Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Βλήτα με φέτα...

Βλήτα με φέτα στο τηγάνι

Βλήτα με φέτα... από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μικρές ανακαλύψεις...

Τα βλήτα είναι ίσως τα πιο αδιάφορα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Αποκαλούνται και κουτόχορτο και μεταφορικά όσοι δεν έχουν καλή αντίληψη αποκαλούνται και βλήτα. Παρά ταύτα, και το πιο κουτό χόρτο έχει τις αναλαμπές της εξυπνάδας του. 

Οι βαθείς γνώστες της λαϊκής κουζίνας τα βράζουν ταυτόχρονα με ένα ματσάκι στίφνο (τον βρίσκετε στη λαϊκή). Ένα χορταρικό πικρό που ανακατεμένο με το βλήτο δίνει μια εξαιρετική ισορροπία. 

Στα ορεινά της Ελλάδας που ταξίδεψα πρόσφατα το κάνουν τσιγαριστό, δίνοντάς του μια εντελώς ξεχωριστή άποψη, που το κάνει ένα πλούσιο κυρίως πιάτο.

Υλικά για 5 άτομα

1 κιλό βρασμένα βλήτα 

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 

4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

150 γραμμ, φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. 

Αμέσως μετά ρίχνετε τα βλήτα και τα σοτάρετε δυναμώνοντας ελαφρά τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίστε το ανακάτεμα τουλάχιστον για 5-10 λεπτά. Ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε κομματάκια και συνεχίστε το ανακάτεμα ακόμα νια 2-3 λεπτά. 

Τα βλήτα σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σημείωση:

Α. Παρά την απλότητά της, η συνταγή μπορεί να αξιοποιήσει πολύ δυναμικά τα χθεσινά γλιτσιασμένα βλήτα, που έτσι κι αλλιώς τα προορίζατε για πέταμα.

B. Εάν θέλετε την ώρα που σοτάρετε το στο βούτυρο, ρίξτε μέσα και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα βλήτα σας θα κοκκινίσουν και θα πάρουν μία άλλη διάσταση.

Γ. Μην πιείτε τίποτα με τα βλήτα. Αν όμως μετά το φαγητό ακολουθήσει κανένα παϊδάκι στα κάρβουνα, τότε ένα Ξυνόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας είναι ότι πρέπει.

Μια θάλασσα βιβλία...από τον Ψυχογιό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Δεν είναι νέα βιβλία , αλλά μπορείτε να τα βρείτε αν όχι σε βιβλιοπωλεία, σε κάποιο μπαζάρ παλιών βιβλίων ή σε κάποιο παλαιοπωλείο.....στην έσχατη περίπτωση σε δανειστική βιβλιοθήκη...

Σήμερα 20 Μαϊου Αγίου Θαλλελαίου ...

Στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
Στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας φ. Μ.Κυμάκη

Σήμερα 20 Μαϊου Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Χρόνια Πολλά!
Θαλλελαίος, Λυδία, 

για μμεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου

Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου 

μια πρόταση από τον Ηλία Μαμαλάκη


Πόσο έχουν λείψει τα παραμύθια από τη ζωή μας... και πόσο χάρηκα όταν ήρθε στα χέρια μου ετούτο το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ.

Μια μέρα του χειμώνα ο κύριος Αγησίλαγος, βραβευμένος μάγειρας, αποφασίζει να φτιάξει μουστοκούλουρα. Βγαίνοντας να αναζητήσει μούστο από τον Τσαμπίκο, το γίδι τον αμπελουργό και τον οινοποιό τον Λάκη το Φροίνο βρίσκεται σε μια περιπλάνηση κατά την οποία μαθαίνει τα πάντα γύρω από την καλλιέργεια των αμπελιών, τα μηχανήματα ενός οινοποιείου, την οινοποίηση, εμφιάλωση, τις εποχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμπελιού...

Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Κτήματος Γεροβασιλείου, σε μια προσπάθεια να μυήσει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο του αμπελιού και του σταφυλιού. Με ποιηματάκια όπως:

«.„κάθισε λίγο, θαύμασε, τα αμπέλια πώς ανθίζουν Σσσώπασε λίγο κι άκουσε, στ' αλήθεια ψιθυρίζουν» ο κόσμος της οινοποίησης γίνεται πιο προσιτός στα παιδιά.

Εύγε σε τέτοιες πρωτοβουλίες!

Σαπωναρία

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

ένα λευκαντικό βότανο από το φυλλάδιο "Τα βότανα στη ζωή μας"

Ροφός αυγολέμονο

Παραδοσιακή συνταγή από την Λήμνο

Υλικά

(Για 4 άτομα) 

1 ροφός κομμένος οε μερίδες (περίττου 2 κιλά) 

1φλιτζάνι λάδι 

2-3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για το αβγολέμονο 

2 αβγά

χυμός από 2 λεμόνια

1/2 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι. ηροσΟέτετε τις ντομάτες, το ψάρι, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι κα: βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ψάρι και να μείνει με το λάδι του.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο λίγο περίπου μισό φλιτζάνι από τον ζωμό του ψαριού. Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό και το ανακινείτε να πάει παντού μέσα στην κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Σήμερα 19 Μαΐου Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος,

Σταφυλίνακες στον μύλο....
Σταφυλίνακες στον μύλο....

 Σήμερα 19 Μαΐου Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, Αγίων Θεογνώστου και Θεοκτίστου οσιομαρτύρων, Αγίου Μενάνδρου

Χρόνια πολλά!!

Πατρίκιος, Πατρικία,  Θεόγνωστος,Θεογνωσία, Θεόκτιστος,Μένανδρος

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας


Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας

τα... φυλακισμένα τριαντάφυλλα...

Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας

Χρόνια Πολλά!!!

Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή,Γαλάτεια, ΓαλατίαΦαεινός, Φαεινή
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Σήμερα 17 Μαϊου Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων

τηλέγραφος ανθισμένος στη Ιεράπετρα φ Μ.Κυμάκη
 

Σήμερα 17 Μαϊου Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων, Αγίου Σολόχωνος του μάρτυρος

Χρόνια Πολλά!!!

Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Σόλων, Σολόχων

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας
 

για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Μεταξύ μας.....

Από το σημειωματάριο της Βέρας....


 ΠΡΟΧΘΕΣ είδα καί άκουσα ένα περιεργότατο συνδυασμό. Μιά μπουκάλα ουίσκυ που τραγουδούσε (συνήθως τραγουδά αύτός πού πίνει). Τρανζίστορ γιαπωνέζικο χωμένο σέ μικρόσωμη κόπια άπό άληθινή μπουκάλα άποτελεί χαριτωμένο δώρο ίδίως γιά σπίτι που έχει μπάρ.


ΤΟ ΛΕΥΚΟ έξαφανίζεται καί είναι στιγμές πού πραγματικά έπιθυμεί  κανείς νά δή καί μέσα σέ σπίτι ένα ώραίο λινό σιδερωμένο κολλαριστό κατάλευκο τραπεζομάντηλο. Άλλά πού !; "Οχι μόνον τραπεζομάντηλα, άλλά και σεντόνια, πετσέτες και άσπρόρρουχα ακόμη μεταβάλλονται σε χρωματιστά.


Η ΚΟΜΨΟΤΑΤΗ πρέσβειρα τής Γαλλίας Κα Έρδέ Άλφάν, πού βασίλευε στήν 0ύάσιγκτον τόσα χρόνια, Εφθασε στό Παρίσι και έκεί έπιασε δουλειά. Άνέλαβε τήν διευθυνση πωλήσεων στόν μεγάλο οίκο ραπτικής τού Πιέρ Καρντέν (κανεις δέν ξέρει τις άντιδράσεις τής κας Ζάν Μορώ)


ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Μιά γνωστή μου κυρία γεμίζει τά άδεια μπουκαλάκια λάκκας μέ μπύρα και έπιμένει ότι τακτοποιεί την κτενισιά της θαυμάσια μέ αύτό τό σύστημα


ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ, γραφουν οί Αμερικανοί γιά τήν μικρόσωμη Άγγλίδα πριγκίπισσα, άλλά καί περιέργως κακοντυμένη, πότε λίγο, πότε πολύ, σχεδόν πάντα περίεργα καί όχι κολακευτικά.  H άλήθεια είναι ότι, στήν άγγλική Αύλή τουλάχιστον, ή μόνη πάντοτε κομψή είναι ή δική μας πριγκίπισσα Μαρίνα.


ΤΕΣΣΑΡΕΣ κοσμικές μαγείρισσες κάνουν χρυσές δουλειές στό Λονδίνο. Νέες «ντέμπς» μέ πραγματικό ταλέντο στήν μαγειρική παίρνουν παραγγελίες και μαγειρεύουν, είτε στό δικό τους σπίτι, είτε σέ ξένο άναπληρώνοντας τήν κυρία τού σπιτιού.


ΔΙΑΒΑΣΑ στήν «Βόγκ» μιά μικρή «αvακοίνωση» όπου διαφημίζεται τό ξενοδοχείο «Κίγκ Μίνος». Καί λέει, σωστά, ότι είναι πρώτης τάξεως, άλλά προσθέτει περιέργως, σάν κυριωτέρα του άρετή, ότι βρίσκεται λίγα λεπτά πεζή άπό Τό "Έθνικό Μουσείο"


ΥΠΝΟΣ...  ή μάλλον άϋπνία. Μέγα πρόβλημα τής έποχής μας, τού οποίου υποκριτικά ύπερβάλλουν τήν σημασία οί αμέτρητοι έμποροι ύπνωτικών και  καθησυχαστικών καί διαφόρων συγγενικών φαρμάκων. Στήν πραγματικότητα ό φόβος τής άϋπνίας είναι πολύ πιο επικίνδυνος απο τις  μειωμενες  ώρες ύπνου διότι δεν έχει ακόμη οριστικά αποφανθεί ή Ιατρική πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται στόν άνθρωπο. Τό βέβαιον είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δέν χρειάζονται τόν ίδιο άριθμό ωρών ύπνου γιά νά είναι ύγιέστατοι,


ΛΑΘΟΣ... Ή γαλλική φίρμα πού γεμίζει τήν Εύρώπη γιαούρτια λέγεται "Ντανόνι" καί όχι «Μανοτέ», όπως τήν θέλησε τό τυπογραφείο.


ΘΥΜΑΣΤΕ τόν κ, Πιέρ Ζακιγιάρ που διηύθυνε τό Χίλτον; Προβιβάστηκε και άναλαμβάνει τώρα τήν διεύθυνση τών νεωτέρων και πλέον ύπερηφάνων διδύμων Χίλτον πού στήνονται στό Παρίσι, "Ενα μέσα στήν πόλη, τό πρώτο καινούργιο ξενοδοχείο πού άποκτά ή γαλλική πρωτεύουσα εδώ και 32 χρόνια, καί ένα Όρλύ. Έφ'ώ και το  ενδιαφέρον είναι μέγιστον...


Απο το ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΟΥ... "Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στόν άνθρωπο καί στόν σκύλο, (είπε ο Μάρκ Τουαίν). 'H κυριώτερη είναι ότι, άν περιμαζέψης έναν αδέσποτο σκύλο καί τόν κάνης ευτυχισμένο αυτός δέν θά σε δαγκώση»,


Ένα δείγμα απο στήλη περιοδικού του 1965