Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Πίτες για σουβλάκι...

πίτες για σουβλάκι και όχι μόνο (φ.Μ.Κυμάκη)

Σήμερα θα σας περιγράψω πώς έφτιαξα πίτες για σουβλάκια και όχι μόνο .  Οι πίτες είναι κατάλληλες να συνοδέψουν πολλά γεύματά μας καθώς  είναι αφράτες  και νόστιμες.

Η διαδικασία έχει ως εξής

Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια νερό ελαφρώς .   

Βάζουμε το νερό σε ένα ευρύχωρο μπόλ και προσθέτουμε 

ένα φάκελο ξηρή μαγιά,

ένα κουταλάκι ζάχαρη (βοηθάει τη μαγιά να δουλέψει)

μισό ποτήρι γάλα και λίγο λιγότερο από μισό ποτήρι λάδι

Τα ανακατώνουμε να διαλυθούν τελείως στο νερό και έπειτα  προσθέτουμε και αλεύρι (περίπου 2 φλυτζάνες) ώστε να γίνει  ένας παχύς χυλός.

Το σκεπάζουμε και βάζουμε και μια πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα περίπου.

Όταν περάσει η ώρα θα το δούμε φουσκωμένο στο διπλάσιο.  (ελέγχουμε συχνά μη χυθεί)

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε αλεύρι μισό κιλό και μια κουταλιά αλάτι. Το ανακατώνουμε καλά. 

Αυτό το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας το φουσκωμένο και ανακατεύομε απαλά.

Το ζυμάρι μας θα είναι έτοιμο όταν θα πάψει να κολλάει στο χέρι μας. (συνολικά πήρε γύρω στα 800 γρ αλεύρι)

Το σκεπάζουμε πάλι  για μισή ώρα.

Έπειτα το χωρίζουμε  και το πλάθουμε σαν μπαλάκια τένις που τα τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένο δίσκο.  

Ετοιμάζουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και δίπλα έχουμε ένα μπολάκι με λάδι και βουρτσάκι ζαχαροπλαστικής.

Βάζουμε το σκεύος στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και αλείφουμε τον πάτο με λάδι .

Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμη το βάζουμε σε ένα πιάτο και το απλώνουμε πιέζοντας με το χέρι ή με πλάστη.

ετοιμάζοντας την πίτα...(φ.Μ.Κυμάκη)

Το πάχος της ζύμης περίπου μισό εκατοστό. 

Βάζουμε την πίτα στο σκεύος που έχουμε βάλει στο μάτι της κουζίνας και με το βουρτσάκι αλείφομε λάδι. 

Γυρίζουμε από την άλλη αλείφομε και πάλι το ίδιο. Προσέχουμε να μη βάζουμε πολύ λάδι... μόνο όταν στεγνώνει εντελώς.

Οι πίτες καθώς ψήνονται φουσκώνουν. Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του ψησίματος καθαρίζουμε το σκεύος με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάχνετε κάποια ποσότητα και μετά που θα κρυώσουν να τις βάλετε στην κατάψυξη . 

Έτσι θα έχετε πάντα πίτες έτοιμες.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου