Σελίδες

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος

Μονή Ξενοφώντος φ. βικιπαίδεια

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη έκτη (16η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξενοφωντινός.

Ιστορία

 

Πανοραμική άποψη της Μονής Ξενοφώντος. 


  Ο Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος χορήγησης αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, φιλοτεχνημένος στη Μονή Ξενοφώντος.

Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια. Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας. 



Το παλαιό καθολικό της μονής.

Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα - θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής.

Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκρότηματός της και για την συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών, όπως η αγιογραφία και η ξυλογλυπτική. 



Το καθολικό της μονής.
 

Εξαρτήματα

Η μονή Ξενοφώντος έχει εξαρτήματά της, τη Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δύο Κελλιά, του Αγίου Τρύφωνα και του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκονται στην γεωγραφική της περιοχή, και το αντιπροσωπείο της του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές. Σε αυτά εγκαταβιώνουν πέντε μοναχοί. Επίσης διαθέτει τέσσερα Καθίσματα. Στα εξαρτήματά της διαβιούν δεκαπέντε μοναχοί. 


Μετόχια

Εκτός Αγίου Όρους η Μονή διαθέτει μετόχια όπως:
Στο Ακριτοχώρι Σερρών, το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου (όπου εγκαταβιούν 45 μοναχές).[1]
Στην Νέα Ιωνία Αττικής, τον Ιερό Ναό Οσίων Αγιορειτών Πατέρων.
Στην Νίκαια Αττικής τον Ιερό Ναό Παναγίας Δακρυρροούσας.
Στο Νησί της Σκοπέλου την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Κυρίου. 


Μοναστική δύναμη

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 55 άτομα. 


Τοποθεσία

Είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και πενήντα λεπτών από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

 
Άξια ενδιαφέροντος

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το παλαιό καθολικό με τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής (1544), το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου καθώς και την τράπεζα όπου φέρονται τοιχογραφίες του 1475.

 
Τέχνες

Στα διακονήματα των μοναχών συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη της τέχνης της ξυλογλυπτικής (εκκλησιαστικές κατασκευές και άλλες κατασκευές με ξύλο) αλλά και της τέχνης της αγιογραφίας, συνεχίζοντας πατροπαράδοτα την κατασκευή χειροποίητων εικόνων. Κορυφαίο δείγμα αποτελεί η εικόνα της Παναγίας της Ξηροκρήνης που αγιογραφήθηκε το έτος 2016 από τον μοναχό Λουκά Ξενοφωντινό και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης. Επίσης ο Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος της χορήγησης αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, φιλοτεχνήθηκε στη Μονή Ξενοφώντος. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82

Τσουρεκάκια παντός καιρού

Τσουρεκάκια φ Μ.Κυμάκη


Υλικά: 1 κούπα λάδι, 1 1/2 κούπα ζάχαρη, 4 αβγά, 1 κούπα γάλα, 1 φακελάκι αμμωνία, ξύσμα 1 λεμονιού, αλεύρι όσο σηκώσει- περίπου 1 κιλό (για όλες τις χρήσεις)

Εκτέλεση: Κτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη αρκετά καλά , προσθέτομε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το κτύπημα προσθέτουμε και το ξύσμα . Θερμαίνομε ελαφρώς το γάλα σε ένα ευρύχωρο κατσαρολάκι ρίχνομε την αμμωνία στο γάλα και ανακατεύομε . Καθώς το γάλα φουσκώνει το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα με τα υλικά και ανακατεύομε. Ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ενώ συνεχώς ανακατεύομε. πλάθουμε μια ζύμη μαλακή που να μή κολάει στα χέρια. Όταν

είναι έτοιμη βάζουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και πλάθουμε τσουρεκάκια περίπου 10 πόντους μήκος. Όταν τελειώσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή από τη μαμά μου

Σήμερα 21 Απριλίου Μεγάλη Πέμπτη, Αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης, Αγίων Ιανουαρίου και Φαύστου

Σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μ.Ξενοφώντος
Σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μ.Ξενοφώντος βάσει ξυλογραφίας Γ.Μόσχου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος 16η στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Σήμερα 21 Απριλίου  Μεγάλη Πέμπτη, 

Αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης, Αγίων Ιανουαρίου και Φαύστου

Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό


21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οἱ Ἅγιοι Ἰανουάριος, Πρόκλος, Σῶσσος, Φαῦστος, Δησιδέριος, Ἀκούτιος καὶ Εὐτύχιος οἱ Μάρτυρες


Οἱ Ἅγιοι Μάρτυρες Ἰανουάριος, Ἐπίσκοπος Βενεβέντου, Πρόκουλος ἢ Πρόκλος, Σῶσσος, Φαῦστος, Ἀκουτίων ἢ Ἀκουστίων καὶ Εὐτύχιος, ἔζησαν κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Διοκλητιανοῦ (284 – 305 μ.Χ.), ὅταν ἡγεμόνας στὴν Καμπανία τῆς Ἰταλίας ἦταν ὁ Τιμόθεος. Οἱ Ἅγιοι συνελήφθησαν ἐπειδὴ ἦσαν Χριστιανοὶ καὶ ὑποβλήθηκαν σὲ φρικτὰ βασανιστήρια. Ἔμειναν ὅμως σταθεροὶ καὶ ἀκλόνητοι στὴν πίστη τους στὸν Χριστό. Γιὰ τὸν λόγο αὐτό, ἀφοῦ πρῶτα τοὺς ἔριξαν σὲ καμίνι μὲ φωτιά, τοὺς ἀποκεφάλισαν.Στὸ Συναξάρ ...
περισσότερα...

Ἡ Ἁγία Ἀλεξάνδρα ἡ βασίλισσα καὶ οἱ θεράποντες αὐτῆς Ἀπολλώ, Ἰσαάκιος καὶ Κοδράτος οἱ Μάρτυρες


Ἡ Ἁγία Ἀλεξάνδρα ἦταν σύζυγος τοῦ αὐτοκράτορος Διοκλητιανοῦ (284 – 305 μ.Χ.). Ἐντελῶς διαφορετικὴ ἀπὸ ἐκεῖνον, ποὺ ἦταν τραχὺς στὰ αἰσθήματα καὶ φίλος τῆς βίας καὶ τοῦ αἵματος, διακρινόταν γιὰ τὴν ἤρεμη ψυχική της διάθεση, τὴν εὐσπλαχνία καὶ τὴν φιλάνθρωπη ζωή της. Καὶ ἡ Χάρη τοῦ Κυρίου αὔξανε μέσα της τὸν φωτισμό. Καὶ τὸ θεῖο ἔλεος τὴν καταξίωσε κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ μαρτυρίου τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου νὰ αἰσθανθεῖ μέσα της τὴν πνοὴ καὶ τὴν ὁρμὴ τῆς πίστεως στὸν Χριστό. Τότε, ἀφοῦ στ ...
περισσότερα...

Μεγάλη Πέμπτη


Κατά τη Μ. Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση: (α) Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. (β) Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας. (γ) Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του. Και (δ) Της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα. Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα κα ...
περισσότερα...


https://www.synaxarion.gr/gr/m/4/d/21/sxsaintlist.aspx

Κρόκκος

Crokus Sativus

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ πολυετές κρινάκι, που υπάρχει στη χώρα μας και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Σε προηγούμενες εποχές, ήταν από τα κύρια βότανα της ελληνικής κουζίνας. Τα άνθη του εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα στην περιοχή της Κοζάνης, για τα στίγματα των ανθέων του. Εκτός από το πορφυρό χρώμα, που δίνει όταν χρησιμοποιείται για βαφή, χρησιμοποιείται στη μαγειρική - για το χρώμα του — και ως καρύκευμα για τη χαρακτηριστική γεύση του, όπως και στη ζαχαροπλαστική και τη βοτανοθεραπεία, ως καταπραϋντικό, ήπιο ηρεμιστικό, διουρητικό και ανανεωτικό βότανο.


Σαραγλί Ξάνθης

Σαραγλί Ξάνθης
Σαραγλί Ξάνθης
Μια συνταγή για γλυκό της Σαρακοστής από το φυλλάδιο με τη συλλογή της Μ.Παναγάκου που έχει νηστήσιμα απ όλη την Ελλάδα


Σαραγλί Ξάνθης

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 40-45 ΚΟΜΜΛΤΙΑ:

1 κιλό καρυδόψιχα

1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά

4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ. γλ. κανέλλα σε σκόνη

1/2 κ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

1 ποτήρι ζάχαρη

6 κ.σ κονιάκ

1 ποτήρι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων


Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

1 φλούδα λεμόνι,

1 ξύλο κανέλλας,

5-6 γαριφαλάκια

χυμό από 1/2 λεμόνι


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

1. Χοντροκόβουμε τα καρύδια και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρίφαλο. Ραντίζουμε το μείγμα με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

2. Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο φύλλα, λαδωμένα ένα ένα καί πασπαλίζουμε αρκετό από το μείγμα της καρυδόψιχας. Στρώνουμε άλλο 4 φύλλα, λαδωμένα το καθένα και πασπαλισμένα με το μείγμα του καρυδιού ανάμεσά τους.

3. Τυλίγουμε όλα τα φύλλα σε σφικτό ρολό και κολλάμε με λίγο νεράκι. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε κομμάτια 3-4 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν το υλικά μος.

4. Βάζουμε τo υπόλοιπο λάδι νο κόψει και ρίχνουμε από 1 γεμάτη κουταλιά πάνω σε κάθε κομμάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω και ψήνουμε για 40-45'. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.

5. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10' (αφού πάρει βράση) και ξαφρίζουμε τον αφρό του. Πρέπει τα σαραγλί μας να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

Σερβίρουμε τα σαραγλί όλο τον χρόνο και όχι μόνο τις νηστείες, γιατί είναι γλυκό υγιεινό και ευπαρουσίαστο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στην ετοιμασία του.

Μονή Οσίου Λουκά

Μονή Οσίου Λουκά (φωτο. Β. Δελέγγος)

 Μονή Οσίου Λουκά: Μονή Οσίου Λουκά (φωτο. Β. Δελέγγος) Απόσπασμα από άρθρο του Β. Δελέγγου στην εφημερίδα "Η Άποψη" Το ξακουστό μοναστήρι αποτελεί έ...