Μαρίνα Ηρακλείου |
για μεγέθυνση ροδάκι να ν ανοίξει με φακό |
Γειά σας και χαρά σας! ......... Λίγο πολύ όλοι την έχουμε την δόση μας και εγώ λίγο παραπάνω και επιπλέον μια δόση αυτοσαρκασμού ......... Ελπίζω να σας αρέσει το περιεχόμενο που δημιουργώ εδώ κάθε μέρα ...... Σας ευχαριστώ!
Μαρίνα Ηρακλείου |
για μεγέθυνση ροδάκι να ν ανοίξει με φακό |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Στο φυλλάδιο ένθετο για τα βότανα που έχω βρήκα και την "φτέρη"
να συγκαταλλέγεται στα φυτά βαφές - αυτό δεν το ήξερα ας δούμε λοιπόν τι λέει
Ο αριθμός των ειδών της είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει φυτά διαφορετικού μεγέθους, σχήματος φύλλων, που ζούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αρκετά είδη της είναι καλλωπιστικά
Είναι ένα ατελές φυτό που δεν βγάζει άνθη. Τα σπόρια της με τα οποία πολλαπλασιάζεται εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.....
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ι ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
1 κιλό διάφορα Χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια κ.ά.
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 /2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1. Πλενουμε και ψιλοκόβουμε ολα τα χορταρικά και τα μυρωδικά. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν, Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς για 7-10'. Τα βάζουμε να στραγγίσουν γιο 2 περίπου ώρες.
2. Σε λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο της ζύμης, το νερό, τον χυμό λεμονιού και αργά αργά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες και την αφήνουμε σκεπασμένη στη λεκάνη να ξεκουραστεί γιο 1/2 ώρα.
3.Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με την πιτόβεργα και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια. Στη μέση και κάθετα, στο καθένα βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε κοι κλείνουμε πατώντας γύρω γύρω με μικρό πιρούνι. (αυτο δεν το καταλαβαίνω εγώ κόβω στρογγυλά με κάποιο βοήθημα και κλείνω μισοφέγγαρο)
4.Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο τοποθετούμε ένα ένα τα χορτοπιτάκια και τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγιξουν. Τρώγονται ζεστά ή κρύα και τέρπουν τον ουρανίσκο μας με τα αρωματικά νηστίσιμα χορταρικά τους.
σειρα ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ |
Η φύση συνήθως δεν σκοτώνει. Αλλά και τις λίγες φορές που το κάνει, σπάνια παραβιάζει το πλαίσιο της φυσικής επιλογής ή των διατροφικών αναγκών ενός πληθιοσμού ατόμων της.
Ο άνθρωπος, δυστυχώς, δεν ακολουθεί την τακτική της φύσης: σκοτώνει είτε για το συμφέρον του ή επειδή ενοχλείται. Θέλει μάλιστα άμεσα αποτελεσματικούς τρόπους. Αυτό όμως συνεπάγεται τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας, αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος με κάθε είδους χημικές ουσίες.
Φυσικά εντομοαπωθητικά
Τα φυτά, εκτός από τα δηλητήρια που διαθέτουν για την προστασία τους - και τα οποία τα ζώα τα γνωρίζουν και τα αποφεύγουν - έχουν και μερικές εντομοαπωθητικές ουσίες, που είναι αποτελεσματικές και τα προφυλάσσουν. Για παράδειγμα, η σκόνη των λουλουδιών του πύρεθρου βλάπτει μόνο τα έντομα, τα ερπετά και τα ψάρια.
Ένα άλλο εντομοαπωθητικό φυτό είναι π Ινούλα, της οποίας οι ρίζες προσελκύουν τις μύγες και. λόγω της κολλητικής ουσίας που περιέχουν, τις παγιδεύουν. Επίσης, ο βασιλικός, με το θαυμάσιο άρωμα του, διώχνει τα κουνούπια τις μύγες. Δεν τον χρησιμοποιούσαν λοιπόν οι παλιοί μόνο για τιιν ομορφιά και το άρωμά του... Είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε κι εμείς ένα φυσικό τρόπο απώθησης των εντόμων. Υπάρχουν πολλοί, κι εδώ θα αναφέρουμε μόνο μερικούς.
Για τις μύγες
Τώρα το καλοκαίρι, κρεμάστε ματσάκια εντομοαπωθητικών φυτών στο σπίτι σας ή βάλτε στα περβάζια των παραθύρων σας γλαστράκια με αρωματικά βότανα (βασιλικό, μέντα, δεντρολίβανο, τανάτσετο, φλισκούνι - που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική.
Για τα μυρμήγκια
Αλείψτε τις γωνιές και τις χαραμάδες με αφέψημα φύλλων καρυδιάς. Επίσης, Το μοσχοκάρυδο απωθεί αρκετά είδη εντόμων των ντουλαπιών ή της αποθήκης σας.
Για το σκόρο
Βάλτε αποξηραμένα κλαδάκια αψιθιάς, αρτεμισίας, δεντρολίβανου, θυμαριού ή λεβάντας ανάμεσα στα μάλλινα και στις κουβέρτες σας. Γεμίστε πάνινα σακουλάκια με αυτά τα βότανα αφού τα αποξηράνετε
Όταν βρίσκεστε έξω
Αποφύγετε τα έντομα, αλείφοντας το δέρμα σας με δυνατά αφεψήματα χαμομηλιού, αψιθιάς και λεβάντας ή χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Βρήκα αυτό το άρθρο σε ένα παλιό ένθετο εφημερίδας
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Γραμματόσημο ΕΛΤΑ σειρά ΕΡΡΙΚΟΣ ΣΛΗΜΑΝ |
|
Στο σύνδεσμο έχομε το συναξάρι του Άγιου Ιερομάρτυρος Νίκωνος
Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυρας Νίκων ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ ἡγεμόνος Κουϊντιανοῦ καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴ Νεάπολη τῆς Ἰταλίας. Ἡ μητέρα του ἦταν Χριστιανὴ καὶ τὸν γαλούχησε μὲ τὰ νάματα τῆς εὐσεβείας καὶ ὁ πατέρας του εἰδωλολάτρης. ...
περισσότερα https://psiphidwto.blogspot.com/2022/03/blog-post_81.html
---------------------
Μάρτυς τοῦ Χριστοῦ Δομέτιος
Ὁ Μάρτυς τοῦ Χριστοῦ Δομέτιος ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ Ἰουλιανοῦ τοῦ Παραβάτου
(361 – 363 μ.Χ.) καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴν χώρα τῆς Φρυγίας. Βλέποντας ὅμως ὅτι πολλοὶ ἀρνοῦνταν τὸν Χριστὸ καὶ προσκυνοῦσαν τὰ εἴδωλα, δυσφοροῦσε καὶ ἀγανακτοῦσε.
Μία ἡμέρα, λοιπόν, ἐνῷ γινόταν ἱπποδρομία καὶ προσφερόταν θυσία στὰ εἴδωλα, δὲν μπόρεσε νὰ ὑπομείνει ἄλλο. Ποθώντας μὲ θεϊκὸ ζῆλο νὰ μαρτυρήσει τὸ Ὄνομα τοῦ Θεοῦ, στάθηκε στὸ μέσο τοῦ θεάτρου καὶ μὲ μεγάλη φωνὴ καταράστηκε τὸν ἀποστάτη Ἰουλιανό, ἔπτυσε ὅλους ὅσους λάτρευαν τὰ εἴδωλα καὶ χλεύασε τοὺς ψεύτικους θεούς. Γι’ αὐτὸ συνελήφθη καὶ ὑπέστη πολλὰ βασανιστήρια. Στὸ τέλος, ἐπειδὴ δὲν ἀρνιόταν τὸν Χριστό, τοῦ ἀπέκοψαν διὰ ξίφους τὴν ἱερὰ κεφαλή του.
από τον σύνδεσμο αυτό https://www.synaxarion.gr/gr/sid/2421/sxsaintinfo.aspx έχομε το συναξάρι του Μάρτυρος Δομετίου
Σε ένα παλιό ημερολόγιο τσέπης βρήκα αυτό το ποίημα του Ιωάννη Χέλμη
που δεν ξέρω πόσοι Έλληνες το γνωρίζουν.
Εγώ θα προτιμήσω αυτή την εκδοχή και όχι εκείνη περί ουρανού και κύματος
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Γραμματόσημο ΕΛΤΑ απο τη σειρά για τις Ελληνικές Ανασκαφές Αναμνηστική σειρά του 1976 για τον Ερρίκο Σλήμαν δε σχεδίαση - προσαρμογή Π. Γράββαλου και Β. Κωνσταντινέα | |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανλίξει με φακό |
Σίλυβο το μαριανό απ τη σειρά ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΤΥΔΑ των ΕΛΤΑ Η σειρά σχεδιάστηκε από την Βασιλική Κωνσταντινέα και κυκλοφόρησε προς το τέλος του 1989 |
Ο θείος αυτός πατέρας, καταγόταν από την Ασία και ανετράφη από παιδί στην βασιλική αυλή της Κωνσταντινούπολης. Τελείωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία, ρητορική και φυσική. Στη λογική, κατά την αποφοιτήριο διάλεξή του ενώπιον του αυτοκράτορα και των αξιωματούχων, ο πρύτανης του πανεπιστημίου ανεφώνησε με θαυμασμό ότι αν ήταν παρών και ο ίδιος Aριστοτέλης θα τον επαινούσε.
Μετά τις σπουδές του όμως, απέρριψε τη προσφορά υψηλών αξιωμάτων του αυτοκράτορα, εγκατέλειψε τα βασίλεια και από είκοσι χρονών ασκήτευσε στο Άγιον Όρος. Πρώτα στην Λαύρα του Βατοπεδίου κατόπιν στη Λαύρα του Αθανασίου καθώς και στην ερημική τοποθεσία Γλωσσία, σημερινή Προβάτα. Αναχώρησε από το Όρος για τα Ιεροσόλυμα, αλλά στην Θεσσαλονίκη είδε σε όραμα τον Άγιο Δημήτριο που του απαίτησε να μείνει και να μονάσει εκεί κοντά. Μόνασε τότε στη Βέροια και τριάντα χρονών έγινε ιερέας. Εκεί πλήθη μοναχών και λαϊκών προσέτρεχαν να τον συμβουλευθούν.
Μετά πέντε χρόνια και λόγω εισβολής των Σέρβων επέστρεψε στον Άθωνα σε κοντινό κελί της Μεγίστης Λαύρας, όπου έφθασε σε μεγάλα ύψη φωτισμού και εκεί σε όραμα έλαβε εντολή να ασχοληθεί με δογματικά θέματα. Κατόπιν λόγω της φήμης του αναγκάσθηκε να γίνει ηγούμενος για ένα χρόνο στη μονή Εσφιγμένου. Αργότερα έγινε και αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης για δώδεκα χρόνια, αλλά μόνο στα μισά παρέμεινε λόγω περιπετειών, από τη δράση του, μέχρι και φυλακής.
Παραστάθηκε στις συγκροτηθείσες συνόδους του 1341 και 1347 και πολέμησε τις κακοδοξίες των δυτικόφρονων Βαρλαάμ και Ακινδύνου.
Έγραψε πολλά θεολογικά συγγράμματα ιδιαίτερα δογματικά για να καταπολεμήσει τους αιρετικούς, όπως περί του Αγίου Πνεύματος, καθώς και επιστολές στους αντιησυχαστές, επίσης διάφορα ομολογιακά κείμενα. Είναι ο θεολόγος της χάριτος, του ακτίστου φωτός.
Μετά στασιμότητα πολλών αιώνων ο Γρηγόριος πέτυχε να ανανεώσει την θεολογική ορολογία και να δώσει νέες κατευθύνσεις στη θεολογική σκέψη. Ξεκίνησε από προσωπικές εμπειρίες και απέδειξε ότι το έργο της θεολογίας είναι ασύγκριτα ανώτερο από της φιλοσοφίας και επιστήμης. Αξιολογεί την έξω σοφία ως περιορισμένη, αναφέροντας δύο γνώσεις, την θεία και την ανθρώπινη και δύο Θεϊκά δώρα, τα φυσικά για όλους και τα υπερφυσικά ή πνευματικά που δίδονται όποτε θέλει ο Θεός και μόνο στους καθαρούς και αγίους, στους τελείους. Η θεολογία ολοκληρώνεται δια της θεοπτίας.
Οι αντίπαλοι του Παλαμά πίστευαν στο χωρίο του Ιωάννου ότι «τον Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε» και κατηγορούσαν τους μοναχούς που είχαν θεοπτία, ως ομφαλοσκόπους. Ο Γρηγόριος αντέτεινε ότι ο Κύριος είπε: «οι καθαροί στην καρδία τον Θεόν όψονται» (Ματθ. 5,8). Θεμελιώδης προσφορά του Γρηγορίου στην θεολογία είναι η διάκριση στην ουσία και ενέργεια του Θεού. Η ύπαρξη του Θεού συνίσταται σε δύο. Στην ουσία Του, η οποία είναι άκτιστη, ακατάληπτη και αυθύπαρκτη και ονομάζεται κυριολεκτικά θεότης (εδώ αναφέρεται το ουδείς εώρακε) και στις ενέργειές Του, οι λεγόμενες ιδιότητες ή προσόντα που είναι μεν άκτιστες, αλλά καταληπτές. Άλλο λοιπόν η θεότης και άλλο η βασιλεία, η αγιότης κ.λ.π.
Ο άνθρωπος είναι μίγμα δύο διαφόρων κόσμων και συγκεφαλαιώνει όλη την κτίση. Ακολουθώντας την Πατερική γραμμή σε σύγκριση με τη πλατωνική και βαρλααμική ανθρωπολογία, θεωρεί ότι το σώμα του ανθρώπου δεν είναι πονηρό, αλλά αποτελεί κατοικία του νου, αφού μάλιστα καθίσταται και του Θεού κατοικία, έτσι μαζί με τη ψυχή καθιστά τον άνθρωπο ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Η αναγέννηση του ανθρώπου γίνεται με το βάπτισμα και η ανακαίνιση με την θεία Ευχαριστία. Είναι τα δύο θεμελιώδη μυστήρια, της θείας οικονομίας.
Το ουσιωδέστερο στοιχείο της διδασκαλίας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά συνίσταται στην ανύψωση του ανθρώπου υπεράνω αυτού του κόσμου. Η εμπειρία της θεώσεως είναι δυνατή από εδώ με την παράδοξο σύνδεση του ιστορικού με του υπεριστορικού. Το φως που είδαν οι μαθητές του Χριστού στο Θαβώρ, το φως που βλέπουν οι καθαροί ησυχαστές σήμερα και η υπόστασις των αγαθών του μέλλοντος αιώνος αποτελούν τις τρείς φάσεις ενός και του αυτού πνευματικού γεγονότος, σε μια υπερχρόνια πραγματικότητα.
Προβάλλει λοιπόν η Εκκλησία την μνήμη του στη δεύτερη Κυριακή, ως συνέχεια, τρόπον τινά και επέκταση της πρώτης Κυριακής, της Ορθοδοξίας. Η μνήμη του αγίου Γρηγορίου Παλαμά είναι ένα είδος δευτέρας «Κυριακής της Ορθοδοξίας»
Κοιμήθηκε σε ηλικία 63 χρονών στις 14 Νοεμβρίου από ασθένεια και αγιοποιήθηκε σύντομα. Το ιερό του λείψανο σώζεται σήμερα στη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.
https://www.synaxarion.gr/gr/sid/3022/sxsaintinfo.aspx
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Γεννήθηκε στο Μάινχεντ του Σόμερσετ, στην Αγγλία, στις 16 Δεκεμβρίου του 1917. Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο. Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-1946 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες. Το 1945 ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων.
Παντρεύτηκε το 1953 και πήρε διαζύγιο το 1964 χωρίς να αποκτήσει τέκνα. Το 1954 ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε τον βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και τις ακτές της Κεϋλάνης, γεγονός που επηρέασε τη συγγραφική του καριέρα και τον ώθησε να δηλώσει πως η κατάδυση είναι η κοντινότερη εμπειρία στη διαστημική πτήση.
Το 1956 μετανάστευσε στη Σρι Λάνκα όπου διέμεινε ως τον θάνατό του. Σχολίασε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CBS τις πτήσεις στη Σελήνη των διαστημοπλοίων Απόλλων 11, 12 και 15, ενώ με τα βιβλία του υπήρξε προπαγανδιστής της εξερεύνησης του διαστήματος. Ήταν εταίρος σε πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και πρόεδρος της Αγγλικής Διαπλανητικής Εταιρίας (British Interplanetary Society). Για τις επιστημονικές εργασίες του τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία από αγγλικά και αμερικανικά επιστημονικά ιδρύματα. Χρίστηκε ιππότης το 1998.
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 19 Μαρτίου του 2008 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια που ήταν αποτέλεσμα παλαιότερης προσβολής πολιομυελίτιδας.
Ο Άρθουρ Κλαρκ υπήρξε από του πρωτοπόρους της σκληρής επιστημονικής φαντασίας και συνήθως συγκαταλέγεται στους τρεις σπουδαιότερους συγγραφείς του χώρου, μαζί με τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Ρόμπερτ Χαϊνλάιν. Έχει δηλώσει ότι ο ίδιος επηρεάστηκε περισσότερο από τη λογοτεχνία του Όλαφ Στάπλεντον, κεντρικό μοτίβο της οποίας είναι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και η σχέση του με τον κόσμο. Στα έργα επιστημονικής φαντασίας του ίδιου του Κλαρκ βασική θεματολογία είναι η ενόραση για το κοντινό ή το απώτερο μέλλον, η διερεύνηση των όρων για ζωή στο διάστημα και η απελευθέρωση του Ανθρώπου, βάσει αυστηρών επιστημονικών δεδομένων, ενώ όχι σπάνια η πλοκή τους αντικατοπτρίζει το κοσμικό μυστήριο.
Η μεταφυσική του φλέβα, οι μυστικιστικές του ανησυχίες αλλά και η ενασχόλησή του με το παραφυσικό έγιναν αισθητά με τα μυθιστορήματα «Η πόλη και τ' άστρα», «Οι Επικυρίαρχοι» και το γνωστότερο διήγημά του «Ο Φρουρός» (Sentinel, γραμμένο το 1948), το οποίο αποτέλεσε αρχικό υλικό για το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος, που σκηνοθετήθηκε από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968.
Το 2001, το οποίο θεωρείται μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έγινε ταυτόχρονα και μυθιστόρημα από τον Κλαρκ, ενώ η επιτυχία του οδήγησε τον συγγραφέα να γράψει τρεις συνέχειες, τα «2010: Οδύσσεια 2», «Οδύσσεια 2061» και «3001: Η Τελική Οδύσσεια», εκ των οποίων η πρώτη, προσαρμοσμένη στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής και με ένα εμφανές ειρηνιστικό μήνυμα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1984 από τον Πίτερ Χάιαμς.
περισσότερα στην πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%81_%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%BA
Μήκων η ροιάς σειρά ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΕΛΤΑ έκδοση με θέμα τα αγριολούλουδα της Ελλάδας. Η σειρά σχεδιάστηκε από την Βασιλική Κωνσταντινέα και κυκλοφόρησε προς το τέλος του 1989 |
Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Μολόχη η αγρία - σειρά ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ έκδοση με θέμα τα αγριολούλουδα της Ελλάδας. Η σειρά σχεδιάστηκε από την Βασιλική Κωνσταντινέα και κυκλοφόρησε προς το τέλος του 1989 |
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
Τηγανόψωμα απο την Χαλκίδα |
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ:
67Ο γρ. χλιαρό νερό
18 γρ. μαγιά σε σκόνη
1 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. ζάχαρη
2-3 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το ζυμάρι
αρκετό λάδι για το τηγάνισμα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Βάζουμε σε πήλινη λεκάνη το αλεύρι και στο κέντρο του ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το χλιαρό νερό.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι, το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και η ζύμη νο είναι μολακή και εύπλαστη,
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μετά από 1/2 ώρα, ξαναζυμώνουμε και ετοιμάζουμε τα τηγανόψωμα.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο που θα το ανοίξουμε και ξεκινάμε με το πρώτο μπαλάκι.
Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο.
Το αλείφουμε με 1 κ. γλ λάδι κοι απλώνουμε 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Διπλώνουμε το φύλλο στα τέσσερο ώστε να σκεπαστούν τα κρεμμύδιο,
Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρουμε ελαφρά με 1 κ. γλ. λάδι σε τηγάνι, μέχρι να ξανθύνουν,
Πατάμε και ανοίγουμε το τηγανόψωμο, ώστε να γίνει στρογγυλό και διορθώνουμε με τα χέρια μας.
Ανοίγουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού μια τρυπούλα στο κέντρο.
Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα ένα ένα γυρίζοντάς τα, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε τα τηγανόψωμα ζεστά, με χοντρό αλάτι, με ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι.
για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |