Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Τηγανόψωμα απο την Χαλκίδα

Τηγανόψωμα απο την Χαλκίδα
Τηγανόψωμα απο την Χαλκίδα

 Σε ένα παλιό ένθετο βρήκα συνταγές τις Σαρακοστής 

από την κ. Μαίρη Παναγάκου

 Τηγανόψωμα απο την Χαλκίδα

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ: 

1 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί

67Ο γρ. χλιαρό νερό

18 γρ. μαγιά σε σκόνη

1 κ. γλ. αλάτι

1/4 κ. γλ. ζάχαρη

2-3 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο για το ζυμάρι

 αρκετό λάδι για το τηγάνισμα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Βάζουμε σε πήλινη λεκάνη το αλεύρι και στο κέντρο του ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το χλιαρό νερό.         

 Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι, το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και η ζύμη νο είναι μολακή και εύπλαστη,         

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. 

 Μετά από 1/2 ώρα, ξαναζυμώνουμε και ετοιμάζουμε τα τηγανόψωμα.           

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο που θα το ανοίξουμε και ξεκινάμε με το πρώτο μπαλάκι. 

Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο.                

Το αλείφουμε με 1 κ. γλ λάδι κοι απλώνουμε 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο.            

Διπλώνουμε το φύλλο στα τέσσερο ώστε να σκεπαστούν τα κρεμμύδιο,

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρουμε ελαφρά με 1 κ. γλ.  λάδι σε τηγάνι, μέχρι να ξανθύνουν,

Πατάμε και ανοίγουμε το τηγανόψωμο, ώστε να γίνει στρογγυλό και διορθώνουμε με τα χέρια μας.

Ανοίγουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού μια τρυπούλα στο κέντρο. 

Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα ένα ένα γυρίζοντάς τα, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.       

Σερβίρουμε τα τηγανόψωμα ζεστά, με χοντρό αλάτι, με ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου