Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα 8 Φεβρουαρίου Προφήτου Ζαχαρία , Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου...

Ένας όμορφος θάμνος στα  Μάταλα (φ.Μ.Κυμάκη)
Ένας όμορφος θάμνος στα  Μάταλα (φ.Μ.Κυμάκη)

 Σήμερα 8 Φεβρουαρίου

Προφήτη Ζαχαρία, Άγιο Θεόδωρο Στρατηλάτη

 Χρόνια πολλά!! στους εορτάζοντες

Ζαχαρίας Ζαχάρης Ζαχαρένια Ζαχαρούλα Ζαχάρω Μάρθα

Προφήτης Ζαχαρίας φ βικιπαίδεια

Ο Ζαχαρίας (σημαίνει "μνήμη Θεού") είναι πρόσωπο της Αγία Γραφής και παραδοσιακά θεωρείται συγγραφέας του βιβλίου Ζαχαρίας.

 Ήταν ο προφήτης των δυο φυλών του Βασιλείου του Ιούδα και ο ενδέκατος από τους Δώδεκα Μικρούς Προφήτες.

 Η προφητική του δράση ξεκίνησε κατά το δεύτερο έτος της βασιλείας του Δαρείου Α΄, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο το 521 π.Χ. Όπως και ο προφήτης Ιεζεκιήλ, ήταν ιερατικής καταγωγής.

Το βιβλίο του Ζαχαρία εισάγει τον προφήτη σαν γιο του Βερεχία, γιου του Ιδδώ.

Περιλαμβάνει 14 κεφάλαια, στα οποία με προφητείες του παρακινεί τον λαό να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ναού του Θεού που είχε καταστραφεί από τα στρατεύματα του Ναβουχοδονόσορα το 586 π.Χ.

Το μήνυμα του είναι θετικό αφού αναφέρει πως ο Θεός θα αποκαταστήσει το ναό και θα καταστρέψει τους εχθρούς του, οι οποίοι κρατούσαν τον λαό του υποδουλωμένο.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ημέρα εορτής είναι η 8η Φεβρουαρίου αλλά στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία εορτάζεται στις 3 Ιουλίου με τους άλλους Μικρούς Προφήτες. Η δε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά στις 6 Σεπτεμβρίου. 

οι πληροφορίες από την Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CF%87

-----------------------------------

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Συχαιτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. 

Στρατιωτικός στο επάγγελμα διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιον Χριστιανόν.

Όταν ο αυτοκράτορας Λικίνιος επισκέφτηκε την Ηράκλεια είχε την ευκαιρία να δή και να θαυμάσει από κοντά τον Θεόδωρο. Ωστόσο ζήτησε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για αυτόν οι οποίες τον δυσσαρέστησαν τον αυτοκράτορα. Ο Θεόδωρος ήταν Χριστιανός. Αμέσως ο Λικίνιος ζήτησε να του φέρουν τον Θεόδωρο.

Παρά τις πιέσεις με παροτρύνσεις υποσχέσεις και απειλές ο Θεόδωρος έμεινε σταθερός στην πίστη του. Ο Λικίνιος τον καθαίρεσε από το αξίωμά του και διέταξε να τον βασανίσουν.

Όταν ο Θεόδωρος βγήκε σώος από τα φριχτά βασανιστήρια και ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό του κι έτσι ο Θεόδωρος κέρδισε τον στέφανον της αγιότητας.

Η εκκλησία μας τον τιμά στις 8 Φεβρουαρίου.

πληροφορίες από https://www.saint.gr/536/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου