Σελίδες

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Σειρές ΕΛΤΑ από περιόδους Ελληνικού πολιτισμού

 Όλοι οι πολιτισμοί που δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο 

και φώτισαν την υφήλιο κατέχουν το δικό τους μερίδιο 

στο Χώρο των ελληνικών γραμματοσήμων.

 

Ευρήματα του Μινωικού Πολιτισμού παρουσιάζονται στην ειδική έκδοση του 1961 (φιλοτεχνήθηκε από τον Α. Τάσσο), 

 ------------------------------------------------------


 

 

 

 

 

 

 του Μυκηναϊκού Πολιτισμού στην αναμνηστική έκδοση του 1976 για τον Ερρίκο Σλήμαν (πενταμελής σειρά σε σχεδίαση-προσαρμογή Π.Γράββαλου και Β. Κωνσταντινέα 

 -----------------------------------------------------





 

 

 

 του Κυκλαδικού Πολιτισμού στη σειρά «Αρχαιολογικά ευρήματα θήρας» το 1973 (η σχεδίαση-προσαρμογή των γραμματοσήμων έγινε από τον Π. Γράββαλο), 

-----------------------------------------------

για τον Μακεδονικό πολιτισμό δεν βρήκα κάποια εικόνα

του Μακεδονικού με τα εκπληκτικά ευρήματα της Βεργίνας το 1979 (επταμελής σειρά σε σχεδία” προσαρμογή Π. Γράββαλου και Β. Κωνσταντινεα)

Καστανοπατατού Δημητσάνας

 

Απο τις συνταγές που συνέλεξε η Μαίρη Παναγάκου γυρνώντας την Ελλάδα , για τις ημέρες της Σαρακοστής,  έχομε σήμερα κάτι που μόνο το όνομά του μας προκαλεί ευθυμία και νομίζω τρώγοντάς το ακόμα περισσότερη ...

Καστανοπατατού Δημητσάνας

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα/

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο/

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα/

4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες/

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες/

2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες/

2 φύλλα δάφνης/

3 κ.σ. πετιμέζι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνομε και ανακατεύουμε ελαφρά. Συνεχίζουμε με τις πολτοποιημένες ντομάτες και το πετιμέζι.

2. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό. Σιγοβράζουμε για 20' και προσθέτουμε τα κάστανα και τη δάφνη. Ανακινούμε την κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 20' μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

3. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10΄ σκεπασμένο το φαγητό. Σερβίρουμε ζεστή την καστανοπατατού, με δυνατό κόκκινο κρασί, ελιές και βολβούς.

Εύκολο φαίνεται αρκεί να βρούμε κάστανα... 

Καλή Επιτυχία!!!


Σήμερα 5 Απριλίου Αγίας Αργυρής Νεομάρτυρος

Μετά το Μύρτος προς Μουρνιές, επαρχία Ιεραπέτρας, 
στην ανηφόρα βρίσκεται αυτό το κόσμημα. 
 Ιερός Ναός Παναγίας Γοργοϋπηκόου, Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, 
Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο Ιεροσολυμίτης
 

Σήμερα 5 Απριλίου
   Αγίας Αργυρής νεομάρτυρος
Χρόνια    πολλά!!!  Αργυρώ, Αργυρή

   για μεγέθυνση ροδάκι να  ανοιξει με φακό