Γειά σας και χαρά σας! ......... Λίγο πολύ όλοι την έχουμε την δόση μας και εγώ λίγο παραπάνω και επιπλέον μια δόση αυτοσαρκασμού ......... Ελπίζω να σας αρέσει το περιεχόμενο που δημιουργώ εδώ κάθε μέρα ...... Σας ευχαριστώ!
Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022
Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας
Σήμερα 18 Μαϊου Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας
Χρόνια Πολλά!!!
Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή,Γαλάτεια, ΓαλατίαΦαεινός, Φαεινή
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Σήμερα 17 Μαϊου Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων
Τρίτη 17 Μαΐου 2022
Μεταξύ μας.....
Από το σημειωματάριο της Βέρας....
ΠΡΟΧΘΕΣ είδα καί άκουσα ένα περιεργότατο συνδυασμό. Μιά μπουκάλα ουίσκυ που τραγουδούσε (συνήθως τραγουδά αύτός πού πίνει). Τρανζίστορ γιαπωνέζικο χωμένο σέ μικρόσωμη κόπια άπό άληθινή μπουκάλα άποτελεί χαριτωμένο δώρο ίδίως γιά σπίτι που έχει μπάρ.
ΤΟ ΛΕΥΚΟ έξαφανίζεται καί είναι στιγμές πού πραγματικά έπιθυμεί κανείς νά δή καί μέσα σέ σπίτι ένα ώραίο λινό σιδερωμένο κολλαριστό κατάλευκο τραπεζομάντηλο. Άλλά πού !; "Οχι μόνον τραπεζομάντηλα, άλλά και σεντόνια, πετσέτες και άσπρόρρουχα ακόμη μεταβάλλονται σε χρωματιστά.
Η ΚΟΜΨΟΤΑΤΗ πρέσβειρα τής Γαλλίας Κα Έρδέ Άλφάν, πού βασίλευε στήν 0ύάσιγκτον τόσα χρόνια, Εφθασε στό Παρίσι και έκεί έπιασε δουλειά. Άνέλαβε τήν διευθυνση πωλήσεων στόν μεγάλο οίκο ραπτικής τού Πιέρ Καρντέν (κανεις δέν ξέρει τις άντιδράσεις τής κας Ζάν Μορώ)
ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Μιά γνωστή μου κυρία γεμίζει τά άδεια μπουκαλάκια λάκκας μέ μπύρα και έπιμένει ότι τακτοποιεί την κτενισιά της θαυμάσια μέ αύτό τό σύστημα
ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ, γραφουν οί Αμερικανοί γιά τήν μικρόσωμη Άγγλίδα πριγκίπισσα, άλλά καί περιέργως κακοντυμένη, πότε λίγο, πότε πολύ, σχεδόν πάντα περίεργα καί όχι κολακευτικά. H άλήθεια είναι ότι, στήν άγγλική Αύλή τουλάχιστον, ή μόνη πάντοτε κομψή είναι ή δική μας πριγκίπισσα Μαρίνα.
ΤΕΣΣΑΡΕΣ κοσμικές μαγείρισσες κάνουν χρυσές δουλειές στό Λονδίνο. Νέες «ντέμπς» μέ πραγματικό ταλέντο στήν μαγειρική παίρνουν παραγγελίες και μαγειρεύουν, είτε στό δικό τους σπίτι, είτε σέ ξένο άναπληρώνοντας τήν κυρία τού σπιτιού.
ΔΙΑΒΑΣΑ στήν «Βόγκ» μιά μικρή «αvακοίνωση» όπου διαφημίζεται τό ξενοδοχείο «Κίγκ Μίνος». Καί λέει, σωστά, ότι είναι πρώτης τάξεως, άλλά προσθέτει περιέργως, σάν κυριωτέρα του άρετή, ότι βρίσκεται λίγα λεπτά πεζή άπό Τό "Έθνικό Μουσείο"
ΥΠΝΟΣ... ή μάλλον άϋπνία. Μέγα πρόβλημα τής έποχής μας, τού οποίου υποκριτικά ύπερβάλλουν τήν σημασία οί αμέτρητοι έμποροι ύπνωτικών και καθησυχαστικών καί διαφόρων συγγενικών φαρμάκων. Στήν πραγματικότητα ό φόβος τής άϋπνίας είναι πολύ πιο επικίνδυνος απο τις μειωμενες ώρες ύπνου διότι δεν έχει ακόμη οριστικά αποφανθεί ή Ιατρική πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται στόν άνθρωπο. Τό βέβαιον είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δέν χρειάζονται τόν ίδιο άριθμό ωρών ύπνου γιά νά είναι ύγιέστατοι,
ΛΑΘΟΣ... Ή γαλλική φίρμα πού γεμίζει τήν Εύρώπη γιαούρτια λέγεται "Ντανόνι" καί όχι «Μανοτέ», όπως τήν θέλησε τό τυπογραφείο.
ΘΥΜΑΣΤΕ τόν κ, Πιέρ Ζακιγιάρ που διηύθυνε τό Χίλτον; Προβιβάστηκε και άναλαμβάνει τώρα τήν διεύθυνση τών νεωτέρων και πλέον ύπερηφάνων διδύμων Χίλτον πού στήνονται στό Παρίσι, "Ενα μέσα στήν πόλη, τό πρώτο καινούργιο ξενοδοχείο πού άποκτά ή γαλλική πρωτεύουσα εδώ και 32 χρόνια, καί ένα Όρλύ. Έφ'ώ και το ενδιαφέρον είναι μέγιστον...
Απο το ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΟΥ... "Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στόν άνθρωπο καί στόν σκύλο, (είπε ο Μάρκ Τουαίν). 'H κυριώτερη είναι ότι, άν περιμαζέψης έναν αδέσποτο σκύλο καί τόν κάνης ευτυχισμένο αυτός δέν θά σε δαγκώση»,
Ένα δείγμα απο στήλη περιοδικού του 1965
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
Σήμερα 16 Μαΐου...
Κυριακή 15 Μαΐου 2022
Καλαμάρια γεμιστά
Παραδοσιακό φαγητό απο την Χίο
ΥΛΙΚΑ
(Για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια/
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο/
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο/
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα/
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι/
1/2 φλιτζάνι ρύζι/
1/2 φλιτζάνι λάδι και 4 κ. σούπας ακόμα/
λάδι για τηγανισμα/
αλάτι πιπέρι/
χυμός 1 λεμονιου/
ένα τρίτο φλιτζανιού άσπρο ξηρό κρασί/
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τα καλαμαράκια μέσα και έξω κάτω από νερό της βρύσης.
Ξεχωρίζετε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε 4 κουτ.σούπας λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.
Ρίχνετε τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Προσθέτετε τα μισά ντοματάκια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τα κουκουνάρια αλάτι και πιπέρι.
Βράζετε τη γέμιση για 5 ' - 6 '
Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνετε με 1 οδοντογλυφίδα για να μη φύγει η γέμιση με το ψήσιμο.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι και τηγανίζετε τα καλαμαράκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα μεταφέρετε σε ένα ταψάκι, τα περιχύνετε με τα υπόλοιπα ντοματάκια, κ' το λάδι, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Καλή επιτυχία!
Σήμερα 15 Μαΐου Του Παραλύτου,
Σάββατο 14 Μαΐου 2022
Βαφές
Βαφές
Πριν την εμφάνιση των χημικών χρωστικών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν επί αιώνες φυτικές βαφές. Τις εγκατέλειψαν, όμως, πρόθυμα, γιατί δεν είχαν βρει τρόπο να τις σταθεροποιούν τελείως, ενώ, από την άλλη μεριά, στο εμπόριο έβρισκαν πλέον έτοιμα έγχρωμα υφάσματα, σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, που δεν ξέβαφαν στοίχιζαν φθηνότερα αφού η παραγωγή των χρωμάτων και η διαδικασία βαφής κόστιζαν λιγότερο. Έτσι απλοποιήθηκε μεν η διαδικασία της βαφής αλλά δεν έλειψαν κάποιες παρεπόμενες αρνητικές επιπτώσεις: χάθηκε μια παραδοσιακή τέχνη, τα πολύ έντονα νέα χρώματα χαρακτηρίστηκαν «ψεύτικα», ενώ μερικές βαφές προκάλεσαν και σοβαρές αλλεργίες.
Τα βαμμένα με φυσικά χρώματα υφάσματα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά. Η απόχρωση και η λάμψη τους είναι απαλότερες και πιο λεπτές, σε σχέση με τα υφάσματα που έχουν βαφεί με συνθετικά χρώματα.
Σχεδόν όλα τα βότανα περιέχουν χρωστικές ουσίες, όμως μόνο όσα τις -περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα είναι κατάλληλα για το βάψιμο υφασμάτων.
Προεργασία
Αρχίστε, βάφοντας ακατέργαστο μαλλί, γιατί είναι πιο εύκολο από τα υφάσματα. Αν θελήσετε πιο σκούρο χρώμα , επαναλαμβάνετε απλώς τη διαδικασία .
Η διαδικασία τής βαφής δεν είναι δύσκολη, πρέπει όμως προσέξετε να μη λερωθείτε κσι να μη λερώσετε το χώρο όπου δουλεύετε. Καλύτερα, λοιπόν, να δουλέψετε στο ύπαιθρο, σε μια αποθήκη ή αν υπάρχει - στο πλυσταριό. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, μια επισμαλτωμένη λεκάνη και ένα επίσης επισμαλτωμένο μπολ, ξύλινες τσιμπίδες, μεγάλες ξύλινες κουτάλες (για το ανακάτεμα), θερμόμετρο νερού, ζυγαριά και λαστιχένια γάντια.
Τα στερεωτικά των χρωμάτων είναι τοξικά, προσέξτε λοιπόν να τα κρατήσετε μακριά από -τα παιδιά και τα ζώα του σπιτιού. Στερεωτικά υπάρχουν αρκετά εμείς αναφέρουμε ενδεικτιικά το θειικό καλιοαργίλιο -- γνωστό ως alum-, που εμπλουτίζεται με τρυγία, ώστε να γίνει ομοιόμορφο το βάψιμο και το χρώμα. Πριν από το βάψιμο, πρέπει να δέσετε τα κουβάρια του ακατέργαστου μαλλιού με χαλαρούς κόμπους. Μετά, το πλένετε σε καυτό σαπουνόνερο, για να φύγει το λίπος. Ξεβγάζετε αρκετές φορές με καυτό νερό, για να μη μαζέψει αργότερα το μαλλί.
Μετά, το βράζετε με κάποιο σταθεροποιητικό χρώματος, για να μην ξεθωριάζει με το πλύσιμο. Αν χρησιμοποιήσετε alum, διαλύστε 120 γραμμ. από αυτό, μαζί με 50 γραμμ. τρυγίας σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, βάλτε μέσα μισό κιλό μαλλί, βράστε το μια ώρα και μετά στραγγίστε το.
Βαφικά βότανα
Τα βαφικά βότανα μπορείτε να τα μαζεψετε μόνοι σας, όταν είναι τρυφερά, προτού αρχίσουν να μαραίνονται. Οι ρίζες μαζεύονται το φθινόπωρο. Τα αποξηραίνετε με προσοχή, για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Βαφικά βότανα υπάρχουν πολλά, και το καθένα από αυτά δίνει το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα στο μαλλί. Θα χρειαστείτε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Αναφέρουμε τον κρόκο, που δίνει πορφυρό χρώμα, τις φλούδες των καρυδιών (ανοιχτό καφετί, χωρίς την προσθήκη σταθεροποιητικού), το ρείκι (μπεζ, με σταθεροποιητικό alum), το σενέκιο και το τανάτσετο (κίτρινο, με σταθεροποιητικό αlum), Τα κουκουνάρια του πεύκου (πορτοκαλοκίτρινο, με σταθεροποιητικό alum), το κρεμμύδι (χρυσοκαφετί, με αΙum) και τη φτέρη: τα νεαρά βλαστάρια της δίνουν κιτρινοπράσυνο χρώμα, ενώ οι ρίζες της πορτοκαλοκίτρινο (με σταθεροποιητικό alum).
Το βάψιμο
Αρχίστε λοιπόν να βάφετε το προετοιμασμένο μαλλί. Πάρτε μισό κιλό μαλλί και μισό κιλό από το βαφικό βότανο της επιλογής σας. Γεμίστε τα τρία τέταρτα της κατσαρόλας με κρύο νερό, ρίξτε μέσα τα αποξηραμένα βότανα και το μαλλί και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μια ώρα, ανακατεύοντας πού και πού.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν θέλετε πιο σκούρο το χρώμα, αφήστε το μαλλί στην κατσαρόλα μέχρι να το πετύχετε, Βγάλτε το μαλλί με τις τσιμπίδες, στραγγίξτε απαλά και ξεπλύντε το με νερό στην ίδια θερμοκρασία, για να μη μαζέψει-
Στεγνώστε τα κουβάρια κρεμώντας τα σε σκοινί. Αν βάλετε ένα βάρος στην άκρη τους, θα αποφύγετε τους κόμπους.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
Σαμπούκος
(Sambucus nigra)
Καρποί — Μπλε, πορφυρό
Σαμπούκος
(Sambuclls nigra)
Φύλλα - Πράσινο
Φτέρη
(Pteris aquilina)
Βλαστάρια — Κίτρινο, πράσινο
Σενέκιο
(Senecio jacobaea)
Σύνολο φυτού — Κίτρινο
Τανάτσετο
(Tanacetum vulgare)
Λουλούδια — Κίτρινο
Πεύκο (Ρinuς sylvestris)
Κουκουνάρια— Κίτρινο/πορτοκαλί
(με στερεωτικό alum)
Φτέρη
(Pteris aquilina)
Ρίζες Κίτρινο/πορτοκαλί
Κρεμμύδι
(Allium cepa)
Φλούδες - Καφετί / χρυσό
Καρυδιά
(Juglans regia)
Κέλυφος καρπών Καφέ / ροζ
Πεύκο (Ρίnuς sylveslris)
Κουκουνάρια— Καφέ
(με στερεωτικό σίδηρο)
Πηγή : Τα βότανα στη ζωή μας (ένθετο φυλλάδιο για τα βότανα)
Σήμερα 14 Μαΐου Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω
Ι Ν Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρα |
Σήμερα 14 Μαΐου Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω
Χρόνια Πολλά!!!
Αριστοτέλης, Θεράπων, Ισίδωρος, Ισιδώρα,
Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό |
|
|
|