Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα 10 Φεβρουαρίου Χαραλάμπους Ιερομάρτυρος κ Ζήνωνος του ταχυδρόμου...


Αγιος Χαράλαμπος Μουρνιών

Αγιος Χαράλαμπος Μουρνιών


Χρόνια Πολλά στις Μουρνιές Ιεραπέτρας και σε όλους του Μουρνιώτες!

Σήμερα 10 Φεβρουαρίου

Χαραλάμπους Ιερομάρτυρος κ Ζήνωνος του ταχυδρόμου...


Χρόνια Πολλά!!! στους εορτάζοντες
Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης, Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα, Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη
Χαρίλαος, Χάρης
Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα

 
Άγιος Χαράλαμπος
Άγιος Χαράλαμπος (φ.Μ.Κυμάκη)

Ο Άγιος Χαράλαμπος

Ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου.

 Όταν το 198 μΧ ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμόν κατά των χριστιανών ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθή την πίστη του. Ο Άγιος δεν αρνήθηκε την πίστη και επιπλέον του έλεγε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε με βασανιστήρια.

 Ο Λουκιανός οργίσθηκε και προσπάθησε ο ίδιος να τον βασανίσει αλλά δεν κατάφερε τίποτα διότι ξαφνικά δια θαύματος βρέθηκε με κομμένα χέρια . Ο Άγιος επικαλέστηκε τον Θεό να αποκατασταθεί η αρτιμέλειά του πράγμα που έγινε και μπροστά σ αυτό το θαύμα πολλοί δήμιοι πίστεψαν στον αληθινό Θεό .  Φοβισμένος ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία του. 

Αργότερα ο Σεβήρος μη μπορώντας να αντιμετωπισει το θάρρος και την παρρησία του Αγίου διέταξε τον αποκεφαλισμό του σε ηλικία 113 ετών.
 
Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. . Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.πληροφορίες από saint.gr/

---------------------------
 
Όσιος Ζήνων φ.  saint.gr/
 

Ο Όσιος Ζήνων καταγόταν απο την Καισάρεια της Καπαδοκίας και ήταν γυιός πλουσίων αλλά και ενάρετων γονέων.

Επί βασιλέως Ονάλη ήταν διακοσμητής τής αλληλογραφίας του  Παρά το ότι ζούσε σε εποχή αιρέσεων κράτησε σταθερό το φρόνημα της πίστης του.
 Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας ο όσιος βρήκε ένα μεγάλο τάφο , τέτοιους τάφους είχε πολλούς το βουνό της Αντιοχείας,  εγκαταστάθηκε μέσα και με μεγάλη αυστηρότητα καθάριζε την ψυχή του. 
Φορούσε ένα τριμμένο ράσσο και έτρωγε λίγο ψωμί που του έφαιρνε καθε δυο μερες ενας φίλος του Έτσι έλαβε χάρι απ το Θεό και δε βαθια γεραματα παρέδωσε την άγια ψυχή του. πληροφορίες .saint.gr/

Αγιος Χαράλαμπος Μουρνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου