικά εντομοαπωθητικά



Αυτό το άρθρο έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη βοήθεια που μπορούμε να έχουμε απο τα βότανα

Η ΦΥΣΗ έχει τους δικούς της τρόπους να απωθεί τα έντομα, που πολύ συχνά γίνονται ενοχλητικά.

Η φύση συνήθως δεν σκοτώνει. Αλλά και τις λίγες φορές που το κάνει, σπάνια παραβιάζει το πλαίσιο της φυσικής επιλογής ή των διατροφικών αναγκών ενός πληθιοσμού ατόμων της.
Ο άνθρωπος, δυστυχώς, δεν ακολουθεί την τακτική της φύσης: σκοτώνει είτε για το συμφέρον του ή επειδή ενοχλείται. Θέλει μάλιστα άμεσα αποτελεσματικούς τρόπους. Αυτό όμως συνεπάγεται τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας, αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος με κάθε είδους χημικές ουσίες.

Φυσικά εντομοαπωθητικά

Τα φυτά, εκτός από τα δηλητήρια που διαθέτουν για την προστασία τους - και τα οποία τα ζώα τα γνωρίζουν και τα αποφεύγουν - έχουν και μερικές εντομοαπωθητικές ουσίες, που είναι αποτελεσματικές και τα προφυλάσσουν. Για παράδειγμα, η σκόνη των λουλουδιών του πύρεθρου βλάπτει μόνο τα έντομα, τα ερπετά και τα ψάρια.
Ένα άλλο εντομοαπωθητικό φυτό είναι π Ινούλα, της οποίας οι ρίζες προσελκύουν τις μύγες και. λόγω της κολλητικής ουσίας που περιέχουν, τις παγιδεύουν. Επίσης, ο βασιλικός, με το θαυμάσιο άρωμα του, διώχνει τα κουνούπια τις μύγες. Δεν τον χρησιμοποιούσαν λοιπόν οι παλιοί μόνο για τιιν ομορφιά και το άρωμά του... Είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε κι εμείς ένα φυσικό τρόπο απώθησης των εντόμων. Υπάρχουν πολλοί, κι εδώ θα αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Για τις μύγες

Τώρα το καλοκαίρι, κρεμάστε ματσάκια εντομοαπωθητικών φυτών στο σπίτι σας ή βάλτε στα περβάζια των παραθύρων σας γλαστράκια με αρωματικά βότανα (βασιλικό, μέντα, δεντρολίβανο, τανάτσετο, φλισκούνι - που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική.

Για τα μυρμήγκια

Αλείψτε τις γωνιές και τις χαραμάδες με αφέψημα φύλλων καρυδιάς. Επίσης, Το μοσχοκάρυδο απωθεί αρκετά είδη εντόμων των ντουλαπιών ή της αποθήκης σας.

Για το σκόρο

Βάλτε αποξηραμένα κλαδάκια αψιθιάς, αρτεμισίας, δεντρολίβανου, θυμαριού ή λεβάντας ανάμεσα στα μάλλινα και στις κουβέρτες σας. Γεμίστε πάνινα σακουλάκια με αυτά τα βότανα αφού τα αποξηράνετε

Όταν βρίσκεστε έξω


Αποφύγετε τα έντομα, αλείφοντας το δέρμα σας με δυνατά αφεψήματα χαμομηλιού, αψιθιάς και λεβάντας ή χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Βρήκα αυτό το άρθρο σε ένα παλιό ένθετο εφημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου