Σελίδες

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα 12 Φεβρουαρίου Αγίου Μελετίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Οσίου Μελετίου του εν Υψενή...

μια αγκαλιά χρώματα (φ.Μ.Κυμάκη)

Σήμερα 12 Φεβρουαρίου

Αγίου Μελετίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, 

 Οσίου Μελετίου του εν Υψενή  Αγίου Πλωτίνου του μάρτυρος

Χρόνια Πολλά!!!! στους εορτάζοντες

Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα

Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτίνη, Πλωτή, Πλωτίνα

Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα

Άγιος Μελέτιος wikipedia

Ο Μελέτιος είναι άγιος και ομολογητής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε επίσκοπος στην Αντιόχεια.

Γεννήθηκε περί το 310 στη Μελιτινή της Μικρής Αρμενίας. Ήταν μορφωμένος, πράος και ευσεβής. 

Το 357 εξελέγη επίσκοπος Σεβαστείας και το 360 Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Αυτός χειροτόνησε διάκονο τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από το λαό, αλλά παρέμεινε στο Θρόνο της Αντιόχειας μόνο τριάντα ημέρες, διότι οι Αρειανιστές έπεισαν τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο να τον εξορίσει στην Αρμενία.

Με την εξορία του αυτή δημιουργήθηκε σχίσμα στην τοπική εκκλησία, διότι υπήρχαν συγχρόνως δύο επίσκοποι: ο Μελέτιος, που αναγνωριζόταν από τους επισκόπους της Ανατολής και ο Παυλίνος, που αναγνωριζόταν από του επισκόπους της Δύσης και της Αιγύπτου. Το σχίσμα αυτό διήρκεσε πάνω από σαράντα χρόνια.

Ο Μέγας Βασίλειος προσπάθησε να επανέλθει ο Μελέτιος στην Αντιόχεια, με επιστολές προς τον άγιο Αθανάσιο, επίσκοπο Αλεξάνδρειας, και τον Δάμασο, Πάπα Ρώμης,  και σε άλλους επισκόπους, χαρακτηρίζοντας τον Μελέτιο ως «άνθρωπο του Θεού, θαυμασιώτατον Επίσκοπο»
Ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 την Β΄ Οικουμενική στην οποία ο Μελέτιος εκλήθη να προεδρεύσει.

Πέθανε όμως στη διάρκεια των εργασιών της . Η κηδεία του έγινε με τη συμμετοχή όλων των πατέρων της Συνόδου και χιλιάδων πιστών. 

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 12 Φεβρουαρίου. πληροφορίες από την βικιπαίδεια  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B9

-----------------------

Όσιος Μελέτιος ο εν Υψενή,

Η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, με κατεύθυνση προς την ιστορική Λίνδο και το χωριό Λάρδος

Το μοναστήρι της Παναγίας της Υψενής, υπήρξε ένα από τα πνευματικά κέντρα της εποχής και αποτέλεσε για το νησί της Ρόδου το θεματοφύλακα της θρησκείας, του γένους και της γλώσσας.
Στήριζε με κάθε τρόπο τους δοκιμαζομένους κατοίκους της Λάρδου και της γύρω περιοχής, τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το έργο αυτό επισφραγίζει και την μετέπειτα πορεία της Μονής, η οποία συνεχίζεται από τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μανωλά τον Λίνδιο (1846-1918), τον νέο Ηγούμενο της Μονής μετά την οσιακή κοίμηση του Αγίου Μελετίου, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εκατόν εξήντα πέντε χρόνια μετά την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής μας από τον Όσιο Μελέτιο, η αδελφότητα, καμπτόμενη από το ιερό της χρέος προς τον Άγιο κτήτορά της, ανοικοδομεί Ναό επ’ όνόματί του.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής, σχεδόν δύο αιώνες μετά την ίδρυσή της, στις 29 Μαΐου του 1992, μετατρέπεται για πρώτη φορά από ανδρώα σε γυναικεία.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και στις 12 Φεβρουαρίου οπότε και τιμάται η μνήμη του Οσίου πατρός Μελετίου.  

https://ipsenimonastery.gr/osios-meletios/vios-tou-osiou/

Ο νέος ασκητής και θαυματουργός Όσιος Μελέτιος ο εν Υψενή, γεννήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα στο χωριό Λάρδος της Ρόδου και ονομάστηκε κατά το άγιο Βάπτισμα Εμμανουήλ. 

Οι ευσεβείς γονείς του Νικόλαος και Σταματία τον ανέθρεψαν κατά την αποστολική ρήση «ἐν παιδεία καὶ νουθεσία Κυρίου» και εμφύτευσαν στη ψυχή του την αγάπη προς τον Θεό και τις παραδόσεις του ευσεβούς μας Γένους. 

Από τη βρεφική του ηλικία φαινόταν ότι ήταν «σκεύος εκλογής», αφού αρνούνταν να θηλάσει το μητρικό γάλα κατά τις νηστίσιμες ημέρες της Τετάρτης και Παρασκευής. Αργότερα, όταν μεγάλωσε, μοίραζε αγαθά από την πατρική αποθήκη στους φτωχούς χωρίς αυτά να ελαττώνονται, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη των γονέων του, που τον είχαν προηγουμένως επιτιμήσει. περισσότερες πληροφορίες εδώ https://ipsenimonastery.gr/osios-meletios/vios-tou-osiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου